Gecheckt: Landal Esonstad

Gecheckt: Landal Esonstad

Op zoek naar een uniek vakantiepark aan het water? Check Landal Esonstad in het Friese Anjum, een gezellig Oudhollands dorpje, pal aan het Lauwersmeer! Journaliste Marlotte en Kids Vakantiegids detectives Damian (14) en Quentin (13) gingen je voor. Hier in de kop van Noord-Holland stapten ze in de kano, spotten ze zeehondjes op de Waddenzee, leerden ze van alles over kitesurfen en maakten een uitstapje naar Schiermonnikoog. 

Bootje huren in Friesland?

Landal Esonstad heeft op het park een eigen bootverhuur waar je motorbootjes, kinderzeilboten en kano’s kunt huren. Je kunt hiermee op avontuur door de grachten van Landal Esonstad, maar ook koers richting het Lauwersmeer zetten. De Kids Vakantiegids detectives kozen voor een gezellig middagje kanoën en peddelden natuurlijk ook nog even langs hun eigen vakantiehuisje.

Friesland is bij uitstek een provincie voor de sportliefhebber. Vooral toerfietsers en watersporters kunnen hier hun hart ophalen. Friesland staat natuurlijk vooral bekend om het Skutjesielen, maar overal in deze provincie kun je allerlei verschillende watersporten beoefenen.

Vissen of… fietsen

Bij Landal Esonstad kun je vissen vanuit de tuin van je vakantiehuisje, maar ook fietsen huren. Tijdens een weekendje weg moet je keuzes maken en hoe leuk de kids vissen ook vinden, journaliste Marlotte wilde de prachtige groene omgeving rondom het Lauwersmeer niet missen. De kids wilden alleen mee als ze niet de hele middag ‘saai’ hoefden te fietsen. Maar gelukkig was dat geen probleem, want in Friesland kun je kiezen uit een enorme lijst van leuke fietsroutes. En zo viel de keuze uiteindelijk op de 13 kilometer lange route naar het oer-Friese dorpje Dokkum. Een mooie, maar niet al te lange fietsroute. Ideaal voor families!

Naast vissen en fietsen huren kun je bij Landal Esonstad met de hele familie jeu-de-boule spelen, een duik nemen in het zwembad of een balletje slaan op de Pitch & Put golfbaan. Kids tot 12 jaar zijn van harte welkom in de Bollo de beer kidsclub en ze kunnen lekker spelen in het overdekte speelhuis of op de speelweide met airtrampoline. In het zwembad vind je voor peuters ook een peuterbad.

Kitesurfen aan het Lauwersmeer

‘Ah cool!’ Op zaterdagmiddag stond er een kitesurf les op het programma, een leuke verrassing voor de Kids Vakantiegids detectives. Ze hadden er meteen onwijs veel zin in. Aan het begin van de middag werden de kids opgehaald door Kiteboarding school Antix Sports en zochten ze een plekje aan het Lauwersmeer waar ze ‘upwind’ konden varen. Ze trokken de wetsuit aan en pompten hun kite op, maar de o-zo-nodige windkracht 2 of 3 liet de kiteboarders helaas in de steek. Het was superleerzaam, maar al met al eindigde deze door het gebrek aan wind in een middagje ‘SUPpen’.
www.antixsports.nl

Wist je dat…SUP staat voor Surfing Stand Up Paddle? Je staat met ‘SUPpen’ op een surfboard en je vaart over zee door staand te peddelen. Deze sport is wereldwijd een echte nieuwe watersport rage.

In een Rescue boat over de Waddenzee

Het Kids Vakantiegids team werd uitgenodigd om een spectaculaire zeehondentocht in een Rescue boat te ervaren. Vroeg in de ochtend trokken we zodoende de reddingsvesten aan en niet veel later scheurden we met enorme snelheid over de Waddenzee. Een half uurtje waren we bij de plek waar het allemaal om ging: een enorme groep wilde zeehondjes. Deze dieren zijn beschermd en zodoende moesten we ons muisstil houden. Want wie de zeehonden stoort terwijl ze lekker liggen te zonnen, krijgt een dikke boete. Pas dus op dat je ze nooit zo hard laat schrikken dat ze het water invluchten! We konden niet heel dichtbij komen, maar we zagen de zeehondjes heerlijk genieten van de zon, over het wad hobbelen en heel eventjes duikelde er nog eentje vlak langs de boot heen. Supervet!

Zeehondjes kijken?

