TIP: ga op kastelenjacht in Europa deze zomer!

Blog
TIP: ga op kastelenjacht in Europa deze zomer!
Door Esley

Meiden, poets je glazen muiltjes op. Jongens, slijp je zwaard scherp. Met een bezoek aan een van deze kneitergave kastelen voeg je gegarandeerd een vleugje magie én mysterie toe aan je vakantie. Waan je een dappere Disneyprinses in het ‘echte’ Kasteel van Doornroosje in de Duitse bergen, breng net als onze detectives een angstaanjagend bezoek aan het mysterieuze 'interactieve' huis van Dracula: Bran Castle of speur door het gangenstelsel van een kasteel ín een grot in Slovenië. Als je durft ;)


1

Het échte Disney kasteel

Het Kasteel van Doornroosje ken je natuurlijk, maar wist je dat dit kasteel ook écht bestaat? Slot Neuschwanstein in Duitsland was dé inspiratie voor het Disney Kasteel en dat zie je meteen. Het betoverende slot, boven op de berg, werd in de 19e eeuw gebouwd als ‘vakantiehuisje’ voor Koning Ludwig II van Beieren, die ook wel de ‘sprookjeskoning’ werd genoemd.

Funfact: van de tweehonderd geplande kamers, werden er maar vijftien helemaal afgewerkt. Maar die zijn dan ook betoverend mooi, vol pracht, praal en glimmend goud. Niet voor niets is Slot Neuschwanstein met wel anderhalf miljoen bezoekers per jaar het meest bezochte kasteel ter wereld! 

Füssen, Beieren - Duitsland | De hele zomer open van 9 - 18 uur | Entree tot en met 17 jaar € 22; volwassenen: € 47 voor een tour van een half uur. Let op: filmen en fotograferen is verboden en je mag geen rugzak of kinderwagen meenemen.

Romantisch & Ruig als OO7 in Schotland

Diep in de Schotse Highlands, op een eilandje in het spiegelende water van Loch Duich, ligt Eilean Donan Castle. Uitgeroepen tot het meest romantische kasteel, maar vroeger ging het er hier minder lief aan toe. Oorspronkelijk werd het gebouwd als verdediging tegen de Vikingen. Toen het slot in 1719 in handen was van de Spanjaarden, werd het helemaal opgeblazen tijdens een Engelse aanval. Pas 195 jaar later werd de ruïne gerestaureerd en nu is het razendpopulair als trouwlocatie én filmdecor. Er is zelfs een James Bond-scène opgenomen. Waan je 007 of een heldhaftige Viking-strijder, maar pas op voor de geest van de oude, Spaanse soldaat die er nog steeds zou rondspoken.

Lochalsh, Schotland | De hele zomer open van 09.00 - 18.00 uur | Entree kids vanaf 5 jaar: € 6,50; Volwassenen: € 11, 60+: € 10, Familieticket (2 volw. en 3 kids - 5/15 jaar): € 32. De rugzak mag niet mee naar binnen.

2

Check Harry Potters' Zweinstein

Zeg je kastelen, dan zeg je Engeland! Door het hele land vind je waanzinnige burchten die zó uit een sprookjesboek lijken te komen. Onze favoriet is natuurlijk Zweinstein: dé Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus uit de Harry Potter reeks. In Zweinstein leerde hij hoe hij moest toveren, kreeg hij vliegles op een bezemsteel en speelde hij zwerkbal. En dat kun jij ook doen! In het noorden van Engeland, dicht bij de grens met Schotland ligt Alnwick Castle welke bekend staat als hét Harry Potter kasteel. Alnwick Castle is dus superleuk om te bezoeken als Harry Potter fan! Zodra je er binnenloopt, herken je het meteen.

Alnwick, Engeland | 31 maart tot en met 27 oktober open van 10 - 17.30  uur | Entree tot 4 jaar gratis; 5 t/m 16 jaar € 10,25 per kind; volwassenen € 19,50; 60+ € 15,75 en een Familieticket (2 volw. + 4 kids) € 53.

