Een rondreis door Belize in 2 weken Redactie op pad

Een rondreis door Belize in 2 weken

Marlotte - Kids Vakantiegids
Geschreven door

Marlotte - Kids Vakantiegids

Het tropische Belize is upcoming! Bioloog en kidsidool ‘Freek Vonk’ plaatste al waanzinnige posts op Insta vanuit Belize en ook ‘3 Op reis’ zond niet lang geleden een reportage uit waardoor Belize meteen op je Bucketlist staat. Niet zo gek, want in Belize wachten je prachtige bounty eilanden voor de kust, je kunt er snorkelen tussen de haaien in het op één na grootste barrière rif ter wereld, eeuwenoude Maya tempels bewonderen en op expeditie gaan in de mangroves en regenwouden waar je meer dan 5000 verschillende plantensoorten en honderden dierensoorten vindt. Deze veelzijdigheid van cultuur, natuur en tropische verrassingen maakt Belize een droombestemming voor een rondreis met kinderen. Plus, Belize is qua totale oppervlakte de helft van Nederland. Je hoeft dus nooit echt ver te reizen voor een nieuw avontuur! Tijd voor Kids Vakantiegids om een kijkje te nemen!

 

 

Waarom een vakantie naar Belize op je bucket list moet staan!

Het tropische Belize is echt een upcoming vakantie bestemming! Bioloog en kidsidool ‘Freek Vonk’ plaatste al waanzinnige posts op Insta vanuit Belize en ook ‘3 Op reis’ zond niet lang geleden een reportage uit waardoor Belize meteen op je Bucketlist staat. Niet zo gek, want in Belize wachten je prachtige bounty eilanden voor de kust, je kunt er snorkelen tussen de haaien in het op één na grootste barrière rif ter wereld, eeuwenoude Maya tempels bewonderen en op expeditie gaan in de mangroves en regenwouden waar je meer dan 5000 verschillende plantensoorten en honderden dierensoorten vindt. Deze veelzijdigheid van cultuur, natuur en tropische verrassingen maakt Belize een droombestemming voor een rondreis met kinderen. Plus, Belize is qua totale oppervlakte de helft van Nederland. Je hoeft dus nooit echt ver te reizen voor een nieuw avontuur! Tijd voor Kids Vakantiegids om een kijkje te nemen!

Vliegen naar Belize vanuit Amsterdam

Vliegen naar Belize vanuit Amsterdam

Op uitnodiging van de Belize Hotel Association reis ik naar Belize, dat in Midden Amerika ligt. Bij KLM heb ik een ticket geboekt van Amsterdam naar Belize, inclusief tussenstop in Panama. Hier blijf ik één nacht om de volgende ochtend verder te vliegen naar Belize. Vanuit Belize AirPort vlieg ik direct door naar het bountyeiland San Pedro. Na 3 dagen San Pedro vlieg ik terug naar Belize city waar er een huurauto voor mij klaarstaat om mijn rondreis over het vasteland te vervolgen.

Welke prijs ik heb betaald voor een vlucht van Amsterdam naar Belize? En wat was mijn reistijd naar Belize en van Belize naar San Pedro?
Vliegtijd Amsterdam - Belize: 10:15 min
Vliegtijd Belize - Panama: 1:25 min
Ticketprijs, inclusief tussenstop: €580
Crowne Plaza Hotel Belize (op 15 minuten vanaf de luchthaven): $122 voor een kamer
Vliegtijd Belize City - San Pedro: 15 minuten
Ticketprijs: €55

 

Snorkelen tussen de haaien in Belize

De vlucht van Belize naar San Pedro is al geweldig, want je vliegt erheen in een Cessna. Op San Pedro beland ik in een kleurrijk decor, waar golfkarretjes het belangrijkste vervoermiddel zijn. Bij Ramons Village leidt een pad door een prachtige tropische tuin naar de cottage met een adembenemend uitzicht op zee. Vanuit mijn kamer kijk ik uit op een hagelwit zandstrand met wuivende palmen. Unbelizable!