Als je aan de Waddenzee zit, dan mag je de zeehondjes natuurlijk niet missen. Je kunt ze van heel dichtbij zien en alles over deze onwijs schattige dieren te weten komen bij zeehondencrèche Lenie ’t hart.  Maar, je kunt ze ook in hun natuurlijke omgeving spotten! Beleef Wad en Water organiseert verschillende zeehondentochten in samenwerking met de zeehondencrèche. Zelfs in een Rescue Boat!  Beleefwadenwater.nl/rescueboattochten

Dagje Schiermonnikoog

Vanuit Landal Esonstad vaart er een veerboot naar Schiermonnikoog. Bij de parkreceptie kun je een arrangement boeken, waardoor er bij aankomst al een fiets voor je klaar staat. Heel handig! Op Schiermonnikoog kun je heerlijk fietsen of gewoon lekker een dagje genieten aan het strand in Nederland. Onderweg spotten de kids nog een Landal vakantiepark en het leek hen meteen een goed idee om het weekendje weg nog even te verlengen met een bezoek aan dit park, Landal Vitamaris! Op Schiermonnikoog vind je namelijk prachtige brede zandstranden en zeker zoveel watersportmogelijkheden aan het strand als in Friesland, dus dat zagen ze wel zitten.

 Uit met kinderen Friesland

Een weekendje weg in Friesland is lang niet genoeg om alle leuke dagjes uit en watersportactiviteiten te checken. Onderstaande uitstapjes zijn niet getest door de Kids Vakantiegids detectives, maar wel leuk om te overwegen als je kiest voor een weekendje Landal Esonstad in Friesland.

Dierentuinen en natuurmusea in Friesland:

 • Zeehondencrèche Lenie ’t Hart. Een bezoek zeehondencrèche Pieterburen is leuk en leerzaam Voor kids is er zelfs een speurtocht. www.zeehondencreche.nl.  
 • Natuurmeuseum Fryslan. Een superleuk en interactief museum met vier verdiepingen vol info over bijzondere dieren en planten. Van Verwonderland tot aan het Waterwonderlab. www.natuurmuseumfryslan.nl
 • Aquazoo  Friesland. Wandel een dagje tussen de dieren, ontdek vliegende sterren tijdens vogeldemonstraties en bewonder zeeberen op nog geen meter afstand. www.frieslandzoo.nl 

Attractieparken en (indoor) speeltuinen in Friesland:

 • Kameleon Terherne. Het Kameleondorp is een mooie binnen en buitenlocatie vol avontuur in het Kameleondorp en op het Avonturen eiland. www.kameleonterherne.nl
 •  Attractiepark Duinen Zathe. Een attractiepark vol leuke attracties en vermaak. Van een indoor Apenkooi tot de Big Apple roller coaster. www.duinenzathe.nl
 • SanjesFertier. Een leuk elk weer kinderspeelpark met apenkooi, ponyrijden, blokkenzolder, midgetgolf en SanjesZoo. 2000m2 binnen en 10.000m2 buitenplezier. www.sanjesfertier.nl 

Deel sterren uit!

Ik geef Gecheckt: Landal Esonstad:

Score: 4 sterren uit 4 beoordelingen

Lees meer ▾
Top 2 Gecheckt: Landal Esonstad
Landal Esonstad
Nederland, Friesland

Landal Esonstad ★ ★ ★ ★ ★

 • Spetteren in het Lauwersmeer
 • Moderne terpwoningen en appartementen in Oudfriese stijl
 • Gloednieuw indoor speelparadijs & een Bollo Club
1
Landal Vitamaris
Nederland, Schiermonnikoog

Landal Vitamaris ★ ★ ★ ★ ★

 • Kinderzwembad & Wellness
 • Speeltuin & Speelkamer
 • Kidsanimatie
2

Bekijk locatie op google maps

Artikelen & tips van de redactie
Gecheckt: Landal in Limburg

Gecheckt: Landal in Limburg

Glooiende heuvels, rivierdalen, bossen met klaterende riviertjes om in te spelen. De redactie van Kids Vakantiegids ging op persreis naar Landal in Limburg en ontdekte hoe mooi het hier is. Lees mee en ontdek dit mooie stukje buitenland in ons eigen Nederland!

Op avontuur bij Hof van Saksen in Nooitgedacht en verder!

Op avontuur bij Hof van Saksen in Nooitgedacht en verder!

Kids Vakantiegids trok er in de herfstvakantie op uit en bezocht samen met het Kids Vakantiegids Detective team twee compleet vernieuwde en zeer kindvreindelijke vakantieadresjes in Drenthe. Ze checkten het gerestylede en super-de-luxe vakantiepark Hof van Saksen in Nooitgedacht en bezochten ook nog even Hotel de Bonte Wever in Assen!