Zijn jullie een avontuurlijk gezin? Dan is een vakantie naar Senegal met kinderen misschien wel iets voor jullie. Senegal is het land van de pelikanen, roze meren en diverse natuur. Woestijn loopt langzaam over in mangrovebossen, kilometers lange zandstranden en zelfs een stukje regenwoud. De vriendelijke en gastvrije bevolking heet je met een grote glimlach welkom. Geniet hier van prachtige architectuur, een kleurrijke cultuur en natuur zon, zee en strand want de witte zandstranden met wuivende palmbomen mogen niet aan je reis ontbreken. Een unieke vakantiebestemming met een flinke dosis Afrikaanse charme!
Senegal ligt in West-Afrika aan de Atlantische Oceaan en grenst aan de landen Mauritanië, Mali en Guinea-Bissau. Het omringt Gambia volledig. Aan de kusten vind je prachtige stranden en mangroves, het binnenland varieert van woestijn tot heuvellandschap met baobab bomen. Helemaal in het zuidwestelijke deel van Senegal komen zelfs regenwouden voor. Deze afwisselende natuur vormen samen met de koloniale gebouwen en de kleurrijke cultuur echte highlights van Senegal. Het binnenland intrekken is beter met wat oudere kinderen. Blijf je langs aan de kust, dan kun je ook naar Senegal met kleinere kids, in de perioden wanneer het niet te heet is. Alhoewel er nog geen directe vluchten zijn vanaf Amsterdam, valt de vluchtduur relatief mee en ook is er slechts een tijdsverschil van twee uur in de zomer en één uur in de winter waardoor je bijna tot geen jetlag hebt!
Natuurlijk mag luieren op een van de prachtige stranden niet ontbreken tijdens de vakantie naar Senegal met kinderen, maar dit land heeft daarnaast nog meer leuks te bieden voor dagjes uit of meerdaagse trips naar de binnenlanden.
De meeste vakantiegangers komen naar Senegal voor de prachtige stranden. De blauwe Atlantische Oceaan, zachte kilometerslange zandstranden, wuivende palmbomen en een rieten parasol boven je ligbedjes. Klinkt niet verkeerd toch! De mooiste en populairste stranden liggen ten zuiden van Dakar rondom de plaatsen Somone, Saly, Nianing en Mbodiene, oftewel de Le Petit Côte. Dit is de Rivièra van Senegal. Hier vind je dan ook de meeste kindvriendelijke resorts en hotels.
Dakar ken je vast wel van de Dakar Rally die tot voorheen werd gehouden met het Franse Parijs als startpunt en Dakar als eindpunt. De hoofdstad wordt grappig genoeg ook wel eens het Parijs van West-Afrika genoemd, vanwege de vele koloniale invloeden. Senegal was vroeger een kolonie van Frankrijk. In L'Institut Français, in het hart van de stad kun je verkoeling zoeken in de groene en exotische tuinen en genieten van een kopje koffie in het cafe. Er worden hier ook regelmatig kunstexpositie gehouden, vaak met gratis toegang. Bezoek ook een eens markt, zoals Marché Kermel, een grote voedselmarkt of Marché des HLM, vol kleurrijke stoffen.
Eén ding dat je zeker niet mag missen tijdens een vakantie naar Senegal met kinderen is een bezoek aan Lake Retba. Dit grote meer is namelijk niet zo maar een meer; het is knalroze. Dit komt vanwege de algen en mineralen in het water. Afhankelijk van het seizoen, het dagdeel en het zonlicht kleurt het meer verschillende tinten roze. Soms lijkt het wel een meer van aardbeienmilkshake! Daarnaast is het water ook heel zout, bijna net zo zout van de Dode Zee, waardoor je gemakkelijk blijft drijven. Je hoort het goed: in Lake Retba mag gezwommen worden! Spoel na afloop wel goed het zout van je af. Ook leuk is het om te zien hoe de lokale mannen zout winnen uit het meer in hun kleurrijke bootjes. Lake Retba ligt op ongeveer 30 kilometer ten noordoosten van Dakar.