Sharks Alley

Maar het bountyland San Pedro heeft niet alleen een prachtig strand, het is ook één van de mooiste duik en snorkelspots ter wereld. Hier in Belize ligt het op een na grootste barriererif ter wereld! Je kunt hier zelfs snorkelen met haaien en dat wil ik natuurlijk meemaken! Bij Ramons Dive Center stap ik aan boord van een speedboot voor een onvergetelijk snorkelavontuur. We maken 2 stops. Bij de eerste snorkelstop snorkelen we net achter het barriererif waar we tussen het levend koraal prachtig gekleurde vissen spotten, maar ook een meterslange knalgele Murena, enorme zwart gevleugelde Stingrays en een babyhaai. Onze snorkelgids tovert ze met een handje vol visvoer allemaal tevoorschijn. Hierna varen we naar het wereldberoemde Sharks Alley, waar je kunt zwemmen met haaien. De zusterhaaien komen al aan zwemmen als ze de motoren van de boot dichterbij horen komen. Tientallen haaien verzamelen zich om de boot om gevoerd te worden. Het moment om te snorkelen, want tijdens het voeren hebben ze voor niets anders aandacht. De Zusterhaai is in principe niet gevaarlijk, maar ze hebben een enorme zuigkracht. Als ze toch aan je arm zuigen, dan kun je gewond raken. We mogen dan ook niet te dichtbij komen. Naast de Zusterhaaien vliegen er ook Fregat vogels om de boot, want zij lusten ook wel een stukje vis. Prachtig om te zien! De kids aan boord mogen de haaien helpen voeren en dat maakt dit avontuur natuurlijk extra leuk!

Op excursie in het tropisch regenwoud van Belize

Na San Pedro reis ik af naar het Tropisch regenwoud. Mijn next stop tijdens deze rondreis door Belize is de avontuurlijke Jungle Lodge Caves Branch. Hier wandel ik een paradijs in vol prachtige tropische bloemen binnen. Het is hier adembenemend mooi! Een mooiere uitvalsbasis voor een jungle avontuur kun je je niet wensen. Vanuit mijn Jungle lodge kijk ik het tropisch regenwoud in en in de ochtend zie ik een familie van 6 aapjes door de bomen slingeren. Ze zijn met 5 volwassenen en een schattige kleine babyaap. Het is een familie 'Howler monkeys'. Deze aapjes doen hun naam eer aan want ze kunnen in het paringseizoen enorm brullen. Bij Caves Branch wachten mij super avontuurlijke excursies door de jungle. We gaan Cave tuben en op expeditie in een Maya grot en ik ga een botanical tour maken in de enorme Jungletuin die om de Jungle lodge heen ligt.

In het spoor van Freek Vonk

In het tropisch regenwoud van Belize leven 5000 verschillende plantensoorten en honderden dieren. Tijdens de botanical garden tour bij @cavesbranchbelize vertelde onze gids ons van alles over een aantal soorten die hier leven. En we mochten proeven, ruiken en aanraken. We proefden de stengel van de suikerplant, we raakten blaadjes aan die door onze aanraking snel wegbogen, we werden gewaarschuwd voor een boom die zo giftig is dat je al uitslag kunt krijgen als je erlangs loopt, we ontdekten planten waar hele mierenkolonies in wonen en zagen een Kolibrie nektar uit een Orchidee zuigen. Een echte aanrader voor biologen in de dop! Plus, de gids vertelt je precies welke stappen je moet nemen als je zelf een botanicus wilt worden.

Het Bioluminiscence wonder van Belize

It’s MAGIC! In het pittoreske vissersdorpje Hopkins wacht mij een magische verrassing: het mysterieuze natuurverschijnsel bioluminescence. Wanneer brak water en zeewater samenkomen en het water is warm, dan gebeurt er op slechts een paar plekken ter wereld iets heel bijzonders. Alles wat beweegt in het water licht op. Als je met je hand het water opschept glijden er schitterende witte druppels over je handen en als je gaat zwemmen in dit water licht je helemaal op en lijk je net een engel! En als het regent wordt de hele lagoon verlicht door schitterende druppels. 
Bioluminiscence verlicht alles wat in het water beweegt helwit, maar je kunt het niet fotograferen.  Als je een foto maakt is het beeld zwart, ook al zijn er op dat moment nog zoveel witte elementen in het water te zien. Soms als je geluk hebt is dit verschijnsel op beeld te vangen, alleen zie je het op de foto terug in een blauwe kleur. Je kunt het dus eigenlijk alleen in het echt zien en dat maakt deze plek extra bijzonder.

Vanuit de hotels in Hopkins kun je de tour naar dit water in Anderson’s Lagoon boeken. Onderweg spot je met een beetje geluk ook nog krokodillen en andere dieren die in de Sittee river leven op weg naar de Lagoon. Je kunt deze trip alleen savonds maken, want dit magische natuurverschijnsel zie je pas als het echt pikkedonker is. Al deze tours worden uitgevoerd door verschillende locals die een eigen bootje hebben. De prijs kan zodoende erg verschillen en is onderhandelbaar. Bij het ene hotel vragen ze $80, terwijl ze bij het andere hotel zo $110 vragen.

