GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!

Actieve vakantie
GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Door Linda

De Kids Vakantiegids Detectives vieren de zomer in Zweden. Een week lang gaan we samen met de Nederlandse gidsen van Outdoor Center Värmland op avontuur in de provincie Värmland. Dit prachtige uitgestrekte natuurgebied ligt in het midden van Zweden tegen de grens met Noorwegen. Van varen op een vlot met een Tiny House; kanoën op de langste rivier van Scandinavië; pijl en boog schieten tijdens de Viking Games; speuren naar dierensporen in het bos tot een nachtje wildkamperen midden in het bos en nog veel meer... Het is allemaal even gaaf! Een dikke avontuur-LIKE voor Zweden!


1

Naar Zweden met de auto in coronatijd

Ein-de-lijk is het zover, we gaan naar Zweden! De Kids Vakantiegids Detectives Daan, Gijs en Noortje kunnen niet wachten om samen met de Nederlandse gidsen van Outdoor Center Värmland op avontuur te gaan in de prachtige natuur van Värmland, zo'n vier uurtje rijden vanaf Stockholm in midden-Zweden. Onderweg merken we nauwelijks iets van alle coronaperikelen. Er wordt gezegd dat je in Duitsland speciale mondmaskers moet dragen, maar in de praktijk blijkt een gewoon mondkapje voldoende. Bij de grens met Denemarken worden er steekproefsgewijs 'coronacontroles' uitgevoerd. Als Nederlanders verwachten we zeker een check, maar we mogen direct doorrijden. Tijdens de tussenstop in Denemarken hoeven we helemaal geen mondkapjes te dragen en in het 'groene' Zweden lijkt corona helemaal niet (meer) te bestaan. 

Nederlandse camping midden in de natuur

Na 1500 kilometer komen we aan op Camping Old Skool in Hagfors, Värmland. De Nederlandse camping ligt heerlijk rustig verscholen in de bossen. Als je het terrein oprijdt, kun je niet om het enorme (typisch Zweedse) rode gebouw heen. Deze oude school uit 1934 is nu omgetoverd tot meerdere appartementen waar je kunt verblijven. Ook is er een Tiny House aanwezig op de camping, maar de Detectives kiezen voor het echte outdoorgevoel door te kamperen in een ingerichte tent - met extra slaaptentje - op het veld. Er zijn twee douches, twee toiletten en een gezamenlijke koelkast, een wasmachine en droger. Allemaal keurig onderhouden. Noortje rent meteen naar de trampo en campingpoes Keessie, Daan naar de vuurplaats en Gijs speurt naar dierensporen in het bos direct achter onze tent.    

2

Outdoor- en survivalreizen voor het hele gezin

Camping Old Skool is de perfecte uitvalsbasis voor alle outdoor- en survivalactiviteiten die worden georganiseerd door het Nederlandse echtpaar achter Outdoor Center Värmland. Een zoon en schoondochter runnen met hun tienerdochters de camping die op max een half uur rijden ligt van alle activiteiten die we gaan doen. Op het moment dat wij er zijn, zijn een groot deel van de activiteiten net overgenomen door een ander Nederlands gezin met twee tieners. Samen gaan we deze week een aantal van die activiteiten doen.

OORAH! Let the Viking Games begin!

Op dag 2 staan de Viking Games op het actieve programma. Hiervoor hoeven we helemaal niet te reizen, de activiteiten vinden plaats op het kampeerveld waar onze tent ook staat. Zo oefenen we onder andere met speer- en hamerwerpen om te ervaren hoe de Vikingen vroeger jaagden. Dat het Outdoorcenter in handen is van Nederlanders blijkt wel uit de eveneens typische oud-Hollandse spelletjes die we ook doen, zoals spijkerpoepen en zaklopen. "Het lijken wel de Koningsspelen van school", merkt Noortje op. Daan kan niet wachten tot we naar het Jagerspad achter de toiletten gaan. De kids mogen hier onder begeleiding met pijl en boog schieten en met een buks. Als aandenken mag hij een pijl mee naar huis nemen. Gijs vindt de klimboom vooral interessant.

