Jamaica

Jamaica

Op zoek naar Jamaica informatie voor een vakantie naar Jamaica met kinderen? Hier vind je de leukste tips voor kinderen en familie! Lees meer

Jamaica is een van de mooiste eilanden in het Caribische gebied en hartstikke leuk voor kinderen en familie. Jamaica is niet voor niets een veelbezongen 'Island in the Sun'. Wat natuurschoon betreft is Jamaica moeilijk naar de kroon te steken: kilometers lange witte zandstranden, kleine baaien, pittoreske vissersdorpjes aan de oostkust, een groen berglandschap aan de zuidkust, tropische regenwouden met palmen, orchideeën en heldere beekjes, klaterende watervallen en exotische vogels. Dit alles afgewisseld met enorme suikerrietplantages, rustieke plantagehuizen, levendige markten, kleurrijke stadjes die nog de sporen dragen van een rijk en romantisch verleden en niet te vergeten Bob Marley.
Eeuwenlang was het eiland een belangrijke post langs de grote handels- en scheepsroutes. Het eiland is dan ook een smeltkroes van vele, vooral Afrikaanse, Spaanse en Engelse culturen. De Engelssprekende bevolking is exotisch, kleurrijk, gastvrij en leidt een levenslustig bestaan op het ritme van de reggae!

Jamaica heeft daarnaast ook een interessante geschiedenis. Historische overblijfselen zoals plantagehuizen en de piratenhaven Port Royal, dat in de 17e eeuw de reputatie had van 'rijkste en zondigste stad ter wereld', zijn de moeite van een bezoek waard.

Jamaica met kinderen

Op het hele eiland zijn speeltuinen en in iedere regio op Jamaica is er wel iets leuks te doen voor kinderen en familie. Het meest favoriete uitstapje van de Jamaicaanse kids zelf is de dierentuin in Hope Gardens in Kingston. Kinderoppas in de hotels kan worden geregeld.

Oco Rios & Noordkust 

Ocho Rios, staat bekend om zijn spectaculaire watervallen, plantages, stranden en prachtige tropische tuinen. Ocho Rios heeft diverse attracties, waaronder botanische tuinen, musea, drie golfbanen, de Dunn's River Falls (180 meter hoge waterval die kan worden beklommen) en de Fern Gully (5 km lange kronkelweg onder een tropisch bladerdak). In Nine Miles kun je de laatste rustplaats bezoeken van reggaester Bob Marley. Vanuit het nabijgelegen Runaway Bay probeerden ooit slaven in kano's van het eiland te ontsnappen. 

Negril 

Negril ligt op de westpunt van het eiland beschikt over een 11 km lang wit zandstrand. Negril kent een zorgeloze sfeer en een groot aantal accommodaties. Volgens de wet mag geen enkel gebouw in Negril boven de hoogste palmboom uitsteken. De nieuwste aanwinst van Negril is een 18-holes wedstrijdgolfbaan. Op de eindeloze stranden van Negril kunnen alle vormen van watersport worden beoefend.

Montego Bay 

Het toerisme in Montego Bay dateert van 1924, toen het eerste hotel werd gebouwd. Tegenwoordig kan de stad bogen op een groot aantal hotels en pensions van standaard tot zeer exclusief. In de omgeving bevinden zich vier wedstrijdgolfbanen, tennisbanen, talrijke attracties, restaurants en vermaakgelegenheden. Er is volop gelegenheid tot waterskiën, zeilen, diepzeevissen, snorkelen, sportduiken en wildwatervaren.

Port Antonio & Blue Mountains 

Port Antonio, aan de oostkust van Jamaica, heeft nog altijd de charme van een slaperig vissersdorp, maar biedt het comfort en de afwisseling van een afgelegen vakantieoord. Bezoek de legendarische Blue Lagoon, een rimpelloos azuurblauw meer, waarvan men denkt dat het bodemloos is. Port Antonio is het ideale vakantieoord voor de liefhebber van een rustige, romantische omgeving.

Zuidkust 

Aan de zuidkust met zijn golvende heuvels vind je oude stadjes zoals Mandeville en ongerepte stranden. Bij Black Rivier, ooit een drukke zeehaven, kun je tijdens een boottocht van de stilte en de rust genieten. In Treasure Beach vindt u golven die tegen de rotskust beuken en uitgestrekte maar verlaten zandstranden.

Kingston

Aan de zuidkust van het eiland ligt Kingston, dat in 1692 werd gesticht en in 1872 de hoofdstad van Jamaica werd. Kingston is de grootste Engelstalige stad van de Caribbean en het politieke, economische en financiële centrum van Jamaica. Op geringe afstand liggen de historische steden Port Royal en Spanish Town. 

Binnenlands vervoer op Jamaica

De taxi's op Jamaica zijn niet van een meter voorzien. Van tevoren een prijs overeenkomen is aan te raden. Jamaica is ook per huurauto te verkennen. De Jamaicaanse wegen verkeren in redelijke staat; maar houd er wel rekening mee dat het verkeer linksrijdend is en het rijgedrag van de Jamaicanen onvoorspelbaar kan zijn!