 

De leukste vakantie adresjes in Hopkins

De leukste vakantie adresjes in Hopkins

Aan de kust vind je prachtige villa’s om je vakantie te vieren. Villa Verano doet een beetje denken aan de majestueuze familievilla’s uit de film van Pablo Escobar. Bij Hopkins Bay zit je bij een echt familieresort. Bij beide adresjes kun je een hele villa huren waarbij meerdere hotelkamers aan een grote woonkamer met keuken grenzen. Villa Verano biedt ruimte aan 38 personen en je kunt zelfs een privé kok inhuren tijdens je verblijf. Hopkins telt slechts 1500 inwoners, maar het is zeker de moeite waard om een golfkarretje te huren en het dorp te verkennen. Langs de wegen vind je verschillende gezellige lokale restaurantjes, waar je de lokale keuken kunt proeven. Een echte aanrader hier is Tina’s kitchen. Op sommige avonden hebben ze hier live muziek. Het is dan erg druk, dus vantevoren reserveren is dan aan te raden. In het kreeft seizoen staat de Lucky lobster bekend om de heerlijke kreeft gerechten op de menu kaart.

Luxe overnachten in Belize

Vlakbij het plaatsje San Ignacio ligt het super-de-luxe Ka’ana resort. Het is een van de weinige 5 sterren resorts middenin de jungle en als je hier binnenwandelt voel je je meteen helemaal Zen. Bij Ka’ana bieden ze villa’s aan met meerdere slaapkamers en een privé zwembad. Zo kun je savonds nog heerlijk nagenieten bij het zwembad als de kids in bed liggen. In het restaurant vind je heerlijke gerechten op het menu en een uitgebreide wijnkaart. Na het eten kunnen de kids marshmallows roosteren bij de vuurplaats in het restaurant. Vroeg in de ochtend kun je meedoen aan een yogales in het zwembad. Mocht je er een keer met zn tweeën op uit willen, dan kun je gebruik maken van een oppas service.

 

Maya vibes in San ignacio

Maya vibes in San ignacio

Belize heeft een rijke en super interessante Maya cultuur. Om meer te weten te komen over de oorspronkelijke bewoners van dit land reis ik tijdens deze rondreis door Belize ook af naar San Ignacio. Hier vind je één van de grootste Maya tempels van het land: Xunantunich. Een prachtige complex omgeven door rivieren die nog altijd een belangrijke ontmoetingsplek zijn voor de Maya's. Veel Maya's doen zelfs nog iedere dag hun was in de rivier. In de middag komen alle Maya vrouwen daar samen om de was te doen, terwijl de kids lekker zwemmen en spelen in de rivier.
Tijdens de tour bij Xunantunich vertelt een gids ons alles over de tempel, de eeuwenoude Maya gebruiken en vooral veel over hun geloof. Super interessant! Voor de Maya’s was het bijvoorbeeld een grote eer om naar de hemel te gaan en dat zie je terug in de manier waarop de tempels gebouwd zijn. Zo zijn er 13 poorten en die poorten vertegenwoordigen de gewrichtspunten van het menselijk lichaam (dat zijn er ook 13) Er zijn niet meer veel Maya tempels die je nog mag betreden, maar Xunantunich mag je beklimmen tot aan de top, waar je een geweldig uitzicht wacht!

 

 

Smullen in San Ignacio

Chocola maken met de Maya's

Een van de belangrijkste handelsproducten van de Maya’s is het maken van chocola. In deze regio vind je dan ook veel excursies waarbij de Maya’s je laten zien hoe ze chocola maken. Tijdens deze tours mag je zelf ook aan de slag en natuurlijk mag je proeven. Leuk, leerzaam én lekker! Doen dus!

De beste restaurants in San Ignacio

Wie een top restaurant zoekt in San Ignacio zit bij Guave Lim aan het juiste adres. Ze hebben hier een uitgebreide menukaart, heerlijke wijnen en een kok die absoluut weet hoe hij moet koken. Hiernaast is Hannahs een populair adresje, maar vooral bij backpackers. De eigenaar is een slager en je kunt hier veel vleesgerechten krijgen voor een leuke prijs. Reis je met tieners, dan ontmoeten ze hier sowieso leeftijdsgenoten.
San Ignacio heeft een 'hoofdstraat' waar een gezellige en vrolijke sfeer hangt. Je kunt hier heerlijk zitten en een cocktail drinken, terwijl de kids lekker op straat spelen.