Na de gezamenlijke lunch met hamburgers en 'rode Vikingwijn' (ranja) gaan we naar de chillruimte annex gezamenlijke keuken om daar deel te nemen aan een escape room. De kids moeten eerst allerlei puzzelstukken vinden met daarop letters uit het oude Runenalfabet. Met deze codes kunnen ze verder spelen en allerlei rebussen oplossen die ze verder leiden naar de verborgen schat.  

3

Kanoën op de grootste rivier van Scandinavië

Op dag 3 van de vakantie gaan de Detectives kanoën op de Klarälven. We verzamelen op de afgesproken plek in Edebäck. Daar worden we door de Nederlandse gidsen met een busje naar de opstapplaats gebracht aan de rivier de Klarälven. Met de routekaart en een korte uitleg 'bij de eerstvolgende brug moet je uitstappen' nemen we met de reddingsvesten aan plaats in twee kano's en gaan we het water op.

De tocht is 16 kilometer lang. We kanoën op de langste rivier van Zweden, met 460 kilometer zelfs de langste van heel Scandinavië! Voor kleinere kids - ook Noortje - hebben ze speciale stoelen voor in de kano. Ook kunnen jonge kids zelf kiezen of ze wel of niet mee peddelen. De brede rivier is heel rustig en op veel plekken ondiep, zodat kids bijna overal kunnen staan en makkelijk zelf kunnen in- en uitstappen. Onderweg kun je aanleggen bij een van de vele eilandjes in de rivier of strandjes langs de kant om te vissen, voetballen, zonnen, luieren of te lunchen. De tocht is heel chill en kent geen stroomversnellingen, dus ook een ideaal sportief dagje uit voor gezinnen met jonge kinderen. Wij hebben er ongeveer 5 uur over gedaan met tussenstops.

W(R)AUW! Check wolvensporen op de strandjes

Kijk op de strandjes goed in het zand. Misschien vind je net als de Detectives sporen van dieren, zoals herten en wolven! Die komen (vaak) 's nachts naar de rivier om te drinken. W(R)AUW!

TIP: je kunt ook kiezen voor een tweedaagse kanotocht met overnachting in een tent bij Outdoor Center Värmland.

4

ADVENTURE TIME: We like to hike

Op dag 4 en 5 gaan we 10 en 8 kilometer hiken en geocachen in de bossen rondom het meer van Stor-En. We verzamelen weer op camping Old Skool en rijden in een karavaan achter elkaar aan, steeds verder de bossen in. Nice to know: Er loopt altijd minimaal één gids voorop en één achteraan, zodat je niet kunt verdwalen.

COOL! Verse dierensporen van elanden en beren

Onderweg speuren de Detectives naar sporen van dieren en eetbare planten. De kinderen worden door de gidsen actief bij de hike betrokken. Welke sporen zien jullie hier? Van welk dier is dit bot afkomstig? Waarom verschilt de poep van een wolf met die van een beer? Welke dier denken jullie dat deze bladeren heeft opgegeten en waarom? Wie goed kijkt vindt echt tig dierensporen; pootafdrukken en uitwerpselen van elanden, beren en wolven; botresten van jonge elanden die door wolven zijn aangevallen; aangevreten bessen en paddenstoelen... De Detectives vinden het reuze interessant. Op een gegeven moment wandelen we ook langs een giga rotspartij met overal ingangen - zoals je ze ook ziet in dierentuinen. Zouden hier de wolven, beren of lynxen wonen?

Tijdens het geocachen zijn de paden een stuk onbegaanbaarder. De kids nemen de leiding over en lopen een voor een voorop met een soort van mobieltje met GPS-route. We lopen over mos, door waterstroompjes, klimmen over boomstronken en drinken bergwater. Onderweg stoppen we bij een trekkershut voor de lunch en aan het einde van de tocht wacht ons een frisse duik in het meer van Stor-En. Hup in je onderbroek, wat een avontuur!

TIP: Trek goede waterdichte (wandel)schoenen aan - of vergeet niet om een extra paar mee te nemen ;) 

5

Crossen in de bossen met de partys-QUAD

Na twee dagen hiken kiezen we er op dag 6 voor om het bos in te gaan met een quad. We verzamelen dit keer bij het huis van de eigenaren van Outdoor Center Värmland. Voor hun huis staan er al 4 giga quads klaar als we arriveren. Nadat we even kort gedag hebben gezegd tegen alle geitjes, kippen en andere huisdieren zijn we ready voor het volgende avontuur.