Eten en drinken op Jamaica 

Lokaal kun je vaak goedkoper een hapje eten dan in de hotels. Reken voor een ontbijt op USD 5/10 voor een lunch op USD 8/15 en voor het diner op USD 15/25. Frisdrank kost gemiddeld USD 1/2,50 en bier USD 1,50/3. Het leidingwater is in het algemeen te drinken. In de hotels die de All-In formule voeren vind je doorgaans (buffet)maaltijden en een selectie à la carte restaurants, met een ruime keuze uit lokale en internationale gerechten. 

Jamaica excursies 

In Montego Bay kun je je inschrijven voor diverse excursies. Een dagtocht naar de Blue Mountains en Kingston kost ca. USD 80, een tocht over de Martha Brae Rivier ca. USD 65 en een catamaran cruise ca. USD 50. De halve dagexcursies in Ocho Rios kosten ca. USD 30. In Negril kunt u onder meer boeken op de Black River tour inclusief een bezoek aan de 'Ys' watervallen en Appleton (ca. USD 75).

Excursie top 12

 1. Bamboo Rafting: Op een vlot van bamboe over Rio Grande en Martha Brae. 
 2. Black River Safari: Een tocht door het zoetwatermoeras, de habitat van alligators en visarenden. 
 3. Blue Mountains: Mooie trektochten in de mystieke bergen. 
 4. Dunn’s River Falls: Ten westen van Ocho Rios vormen deze watervallen een toeristische topattractie. 
 5. Rick’s Café: De sunset spot van het eiland bij Negril. 
 6. Great Houses: Rose Hall Great House en Greenwood Great House nabij Montego Bay zijn als museum ingerichte plantage landhuizen. 
 7. Bob Marley Museum: In Kingston is een museum gewijd aan ‘de legende van de reggae’. 
 8. Blue Lagoon: Een prachtige lagune met blauw water en een romantisch restaurant. 
 9. Bamboo Avenue: De mooie bamboelaan tussen Gutters en Middle Quarters (B7) in het zuidwesten. 
 10. YS Falls: Waterval gelegen te midden van 800 ha grasland, waar het water ongeveer 35 m naar beneden valt in de YS River. 
 11. Dolphins Cove: Dit is de enige plek op Jamaica waar je met dolfijnen kunt zwemmen. Er worden verschillende pakketten aangeboden, waarbij je naast het zwemmen met deze fantastische dieren ook nog jungle trails kan maken. 
 12. Island Village / Reggae Xplosion: Island Village is een nieuwe attractie in Ocho Rios. In het commerciële en toeristische dorp met vele winkels worden verschillende typische Jamaicaanse producten aangeboden. Zo ook de Jamaicaanse muziek. In Reggae Xplosion treft u een expositie van de uitgebreide Jamaicaanse muziek van Ska tot Reggae. 

Feestdagen op Jamaica

• Nieuwjaarsdag: 1 januari
• As Woensdag: 17 februari
• Goede Vrijdag: 2 april
• Pasen: 4 en 5 april
• Dag van de Arbeid: 23 mei
• Emancipaton Day: 1 augustus
• Onafhankelijkheidsdag: 6 augustus
• Dag van de Nationale Helden: 18 oktober
• Kerstmis: 25 en 26 december

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten.

Praktische informatie

 • Het is op Jamaica 6 uur vroeger dan in Nederland; wanneer wij zomertijd hebben 7 uur.
 • De lokale munteenheid is de Jamaica Dollar (JMD), die u niet mag in- of uitvoeren. Buitenlandse valuta mag u daarentegen onbeperkt binnenbrengen en mee terug nemen. Het wordt geadviseerd uitsluitend Amerikaanse dollars in travellers cheques of contant mee te nemen.
 • Neem een warmer kledingstuk mee voor een enkele koele avond of indien je richting de Blue Mountains reist.
 • De officiële taal is Engels. Vele bewoners van Jamaica bedienen zich in het dagelijks spraakgebruik echter van het Patios, een op het Engels gebaseerde mengtaal.
 • Op Jamaica is het voltage 110. Op de meeste scheerapparaten en haardrogers zit een schakelaar waarmee u het voltage kunt omzetten van 220 naar 110 volt. Als u geen schakelaar op uw elektrische apparatuur heeft, heeft u een adapter nodig. Deze kan je het beste voor vertrek kopen.
 • Voor Jamaica worden de vaccinaties voor DTP en Hepatitis A aanbevolen. Aan de hand van jullie reisschema kan bepaald worden welke vaccinaties nog extra van toepassing zijn. 

Deel sterren uit!

Ik geef Jamaica:

Score: 3 sterren uit 7 beoordelingen

Lees minder ▴

Zoek je ideale vakantie in Jamaica

Top 1 Jamaica

Jamaica: Family time op Jamaica!
Caribisch gebied & Midden Amerika, Jamaica

Jamaica: Family time op Jamaica!

 • Paardrijden
 • Zwemmen met dolfijnen
 • Ziplinen & Bamboeraften
1

Bestemmingen in Caribisch gebied & Midden Amerika

Aruba

Aruba

Bonaire

Bonaire

Costa Rica

Costa Rica

Cuba

Cuba

Op zoek naar Cuba informatie voor een vakantie naar Cuba met kinderen? Hier vind je de leukste tips voor een rondreis met kinderen door Cuba. In Cuba vinden kids schitterende natuur, hagelwitte stranden en swingende salsa.

Curacao

Curacao

Dominicaanse Republiek

Dominicaanse Republiek

Mexico

Mexico

Panama

Panama

St Maarten

St Maarten