Vlak voor de kust van Senegal, op zo’n vier kilometer van Dakar ligt het autovrije Île de Gorée, een klein eilandje waar vroeger slavenhandel gedreven werd. De belangrijkste trekpleister is Maison des Esclaves, het enige slavenhuis dat nog in tact is gebleven en nu een musea is. Hier kun je alles leren over de wrede slavengeschiedenis. Voor een wat luchtiger dagje uit geniet je van de architectuur, met Franse, maar ook Engelse, Hollandse en Portugese invloeden en historische forten. Gorée staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Sluit de dag af met een hapje en drankje in een van de cafeetjes aan de pier.
Alhoewel Senegal niet bekend staat om safari’s kun je er wel degelijk dieren zien. Het land beschikt over enkele reservaten waar je met behulp van een gids op zoek kunt gaat naar verschillende diersoorten. Fathala is bijvoorbeeld een game reserve waar je leeuwen, giraffen, antilopen, zebra’s en neushoorns kunt zien. Samen met een gids rij je langs gigantische Mahonie bomen, door de savanne per jeep. Het Bandia reservaat ligt vlakbij Dakar, hier kun je ook allerlei diersoorten bewonderen.
Ook kun je naar een van de nationale parken, om dieren echt in het wild te zien, bijvoorbeeld Parc National du Niokolo-Koba voor de laatste wilde olifanten of Djoudj, helemaal in het noorden voor apen, krokodillen en gazellen. National Park Djoudj staat ook bekend om een van de drie belangrijkste vogelreservaten ter wereld. Dat komt omdat zich in dit groene park de eerste permanente waterbronnen na de Sahara bevinden. Miljoenen vogels overwinteren hier. Een droom voor iedere vogelfan! Wil je niet helemaal naar het noorden reizen kun je ook naar Lagune de la Somone. Hier zie je ook heel veel verschillende vogelsoorten, waaronder veel Pelikanen, bij elkaar.
Aan de kust van Senegal kun je niet om de verse vis heen. Kreeften, garnalen, oesters en andere zee- en schelpdieren vind je hier in overvloed. Op de menukaart, maar ook uitgestalt op de marktjes. Veel resorts hebben veel verse vis op de kaart staan of beschikken zelfs over een seafood restaurant. Vanwege de Franse invloeden kom je ook veel Franse gerechten tegen. Zo kun je in Senegal gewoon ontbijten met een croissantje, stokbrood en lekkere kaasjes! Probeer ook eens het nationale drankje: bissap. Dit donkerpaarse goedje wordt gemaakt van hibiscus bloemen, water en suiker. Mocht je geen fan zijn, dan zijn er gelukkig ook gewoon overal frisdranken verkrijgbaar.
In Senegal heerst er een tropisch klimaat. Ten noorden van de hoofdstad Dakar is het droog en heet, door de invloed van de Sahara en ten zuiden van Dakar is het minder heet en natter. Het hoogseizoen van Senegal is in de wintermaanden, maar dit maakt qua drukte niet veel uit, aangezien het land vrij is van massatoerisme. De beste reistijd is dan ook tijdens het hoogseizoen, van december tot en met februari. De temperaturen zijn dan het aangenaamst en het is het droogst. Ga je alleen naar de kust, dan kun je ook van november tot en met april reizen, want aan zee is het bijna het hele jaar door droger en kun je verkoeling zoeken in zee. In onze zomer wordt het afgeraden om naar Senegal met kinderen te reizen, vanwege de moesson en de hitte met temperaturen van soms zelfs boven de 40 graden.
* Beste reistijd: December tot en met februari.
* Reisduur: Ca. 6 uur vliegen vanaf Amsterdam.
* Tijdsverschil met Nederland: Tijdens onze zomertijd is het in Senegal 2 uur vroeger en tijdens de winter 1 uur vroeger.
* Taal: De officiële taal is Frans. Door veel mensen wordt de taal Wolof gesproken.
* Munteenheid: CFA-frank (XAF)
* Vaccinaties: Vaccinaties tegen Gele Koorts, DTP en Hepatitis A worden aanbevolen. Een cholerastempel in je vaccinatieboekje is verplicht.
* Belangrijke alarmnummers: 17 (politie), 1515 (ambulance), 18 (brandweer)
Ik geef Senegal: