De Corona maatregelen per land in Europa op een rijtje

Blog
Door Linda

YES! In het noorden van het land hebben kids - en hun papa’s en mama’s misschien ook al - zomervakantie. De hele maand juli check je bij Kids Vakantiegids via alle sociale kanalen wat de leukste, coolste en mooiste last minute strandbestemmingen zijn van TUI. Zowel in Nederland, als in het buitenland - want veel grenzen zijn weer open, dus we kunnen weer op auto- en vliegvakantie! Zo neemt Kids Gids’ Esley jullie vanaf 7 juli mee naar Gran Canaria. Zij laat zien hoe het is om in deze gekke tijden te vliegen en hoe het is om nu vakantie te vieren op dit zonnige Spaanse eiland. Maar ook voor een auto- of een strandvakantie in eigen land posten we de tofste adresjes aan zee voor een #happy #summer #holiday aan het #strand.


1

Spanje

Zijn de grenzen open voor toeristen? Ja, kom je met het vliegtuig dan geldt voor iedereen - ook kinderen - vanaf 1 juli dat je vooraf een gezondheidsformulier moet invullen. Ook kunnen er temperatuur- en visuele controles plaatsvinden.

Hoeveel afstand moet je houden? In Spanje moet je 1.5 tot 2 meter afstand houden.

Mag je samen in de auto? Reis je met mensen buiten je gezin dan is een mondkapje verplicht.

Is een mondkapje verplicht? Verplicht in openbaar vervoer en op plekken, binnen en buiten, waar je geen 2 meter afstand kunt houden. Let op: In Spanje kunnen de boetes oplopen tot 10.000 euro.

Zijn stranden, restaurants en attractieparken open? Alles is open, maar check vooraf of er plek is. In verband met de maatregelen is er minder plek beschikbaar.

2

Frankrijk

Zijn de grenzen open voor toeristen? Ja, Nederlandse vakantiegangers zijn welkom in Frankrijk.

Hoeveel afstand moet je houden? In Frankrijk wordt je geacht 1 meter afstand te nemen.

Mag je samen in de auto? In Frankrijk zijn er geen regels voor mensen uit hetzelfde huishouden. Voor mensen uit verschillende huishoudens kunnen er 2 mensen naast elkaar zitten. Voor zakelijk vervoer (taxi's, carpool, deelauto’s) is het dragen van een masker verplicht voor passagiers (vanaf 11 jaar) en voor de bestuurder.

Is een mondkapje verplicht? In Frankrijk wordt het aangeraden om altijd te dragen. Het is verplicht in het openbaar vervoer en het vliegtuig is het voor iedereen verplicht vanaf 11 jaar.

Zijn stranden, restaurants en attractieparken open? Ja, het merendeel is gewoon geopend. Zelfs Disneyland Paris is weer open. Neem voor de zekerheid altijd mondkapjes mee, check of er plek is, plaats een reservering en respecteer de afstand.

België

Zijn de grenzen open voor toeristen? Ja, we kunnen naar België toe met de auto en het vliegtuig. Check wel goed waar je vakantie wilt vieren, er zijn nog delen van België in gedeeltelijke lockdown.

Hoeveel afstand moet je houden? Je moet 1,5 meter afstand houden, dit geldt niet voor gezinnen en kinderen onder de 12 jaar. Zij kunnen zowel op het vakantieadres als tijdens uitjes vrijuit bewegen.

Mag je samen in de auto? Met je eigen gezin kun je zonder mondkapje samen in de auto. Reis je met iemand buiten het gezin, probeer afstand te bewaren en draag een mondkapje.

Is een mondkapje verplicht? In het openbaar vervoer en op de vliegvelden is het verplicht voor iedereen ouder dan 12 jaar. Ook waar 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is, is het verplicht. In winkels wordt het aanbevolen.