 

Smullen in San Ignacio

Banana Bank, de ‘Belizian Zoo’

Als je kids gek zijn op dieren en op paarden in het bijzonder, dan mag je de Banana Bank Lodge niet missen! Dit adresje ligt op een uurtje afstand van San Ignacio. De eigenaar John is een paardenfluisteraar en op zijn ranch wonen 80 paarden, een Jaguar, pauwen, honden en een ondeugende Papegaai. Hier heb je het gevoel alsof je in een dierentuin zit en eigenlijk is dat natuurlijk ook wel een beetje zo. Dat alles hier in de eerste plaats om paarden draait blijkt wel als we aan het ontbijt zitten en het paard Beluga de ontbijtzaal in komt wandelen om een stukje wafel te scoren. De kids aan tafel zijn razend enthousiast over dit hoge bezoek en klimmen gelijk als aapjes op zijn rug. Beluga vind alles goed met een wafel in het vooruitzicht. De Lodge staat bekend vanwege de gave paardenritten, van nachtelijke ritten door de Jungle tot aan ritten dwars door de rivier met je viervoeter. Van jong tot oud kan mee, want de paarden zijn ontzettend braaf en luisteren perfect. Tijdens mijn bezoek aan dit paardenwalhalla in Belize was Rising Star mijn paard. Zijn begeleider was ook mee op een van zijn rodeo paarden, die hij aan het trainen was voor Cattledrive wedstrijden. Hij vertelde me dat ‘mijn’ Rising star zijn favoriet is. Hij leerde haar nu op commando te gaan liggen en snachts slaapt hij zelfs bovenop haar in de stal. Paardenliefde pur sang! Een adresje waar het hart van iedere dierenliefhebber sneller van gaat kloppen. Pas alleen wel op voor de Papegaai, want voor je het weet zit hij in je haren en pakt hij je spullen of je drinken af. De Jaguar Tika Too is in 2009 gered door de Banana Bank Lodge en woont sindsdien bij hen in de tuin. In een kooi met privé zwembad. Een prachtig dier om te zien!

Beste reistijd en veiligheid

Het droge seizoen in Belize is van november tot april en wordt gezien als de beste reistijd voor een vakantie in Belize. Van mei tot en met oktober is het regenseizoen, al heb je dan ook wel droge maanden. Tijdens mijn rondreis door Belize eind april en begin mei was ik hier in een van de warmste maanden, net voor het Orkaan seizoen. Het is dan laagseizoen en prijstechnisch natuurlijk super interessant. Het kwik steeg sommige dagen tot 42 graden, maar aan het strand waaide een vrij harde en verkoelende wind. Precies op 1 mei regende het een paar uur flink, maar dat was eigenlijk alleen maar lekker verkoelend.

Is Belize gevaarlijk?

Belize is door het Minbuza aangemerkt als een gevaarlijk land met code geel, maar volgens de Belizianen die ik heb ontmoet is dit gebaseerd op criminaliteitscijfers in verhouding tot de bevolking en hoef ik mij niet meer zorgen te maken in Belize dan in ieder ander Midden Amerikaans of Caribisch land. Belize telt slechts ca 360.000 inwoners en de meeste incidenten spelen zich volgens hen af in de hoofdstad tussen de drie 'gangs' die daar in de armere wijken wonen en met elkaar in oorlog zijn. 
Tijdens mijn rondreis heb ik zelf ook niets van criminaliteit gemerkt en de mensen die ik heb ontmoet in Belize waren juist ontzettend vrolijk en vriendelijk. 

Click hier voor meer info over een vakantie in Belize.

Beste reistijd en veiligheid
Bekijk de film: Ka'ana Resort Belize Bekijk de film: Ramons Village Resort, Belize Bekijk de film: Jungle Lodge Cave Branch, Belize Bekijk de film: Villa Verano in Hopkins, Belize Bekijk de film: Hopkins Bay Resort, Hopkins Belize Bekijk de film: Bananabank Lodge, Belize
Laatste artikelen
6x magische Kerstvakantie DEALS

6x magische Kerstvakantie DEALS

Het is november. Nog maar een paar weekjes tot ‘the most wonderful time of the year’! Heb jij ook wel zin om er in de kerstvakantie even lekker een paar dagen met het hele gezin op uit te gaan? Dat komt mooi uit! Deze hele maand geven we de leukste tips voor een magische kerstvakantie in eigen land. Wat dacht je bijvoorbeeld van unieke kerstarrangementen, waarbij je een kerstboom of zelf een compleet kerstdiner aan je huisje kunt laten bezorgen? Of een bijzondere kerstvakantie op grote hoogte in een gave boomhut. En wist je dat er zelfs vakantieparken zijn waar de Kerstman in hoogsteigen persoon cadeautjes bij je bungalow komt brengen, hoe gaaf is dat? Eén ding is zeker: deze kerstvakantie wordt magischer dan ooit!

