Istanbul

  • Grootste selectie familievakanties
  • Met zorg geselecteerd door de redactie

De stad Istanbul strekt zich uit over twee continenten: Europa in het Westen en Azië in het Oosten. De stad heeft een lange, roerige geschiedenis. Met de vele paleizen, kerken, moskeeën en gezellige bazaars valt er van alles te zien. Istanbul is dan ook een geweldige stedentrip bestemming voor families en met name voor gezinnen met oudere kinderen. Voor gezinnen met kleine kinderen is deze stad niet de beste keuze voor een stedentrip vanwege het drukke verkeer in de binnenstad, al zijn er een paar attracties die ook voor jonge gezinnen wel de moeite waard zijn.

1

Istanbul met kinderen

De  metropool Istanbul is de bruisende thuishaven van meer dan 10 miljoen mensen, gebouwd op de plaats van het vroegere Griekse Constantinopel. Istanbul is tegenwoordig de grootste stad van Turkije en fascineert jong en oud met haar exotische skyline van moskeeën en minaretten die oproepen tot het gebed. Istanbul is een boeiende en snel veranderende mix van oost en west! 

2

Beste reistijd met kinderen

Istanbul is het hele jaar door een populaire stedentrip bestemming, hoewel je het hoogtepunt van de zomer maar beter kunt vermijden, want  dan wordt het erg heet met temperaturen tot 45 graden.

3

Bezienswaradigheden Istanbul met kinderen

In Istanbul kun je met de kinderen de leukste excursies ondernemen. Je kunt over de Bosporus cruisen, moskeeen en paleizen bezoeken, souvenirs inslaan op de bazaar of gewoon een dagje chillen aan het strand of er-op-uit gaan naar een pretpark of een dierentuin.  

Bosporus Cruise

Istanbul is in de eerste plaats een stad van veel water. Zo ligt Istanbul ligt aan de Bosporus, de zeestraat die Europa scheidt van Azië. Een Bosporus cruise is de perfecte manier om de paleizen , huizen en forten langs de rivier  te bewonderen. Een opeenvolging van imponerende Byzantijnse tot aan Ottomaanse bouwwerken! De Bosporus was vroeger voor Turkije namelijk een zeer belangrijke rivier, omdat deze de strategische wateren met toegang tot de Zwarte Zee bewaakten. Een cruise over de Bosposrus is dan ook en echt aanrader voor de kids, want zo maken ze op een leuke manier kennis met de roerige Turkse geschiedenis. Naast de Bosporus cruises kan je ook kiezen om net als de locals over de Bosporus te varen. Veel bewoners maken namelijk gebruik van lokale veerboten om naar en rondom de stad te pendelen. Deze lokale bootreizen over de Bosporus zijn beschikbaar voor slechts een paar eurocenten. 

4

Topkapi Paleis Istanbul

Het Topkapi Paleis is een echte aanrader voor alle kleine prinsjes en prinsesjes. Zij zullen zich helemaal thuis voelen in de voormalige residentie van de Ottomaanse sultans, daterend uit de 15e eeuw. Majestueuze  binnenplaatsen, paviljoenen, moskeeën en oude schatten  zijn schitterend om te zien. De oudere kinderen zijn vaak dol op de verhalen van het bloeddorstige verleden van de Ottomaanse sultans en zijn vaak vooral onder de indruk van de harem verblijven, het besnijdenis paviljoen en de fontein van de beul, waar hij zijn zwaard en handen waste na openbare onthoofdingen. En niet te vergeten na het afhakken van de hand van Johannes de Doper!

Aya Sofia Sophia en de Blauwe Moskee

Heb je nog geen genoeg van mooie gebouwen bekijken, check dan ook de moskeeën in Istanbul. Glas-in-lood, kleurige tegels en sjiek marmer, je kijkt je ogen uit! De Aya Sofia is een grote en imposante Byzantijnse kerk, daterend uit de 5e eeuw, die is uitgegroeid tot een moskee  en ligt tegenover de prachtige Blauwe Moskee , uit de 17e eeuw. 

Aya Sofia; De Aya Sofia is een lust voor het oog. Toen de moskee in 536 na Christus gebouwd werd, was het een kerk. Toen de Ottomanen Istanbul overnamen, werd het een moskee. Nu is ook dit bouwwerk een museum.

Blauwe Moskee; Recht tegenover de Aya Sofia ligt de Blauwe Moskee. De moskee kreeg deze naam door de vele blauwe tegeltjes die vroeger de binnenkant sierden. De tegels zijn inmiddels bijna allemaal vervangen door groene tegels, dus hij heet ook wel de Groene Moskee. Check vooral de mirhab, een gebedsnis, en de mooie beeldhouwwerken.

5

De Bazaar

Wil je een mooi aandeken aan Istanbul kopen of gewoon mooie souvenirs scoren?  Bezoek dan met de kids het Bazaar kwartier. Hier kun je wandelen door een uitgestrekt doolhof van kraampjes en winkels die van alles verkopen. Prachtige handgeknoopte tapijten tot aan geurige kruiden en Turks fruit. Er is zelfs een hele aparte kruidenmarkt waar je de meest prachtige kruidenkraampjes spot. De kruiden zijn vaak gerangschikt en lange, veelkleurige piramides. Prachtig om te zien! Op de bazaar kun je tussen het winkelen door genieten van een verfissend drankje in een van de vele thee of koffie-huizen die je hier vindt. Ook hier kijken kinderen zich meestal de ogen uit, want de locals roken vaak waterpijpen bij de thee. 

Naar het strand in Istanbul

Kilyos; Voor een dagje aan zee zit je goed op het lange zandstrand van Kilyos. Deze badplaats wordt ook wel het Ibiza van Turkije genoemd, dus zeker weten dat de kids zich hier vermaken! Jonge kinderen kunnen naar hartenlust zandkastelen bouwen, terwijl oudere kinderen hier heerlijk kunnen chillen en over het strand kunnen paraderen.

6

Miniaatuurstad Miniaturk

Voor een overzicht van meer dan 100 Turkse bezienswaardigheden en een dagje pret moet je met de kinderen in Miniaturk zijn, het grootste miniatuurpark ter wereld.  Waar je in Madurodam kennis maakt met de Nederlandse cultuur, ontdek je hier alles over de Turkse cultuur en zijn de hotspots uit Turkije in het klein nagebouwd. Waaronder heel Istanbul zelf, van de moskeeën tot aan de luchthaven. Met de kleine kinderen kun je Miniaturk ook bezichtigen per mini-trein, zo worden de kleine beentjes niet zo snel moe! In Miniaturk vermaken kinderen zich sowieso wel de hele dag, want hier vind je ook nog 2000m2 aan zwembaden, speeltuinen,  go-karting, een doolhof, reuze schaak, een geanimeerde 'verteller boom', trampolines en nog veel meer. Miniaturk is zelfs leuk als het weer een dag tegenvalt, want het park heeft ook overdekte ruimten.

Bosporus Zoo, Bird Paradise & Botanic Garden

Met  kleinere kinderen is het leuk om een uitstapje te maken naar Bosporus Zoo, Bird Paradise & Botanic Garden in Darica Bosporus Zoo, op 40 minuten afstand van Istanbul. Dit dierenrijk staat vooral bekend om haar vele vogels, maar je al wandelend tussen Turkse bloemen en fonteinen spot je er ook grote katten, zebra's, apen en nog veel meer. 

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddelde score van 3.3 (21 reviews)

Door jou bekeken

Istanbul

Thema