Zijn stranden, restaurants en attractieparken open? Ja, alles is gewoon open in België. Bij binnenattracties is een mondkapje verplicht, denk aan de bios of het museum. In restaurants draagt het personeel een mondkapje. Reserveren is wenselijk.

3

Bulgarije

Zijn de grenzen open voor toeristen? Ja, de grenzen zijn open voor toeristen. Kom je met het vliegtuig, dan worden er temperatuurmetingen en gezondheid screeningen gedaan bij binnenkomende toeristen.

Hoeveel afstand moet je houden? In Bulgarije moet je 2 meter afstand houden.

Mag je samen in de auto? Er zijn geen regels over, dus ja. Gebruik je gezonde verstand als je met meerdere gezinnen of vrienden op vakantie bent.

Is een mondkapje verplicht? Een mondkapje is verplicht in alle openbare ruimtes en het openbaar vervoer. Check vooraf wat de afspraken zijn bij je accommodatie.

Zijn stranden, restaurants en attractieparken open? Alles is gewoon geopend, bij binnenruimtes is een mondkapje verplicht en houdt afstand. Let op: in restaurants geldt een max. van 4 personen per tafel. Tip voor grotere gezinnen: check vooraf wat er mogelijk is. Reserveren is niet nodig - als het niet druk is. Op het strand heb je - bij drukte - 20 m2 per parasol. 

4

Hongarije

Zijn de grenzen open voor toeristen? Ja, je bent weer welkom om vakantie te vieren in Hongarije.

Hoeveel afstand moet je houden? Minimaal 1.5 meter.

Mag je samen in de auto? Je mag in Hongarije alleen samen reizen als je tot hetzelfde gezin behoord. Mondkapjes zijn dan ook niet nodig.

Is een mondkapje verplicht? In Hongarije is een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer, winkels en op markten. Als je tijdens een bezoek aan de hoofdstad Boedapest een taxi neemt, is een mondkapje ook verplicht.

Zijn stranden, restaurants en attractieparken open? Het merendeel is gewoon geopend. In Boedapest zijn soms alleen terrassen en tuinen open.

5

Luxemburg

Zijn de grenzen open voor toeristen? Ja, je kunt gewoon vakantie vieren in Luxemburg.

Hoeveel afstand moet je houden? Het is in Luxemburg wenselijk dat je 2 meter afstand houdt.

Mag je samen in de auto? Als je met andere mensen dan je eigen gezin in de auto zit, is een mondkapje verplicht.

Is een mondkapje verplicht? Een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer. Daarnaast is het ook wenselijk in openbare ruimtes waar twee meter afstand houden niet mogelijk is.

Zijn stranden, restaurants en attractieparken open? De meeste musea, theaters, restaurants en attractieparken zijn gewoon geopend. Check vooraf altijd even voor de zekerheid. Vergeet ook niet om mondkapjes mee te nemen bij binnenkomst in een restaurant of waar de ruimtes kleiner zijn. Let op: grote gezinnen met meer dan 4 personen doen er goed aan om even vooraf te checken wat er mogelijk is in een restaurant. De wensen zijn vier personen per tafel.

Oostenrijk

Zijn de grenzen open voor toeristen? Ja, we mogen weer naar Oostenrijk op vakantie.

Hoeveel afstand moet je houden? 1 tot 2 meter.

Mag je samen in de auto? Gezinnen mogen samen in de auto. Voor mensen uit verschillende huishoudens geldt de volgende regel: er mogen maximaal 2 personen per 'rij' vervoerd worden. Mondkapjes zijn niet langer verplicht. 

Is een mondkapje verplicht? Mondkapjes zijn in Oostenrijk alleen nog verplicht in het openbaar vervoer en openbare gezondheidsfaciliteiten zoals gezondheidscentra en apotheken. Dit geldt ook voor evenementen zonder toegewezen zitplaatsen. Tip: Kinderen tot en met 7 jaar en personen met ziektes, zoals astma, hoeven geen mondkapje te dragen.