'Perfect Castle': net als in je ridderdromen

Bodiam Castle in Sussex. Dit middeleeuwse burcht heeft de bijnaam ‘perfect castle’, omdat het er precíes uitziet als in je ridderdromen: robuust, symmetrisch, op alle hoeken een perfect ronde toren, een slotgracht met ophaalbrug… what else? Zie jij jezelf al aan de ronde tafel zitten om strategieën te bespreken met collega-ridders? 

Bodiam, Engeland | De hele zomer open van 10.00 - 17.00 uur | Entree kids vanaf 5 jaar: € 5,50; Volwassenen: € 11, Familieticket (2 volw. en 2 kids - 5/15 jaar): € 27,50 Eenouder met twee kids € 16,50.

TIP: ga op kastelenjacht in Europa deze zomer!

3

Lekker grrriezelen bij Dracula

Geen sprookjeskasteel, maar een spookkasteel! Bran Castle staat namelijk bekend als het ‘Kasteel van Dracula’. Misschien herken je het mysterieuze slot met spitse rode torens – waar zich vast heel wat vleermuizen schuilhouden – wel uit de tekenfilm Hotel Transylvania, waarin Graaf Dracula een hotel runt voor weerwolven, monsters en zombies. Waar de bouw van een kasteel soms honderd jaar duurde, is Bran Castle is een recordtijd van slechts vijf jaar op de 762 meter hoge berg gezet!

Freaky: er was eens een prijsvraag, waarbij de winnaars met Halloween in het 'huis van Dracula' mochten slapen. In een doodskist. Iehk! Zou jij durven?

>> Onze tienerdetectives Daan en Gijs zijn er in de zomer van 2022 geweest en vonden het een geweldig interactief kasteel.

Bran, Roemenië | In de zomer elke dag open van 9 – 18 uur; maandags vanaf 12 uur | Entree kids: ongeveer € 3; volwassenen: ongeveer € 18, 65+: € 13.  

Regenboogkasteel uit de wereld van Aladdin

Poets je gouden wonderlamp op en wens jezelf naar Portugal. Op de top van de heuvel, omringd door weelderige bossen, vind je Palácio da Pena: een kleurrijk sprookjeskasteel dat zó uit Aladdin zou kunnen komen. Laat je verrassen door de vrolijke mengelmoes van stijlen, onverwachte hoekjes en torentjes in tientallen tinten geel, rood, oranje, paars en blauw.

Cool: het paleis was het zomerhuis van vele koningen van Portugal en binnen ziet het er nog precíes uit zoals de koningen het decoreerden. 

Sintra, Portugal | Elke dag open van 9.30 – 17.30 uur | Entree tot 6 jaar gratis; van 6/17 jaar en 65+: € 11,88; volwassenen € 14 en een Familieticket (2 volw. + 2 kids) € 46,55.

4

Op bezoek bij de kleine graaf

Je hóeft natuurlijk geen koning, prins of ridder te zijn om in een kasteel te wonen. Sterker nog: grote kans dat je de kleine graaf of gravin tegen het lijf loopt in de tuin van het Deense Egeskov Slot, want hier wonen een jongen en meisje met hun ouders. Dit gave ridderslot is een van de best bewaarde Renaissance kastelen in Europa, compleet met slotgracht, een ridderzaal met echte wapens en een giga doolhof in de tuin. Cool: je kunt er zelfs verkleed als ridder een segway parcours afleggen, of kijk uit naar een knappe prins(es) in de treetopclimb. 

>> Onze detectives Abel en Reza zijn er geweest in 2023 en vonden het een geweldig leuk kasteel.

Funen, Denemarken | Eind april tot eind oktober open van 11 - 17 of 18 uur | Entree tot 4 jaar gratis; kinderen 4/12 jaar ongeveer € 19; per volwassene ongeveer € 31.

TIP: ga op kastelenjacht in Europa deze zomer!