De leukste Sinterklaas activiteiten in 2020

De leukste Sinterklaas activiteiten in 2020

Het feest van Sinterklaas zal er in 2020 op veel plaatsen anders uitzien dan we gewoonlijk gewend zijn. Geen grote landelijke intocht uit Spanje met duizenden kinderen en papa's en mama's langs de route, maar een geheime intocht die alleen via de tv te volgen zal zijn. Ook veel plaatselijke intochten gaan niet door. 'Zou de goede sint wel komen' dit jaar? Jazeker! Bij deze te gekke vakantieparken wordt je pakjesavond (dat dit jaar ideaal op zaterdagavond valt) en het sinterklaasfeest leuker dan ooit. Dus zet de schoentjes maar vast klaar voor het leukste kinderfeest van het jaar!

Op wintersport met kinderen in coronatijd

Op wintersport met kinderen in coronatijd

Haal de handschoenen en snowboots maar van zolder, want Koning Winter staat weer voor de deur. Maar de wintersport 2020 verloopt anders dan voorgaande jaren vanwege corona. De wintersportlanden Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Italië hebben code geel, dat betekent dat je hier veilig vakantie kunt vieren met de kinderen. Wist je dat... het in sommige delen van Oostenrijk en Frankrijk zelfs in de herfstvakantie al mogelijk is om te skiën! Met deze tips van Kids Vakantiegids genieten jullie volop - én veilig - op de pistes en in de sneeuw in het buitenland - maar zeker óók in ons eigen land - komende winter. 

Als Robinson Crusoe op Curaçao in coronatijd

Als Robinson Crusoe op Curaçao in coronatijd

Is een vakantie naar Curaçao nu aan te raden? Om een antwoord op deze vraag te geven  vloog ik met TUI naar het tropische eiland. Voor vertrek twijfelde ik nog even of ik het wel aandurfde, maar toen ik eenmaal met mijn voeten in het witte zand stond verdwenen alle twijfels als sneeuw voor de zon. Het was hier zo rustig, dat we het strand praktisch voor ons zelf hadden. Ook het vliegtuig was maar voor een derde gevuld en alle passagiers hebben een negatieve Covid-19 test uitslag moeten overhandigen, wat mij een heel veilig gevoel gaf. In het vliegtuig moet je bovendien verplicht een mondkapje op. Het lijkt heel lang om 10 uur met een mondkapje op te moeten zitten, maar ook hier had ik geen last van. Integendeel, ik kon nu eindelijk eens gaan slapen zonder me druk te hoeven maken over mijn mond die openvalt wanneer ik wegdroom ;-) Fact: als je naar Curaçao wilt vliegen is het verplicht om in het bezit te zijn van een negatieve Covid-19 uitslag die niet ouder is dan 48 uur. Boek je via TUI? Dan is de Covid-19 test bij de prijs inbegrepen en kun je de test laten doen bij het dichtstbijzijnde Huisartsenlab. De uitslag krijg je per sms en per mail. Zonder deze uitslag word je niet toegelaten op de vlucht.

TOP 10 happy herfstvakantie aanbiedingen!

TOP 10 happy herfstvakantie aanbiedingen!

Ontdek samen met de kids de prachtige herfstkleuren van de Nederlandse natuur tijdens de herfstvakantie 2020. Waai heerlijk uit aan zee, pimp je eigen pompoen bij de Kids Club, show vol trots je zelfgemaakte lampion in de optocht, bubbel in je private jacuzzi en misschien spot je wel een kabouter op een van de ruim zestig speciale kabouterpaden. Met deze top 10 middenin de natuur vakantie adresjes mét aanbiedingen beleef je met het hele gezin een heerlijke herfstvakantie! Hallo herfst!

7 tips voor een Stuuftastische Herfstvakantie

7 tips voor een Stuuftastische Herfstvakantie

Willen jullie er even lekker tussenuit met het hele gezin nu de bossen op hun mooist zijn in de herfst? Kampeerdorp de Zandstuve is in het najaar en de herfstvakantie een stuuftastische vakantiebestemming met leuke activiteiten voor jong en oud. Check het binnen- én buitenzwembad, knutsel met Cobus en zijn vrienden, maak je eigen Zandstuve TikTok video en voel je een ridder in het giga Speelkasteel. Met deze 7 tips beleven jullie een heerlijke herfst in Hardenberg. Tot Stuuf!