Zijn stranden, restaurants en attractieparken open? Het merendeel is gewoon geopend. Houd afstand waar mogelijk, of draag anders een mondkapje. Let op: contact betalen is niet mogelijk bij campings en hotels.

 

6

Tsjechië

Zijn de grenzen open voor toeristen? Ja, we mogen vakantie vieren in Tsjechië.

Hoeveel afstand moet je houden? Je moet overal 1.5-2 meter afstand houden.

Mag je samen in de auto? Voor eigen inwoners gelden geen beperkingen. Voor toeristen geldt dat zij de regels van het land van herkomst moeten volgen. In taxi's moet de passagier achterin zitten.

Is een mondkapje verplicht? Een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer en in openbare gebouwen.

Zijn stranden, restaurants en attractieparken open? Ja, alles is gewoon geopend.

 

7

Landen beperkt toegankelijk voor NL-vakantiegangers

Griekenland

Zijn de grenzen open voor toeristen? Ja, maar vergeet niet om 48 uur voor vertrek naar Griekenland een formulier (passenger locator form) in te vullen met vragen over het verblijf en eventuele eerdere reizen. Let op: je kunt bij binnenkomst op de vliegvelden van het vaste land en de Griekse eilanden steeksproefgewijs op corona worden getest. Met de auto is Griekenland te bereiken via Bulgarije en Noord- Macedonië. De grens met Turkije is nog gesloten en de veerpont met Italië wordt opgestart. Alle ferries naar de eilanden varen.

Hoeveel afstand moet je houden? Net als in Nederland moet je in Griekenland tijdens je vakantie 1,5 meter afstand houden.

Mag je samen in de auto? Als gezin kun je probleemloos samen in een auto. Gaan jullie met familie of vrienden op vakantie?  Let op bij groepen: bij transfers mogen minder mensen tegelijk in de bus. Bekijk vooraf goed met hoeveel mensen je reist en houdt rekening met extra vervoer. Ga je gewoon met je gezin, dan is er niks aan de hand.

Is een mondkapje verplicht? Een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer en op openbare plekken. Check bij je hotel of accommodatie wat daar de regels zijn.

Zijn stranden, restaurants en attractieparken open? Stranden en restaurants zijn open, mits je de 1,5 meter regel respecteert. Vooraf reserveren is wenselijk. Let op: attractieparken zijn niet open.

8

Grotendeels toegankelijk voor NL-vakantiegangers

Italië

Zijn de grenzen open voor toeristen? Ja, we mogen weer naar Italië op vakantie. Let op met het vliegen: per regio zijn er andere regels. Zo moet je je in Sardinië twee dagen voor aankomst registreren en bij aankomst in Puglia dien je een speciaal formulier in te vullen. Vraag bij je accommodatie om de regels ter plaatse. Tip: Ben je op doorreis door Slovenië? Neem dan een bewijs van boeking mee en de doorreis moet binnen 12 uur plaatsvinden.

Hoeveel afstand moet je houden? In Italië moet je 1 tot 2 meter (sporten) afstand houden.

Mag je samen in de auto? Als je uit een huishouden komt, zijn er geen restricties. Anders geldt: alleen de bestuurder voorin en max twee personen per zitrij en met mondkapje.

Is een mondkapje verplicht? Het dragen van een mondkapje wordt overal aangeraden en is sommige regio’s verplicht. In het openbaar vervoer en gesloten ruimtes is een mondkapje ook verplicht.

Zijn stranden, restaurants en attractieparken open? Ja, maar er kunnen minder mensen worden toegelaten in winkels en musea en reserveringen kunnen gewenst zijn. Neem altijd mondkapjes mee, houd voldoende afstand en let op: in sommige winkels zijn handschoenen ook verplicht.