5

Check de enige grotburcht ter wereld

Als je op vakantie bent in Slovenië, mag een bezoek aan het kasteel van Predjama niet ontbreken. Deze sprookjesachtige burcht is het enige nog intact zijnde grotkasteel ter wereld. Als je aan komt wandelen, zie je in de rotsen 'opeens' een kasteel. Eenmaal in de burcht kun je door heel veel ruimtes wandelen. Je 'ziet' hoe de mensen vroeger werden gemarteld, er is een ridderzaal met allemaal ridderspullen en er zijn vele gangetjes en trappetjes. Voor kids is dit absoluut een hele belevenis, maar zeker ook voor papa en mama. 

Tip: het is ook mogelijk om een combiticket te kopen met 'de grotten van Postojna'. Dan ga je met een treintje de grotten in en kun je een olm spotten die alleen in deze grot woont.  

>> Onze tienerdetectives Daan, Gijs en Noortje zijn er in de zomervakantie van 2021 geweest. Tip: Wandel in je eigen tempo met een NL-audiotour door de burcht.

Predjama, Slovenië | Geopend van april tot september. Prijzen in het hoogseizoen: volwassenen € 18,50; kinderen 6/15 jaar € 11,10; kinderen 0/5 jaar € 1.  

6

GESPOT: de enige hoogteburcht van Nederland

Ook in ons eigen Nederland vind je aardig wat kastelen. Je kent vast wel de verhalen over Slot Loevestein, waar Hugo de Grote via een boekenkist wist te ontsnappen. Of Kasteel de Haar bij Utrecht, het grootste kasteel van Nederland. Maar ook in Limburg vind je een bijzonder kasteel. De rijke Middeleeuwen worden weer werkelijkheid bij een bezoek aan de Kasteelruïne van Valkenburg aan de Geul, met een geschiedenis die terug gaat tot de 11de eeuw! In de verte zie je de overblijfselen van het eens zo imposante kasteel, Nederlands enige hoogteburcht, boven het gezellige vestingstadje uitsteken. Wist je dat... hier ook een geheim gangenstelsel onder het kasteel te vinden is?

Valkenburg, Limburg | De Kasteelruïne is in combinatie met de Fluweelengrot dagelijks te bezoeken tussen 10-18 uur.  Volwassenen € 15, kinderen 6 t/m 12 jr € 15. 

>> Onze detectives Daan, Gijs en Noortje zijn er inmiddels meerdere keren geweest en het blijft een spannend kasteel. En met de ligging in Valkenburg kun je het heel eenvoudig combineren met tal van andere uitjes.

Wist je dat... je op Kampeerdorp De Zandstuve kunt overnachten in een heuse kasteelaccommodatie 'Kasteel Uylenburght'. 

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddelde score van ( Reviews & ervaringen)

Reacties

Geen reacties gevonden

Onze nieuwste vakantie ervaringen 10

TIP: ga op kastelenjacht in Europa deze zomer!
Blog

REVIEW: Acoya Resort Curacao, op vakantie met privé zwembad

TIP: ga op kastelenjacht in Europa deze zomer!
Blog

REVIEW: Naar de kleinste 5-sterren camping van Nederland met je kleintje

TIP: ga op kastelenjacht in Europa deze zomer!
Blog

REVIEW: luxe kamperen bij TerSpegelt met Estivo Travel

TIP: ga op kastelenjacht in Europa deze zomer!
Blog

REVIEW: Wunderland Kalkar opent nieuwe speeltuin

TIP: ga op kastelenjacht in Europa deze zomer!
Blog

Week van het geld - Meivakanties voor elk budget

TIP: ga op kastelenjacht in Europa deze zomer!
Blog

Net als in de film

TIP: ga op kastelenjacht in Europa deze zomer!
Blog

EUROCAMP stapt in de sneeuw

TIP: ga op kastelenjacht in Europa deze zomer!
Blog

NIEUW: Wakker worden in de Woodland Cabin op Lake Resort

TIP: ga op kastelenjacht in Europa deze zomer!
Blog

W(r)auw! DinoGlow Adventure bij Wunderland Kalkar

TIP: ga op kastelenjacht in Europa deze zomer!
Blog

Een winters sprookje in Scandinavië met Buro Scanbrit

Door jou bekeken

TIP: ga op kastelenjacht in Europa deze zomer!

Blog