9

De leukste autovakanties deze zomer

Met je eigen gezin op autovakantie is deze zomer een super veilige optie. Zolang jullie in de auto zitten hoef je geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Dat verandert zodra je uitstapt; om te tanken, een broodje te eten of een korte toiletstop. Tip: zorg dat je áltijd meer dan voldoende mondkapjes, je papieren van de bestemming en desinfecteergel bij de hand hebt in de auto. Op die manier kom je onderweg niet voor verrassingen te staan. Ieder land heeft zijn eigen coronaregels, maar goed voorbereid is een leuke autovakantie net over de grens op een camping am See in Duitsland, aan de Franse, Kroatische of Italiaanse kust deze zomer ‘no problemo’. Check hier hoe het er in Italië aan toe gaat bij Gustocamp.

Tip: een voordeel van met de auto reizen, is dat je ook op de plek van bestemming niet het openbaar vervoer hoeft te nemen. Zo ja, dan is een mondkapje vaak gewenst of verplicht.

10

De leukste vliegvakanties voor deze zomer

Voordelen van een vliegvakantie zijn natuurlijk dat je veel sneller op je plek van bestemming kunt zijn, een verdere bestemming kunt kiezen en zelfs een overzeese bestemming. Tip: check deze zomer de Spaanse eilanden. Deze zijn zonzeker, kidsproof en op slechts een paar uur vliegen van Nederland. Let op: Iedere vliegmaatschappij en luchthaven hanteert zijn eigen maatregelen, check dat dus goed voor vertrek. Zorg ook op de luchthaven voor voldoende mondkapjes en handgel en dat je de ondertekende gezondheidsverklaring altijd kunt laten zien. Check ook hoe buitenlandse vliegvelden er mee omgaan, zodat je je kinderen er op kunt voorbereiden dat het misschien allemaal een beetje anders verloopt.

Benieuwd hoe dat er nu aan toegaat in het vliegtuig? Kids Vakantiegids’ Linda vloog vorige week met de eerste vlucht van Corendon naar Bulgarije. In haar blog vertelt ze alles over mondkapjes, maanmannetjes en… heel veel spetterplezier.

Tip: oefen thuis zelf, en met oudere kids, die wel een mondkapje op moeten in het vliegtuig. 

11

Strandvakantie in eigen land

Maar ook in Nederland hebben we met ruim 500 kilometer kust ook meer dan genoeg leuke plekken om een strandvakantie in eigen lang te vieren. Grote voordeel is natuurlijk de beperkte reistijd, animatie in het Nederlands en je voelt je veilig thuis in deze tijden van corona. Wacht niet te lang met het kiezen van een toffe strandvakantie, want net als jullie denken er nu miljoenen andere Nederlandse gezinnen over om een strandvakantie in eigen land te vieren. Hoe heerlijk is het om vanaf je vakantiepark zo het strand op te lopen, of nog beter… logeer op het strand! Natuurliefhebbers kunnen wadlopen bij de Waddenzee, misschien check je wel een zeehondje?

12

Reis mee met Kids Vakantiegids

Wil je nog meer inspiratie opdoen voor een leuke strandvakantie in binnen- of buitenland, houd onze socials dan goed in de gaten! De hele maand is het nog Juli = Last Minute Maand met TUI. We nemen jullie mee naar de mooiste stranden, blauwste wateren, gaafste campings, hotels en vakantieparken in onder andere de Canarische Eilanden, Italië en langs de Nederlandse kust. Volg onze Instagram  en Facebook pagina voor real time posts, tips, foto’s en video’s. Heb je vragen, stel ze via deze kanalen - wij zitten voor je klaar. En vergeet ons natuurlijk niet te taggen @kidsvakantiegids vanaf je zalige zomeradresje aan zee, zodat we jullie post kunnen delen. Fijne zomervakantie!

13

Do’s en dont’s in de populaire vakantielanden

Hieronder vind je een overzicht van de favo strandbestemmingen met kids. Wat mag er wel/niet in deze tijd? Zijn de grenzen open, hoe werkt dat in de auto, moeten we een mondkapje op, kunnen we leuke uitjes maken en ergens uiteten? Per land geven we kort een overzicht. Tip: Omdat er voortdurend veranderingen blijven plaatsvinden, is het raadzaam om altijd voor vertrek nog te checken wat de situatie is. Bel nog een keer met je accommodatie, zorg dat je alle formulieren bij de hand hebt, neem voldoende mondkapjes mee, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De boetes kunnen hoog oplopen. Van dat geld ga je liever nog een keer vaker op vakantie met het hele gezin. Respecteer de regels en dan kan het grote genieten beginnen. Fijne zomervakantie!

14

Duitsland

Zijn de grenzen open voor toeristen? Ja, je kunt de grens over bij Duitsland voor een vakantie of op doorreis. Let op: in het district Gütersloh geldt een lockdown. Wil je hier toch naartoe, of moet je hier doorheen op doorreis, dan moet je een negatieve coronatest kunnen laten zien.

Hoeveel afstand moet je houden? In Duitsland moet je 1,5-2 meter afstand houden.

Mag je samen in de auto? In Duitsland mag je in de openbare ruimte samen komen met een ander gezin of met maximaal 10 personen. Die combinatie mag dan ook samen in een auto reizen. Let op: elke deelstaat heeft zijn eigen regels. Zo mag je in Beieren alleen in uitzonderingsgevallen samen reizen. Probeer het samen reizen met mensen buiten het huishouden te beperken en draag mondkapjes is het advies van de ADAC.

Is een mondkapje verplicht? Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer en in winkels. Ook bij binnenkomst en verplaatsingen in restaurants is een mondkapje verplicht, denk bij binnenkomst en vertrek en het gebruik maken van het toilet. Let op: in Duitsland kunnen de boetes voor het niet naleven van de coronaregels oplopen tot 10.000 euro!

Zijn stranden, restaurants en attractieparken open? Het merendeel is gewoon geopend, het verschilt per deelstaat wat de eventuele restricties zijn. Maar overal geldt; mondkapje op, afstand houden, beperkt aantal bezoekers en vooraf reserveren. De stranden zijn open, maar niet toegankelijk voor toeristen uit andere deelstaten en geen overnachtingen.

15

Denemarken

Zijn de grenzen open voor toeristen? Ja, toerisme uit Nederland is toegestaan. Voorwaarde is wel dat je minimaal zes nachten in Denemarken verblijft. Er kan gevraagd worden om je boekingspapieren. Je mag ook door Denemarken rijden als je op doorreis bent naar bijvoorbeeld Zweden of een ander land.

Hoeveel afstand moet je houden? In Denemarken geldt de regel van 1 meter afstand.

Mag je samen in de auto? Hier zijn geen regels over bekend.

Is een mondkapje verplicht? Alleen op het vliegveld en in het openbaar vervoer.

Zijn stranden, restaurants en attractieparken open? Het merendeel is gewoon geopend, bij twijfel kun je altijd contact opnemen.

16

Kroatië

Zijn de grenzen open voor toeristen? Ja, tip: bij de grens kunnen ze om het volgende formulier vragen: https://entercroatia.mup.hr. En als je uit Slovenië komt, let dan op: je moet dat land - zonder vakantie - binnen 12 uur doorreizen.

Hoeveel afstand moet je houden? In Kroatië is 1,5 meter afstand de norm.

Mag je samen in de auto? Er zijn geen beperkingen over het samen reizen in de auto, dus je mag ook met vrienden of familie in een auto naast elkaar zitten.

Is een mondkapje verplicht? Een mondkapje is wel verplicht in het vliegtuig, openbaar vervoer en openbare ruimtes. Buiten is het niet verplicht, maar wordt het wel aangeraden. Zorg dat je altijd mondkapjes bij hebt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Zijn stranden, restaurants en attractieparken open? Alles is open. Als je naar de trekpleisters wilt als de Plitvice meren is het sowieso raadzaam om tijdig te reserveren, liefst al voor vertrek.

 

17

Zwitserland

Zijn de grenzen open voor toeristen? Ja, we mogen naar Zwitserland op vakantie of op doorreis.

Hoeveel afstand moet je houden? Je moet 1,5 meter afstand bewaren.

Mag je samen in de auto? Er gelden geen beperkingen voor de auto.

Is een mondkapje verplicht? Het is verplicht bij klachten en in het openbaar vervoer. Aangeraden wordt om een mondkapje te dragen als de 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd.

Zijn stranden, restaurants en attractieparken open? Ja, alles is geopend. Let op: er kan in een restaurant (bij meer dan 4 personen) of een museum of bioscoop om contactgegevens worden gevraagd.

18

Portugal

Zijn de grenzen open voor toeristen? Ja, echter is er in de regio’s rondom Porto en Lissabon weer een lokale uitbraak van het coronavirus (2 juli). Reizigers wordt geadviseerd 14 dagen in quarantaine te gaan bij terugkeer uit deze gebieden. Let op: er gaan nog geen vluchten vanuit Nederland naar de Azoren. Je kunt op alle luchthavens gecontroleerd worden op symptomen.

Hoeveel afstand moet je houden? 2 meter.

Mag je samen in de auto? Ja, je mag zelfs met mensen buiten het eigen gezin samen in de auto zitten.

Is een mondkapje verplicht? Een mondkapje is verplicht in openbaar vervoer en alle gesloten ruimtes.

Zijn stranden, restaurants en attractieparken open? Stranden wel, maar er zit een limiet aan het aantal bezoekers. Attractieparken zijn gesloten. Musea en theaters is reserveren wenselijk. Tip: niet alle hotels zijn open, dus regel dit voor vertrek goed.

Zweden

Zijn de grenzen open voor toeristen? Ja, de grenzen zijn geopend. Maar vakantie vieren in Zweden wordt nog sterk afgeraden, daarom heeft het kleurcode oranje. Bij terugkomst moet je 14 dagen in quarantaine. Bedenk goed of je dit wilt, en kunt in verband school van de kinderen en werkverplichtingen.

Hoeveel afstand moet je houden? In Zweden moet 1,5 tot 2 meter afstand houden.

Mag je samen in de auto? In Zweden kennen geen restricties over vervoer met de auto. Het is je eigen verantwoordelijkheid. Gebruik je gezonde verstand. Let op: als je op autovakantie wilt naar Zweden, plan je reis dan goed. In Denemarken mag je namelijk geen tussenstop maken.

Is een mondkapje verplicht? Niet verplicht, er worden ook geen boetes uitgedeeld. Maar als je met de auto komt, heb je de mondkapjes wel nodig in Duitsland en Denemarken.

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddelde score van 0 (0 reviews)

Reacties

Geen reacties gevonden

Onze nieuwste vakantie ervaringen 10

Blog

TIP: ga op kastelenjacht in Europa deze zomer!

Blog

De beste prijzen voor SPLASHWORLD vakanties deze zomer

Blog

Op hoteltour met Prettig Reizen door Antalya

Blog

Vier de zomer in het hart van Drenthe op Vakantiepark Witterzomer

Blog

Vier Pinksteren, een festival en de zomer bij Attractiepark Slagharen

Blog

Beleef deze zomer een Fabulous Family Vacation met Corendon

Blog

Ontdek cultureel Egypte door de ogen van kinderen

Blog

De populairste familiehotels van TUI BLUE in Spanje

Blog

Natuurrijk genieten op deze vier TopParken in Nederland

Blog

Welk appartement van TUI BLUE past bij YOU?

Door jou bekeken

De Corona maatregelen per land in Europa op een rijtje

Blog