Detective Daan kan niet wachten. Op de camping heeft hij de eigenaren - en tienerdochter - al meerdere keren zien vertrekken op een quad. Helaas is het niet toegestaan om onder de 16 jaar op de quads te rijden - heel verstandig en begrijpelijk! Maar de gids waar Daan bij achterop zit, laat hem wel even proeven van de snelheid die de quad kan bereiken op de snelweg. Daan heeft een smile van oor tot oor. Papa Harm en mama Linda mogen wel ieder een quad besturen. Vet cool! Ook hier geldt weer: er rijdt altijd een gids voorop en eentje achterop. We scheuren met zo'n 28-30 kilometer per uur off road door de bossen en een stukje over de snelweg en stoppen voor een typisch Zweedse Fika - soort van koffiebreak met de lekkerste zoete broodjes, koekjes en gebakjes - op een prachtig uitkijkpunt op een berg in de bossen. 

TIP: neem een warme jas/regenjack en/of lange broek mee als je gaat quadrijden op een minder mooie dag en trek dichte schoenen aan. Op de quad kan het behoorlijk koud zijn, ook achterop.   

6

Wildkamperen in Zweden. We did it!

In Zweden - en Noorwegen - geldt het allemansrecht 'allemänsrätten'. Dit betekent dat iedereen het recht heeft om van de natuur te genieten en dat je (bijna) overal vrij mag kamperen in deze Scandinavische landen. Dus ook in Värmland waar de Detectives vakantie vieren. Samen met de gidsen gaan we weer naar het meer van Stor-En waar we eerder hebben gezwommen na een hike. Deze plek is nog behoorlijk 'luxe' met een overkapte picknickarea, vuurstookplaats en een houten hutje toilet een kleine 100 meter verderop - die overigens keurig worden onderhouden in Zweden. Er is zelfs toiletpapier en een kaarsje voor de nachten, want stroom is er niet.

De Detectives bouwen samen met de gidsen het tentenkamp op. We slapen allemaal in 2-persoonstenten met een matje en slaapzak. Als de tenten staan is het tijd om een vuurtje te maken bij de vuurstookplaats. De kids gaan op zoek naar droog mos en grote takken in het bos voordat ze met een magnesiumstick vuur maken.

Marshmallows en spooky kampvuurverhalen

Met een prachtige zonsondergang boven het meer smullen we van marshmallows en de zelfgeplukte cantharellen door een van de gidsen. Ondertussen leren de kids nog allerlei survivalskills, zoals kompas lezen, en vertellen de gidsen spooky verhalen over beren. Rond 23.30 uur is er nog een korte nachtwandeling voor de liefhebbers voordat we allemaal gaan slapen. Een gids vertelt dat hij denkt de ogen van een lynx te zien en gemiauw en gespin hoort?! De volgende ochtend staan we om 7.30 uur op voor het ontbijt met warme Vetakakoren broodjes op het vuur en daarna ruimen we alles weer netjes op, zoals het hoort bij wildkamperen. Wat is dit spannend, maar ook heel gaaf!

7

Varen op een vlot met ingericht Tiny House

Vanaf de wildkampeerplaats rijden we meteen door naar de brug bij Sunnemo. Daar wacht ons het volgende avontuur: varen over het Gråssjön meer op een vlot met Tiny House. Na een korte uitleg van de gids stappen we aan boord. We hebben geen eindtijd meegekregen, dat is fijn! Als we weer terug zijn, moeten we het Tiny House afsluiten en de sleutel afgeven in het dorp bij de lokale ijswinkel ;) Noortje vindt het dakterras heel interessant en de jongens ploffen neer op de slaapbanken in het Tiny House. Het huisje beschikt verder over een keukenblok, chemisch toilet en een picknickbank op de voorzijde van het vlot. Eenmaal op het meer nemen de kids bij toerbeurt het sturen over. Noortje speelt op het dakterras, Gijs jumpt af en toe in het meer (hoewel de zon niet schijnt, is de watertemperatuur prima) en Daan chillt in het Tiny House.

Typisch Zweeds: outdoor worstjes grillen 

Na een kleine twee uur dobberen en varen komen we aan het 'einde' van het meer een strandje tegen met een steiger waar we aanleggen. Op het strandje gaan we naar het toilet (wederom netjes) en besluiten we om - als echte Zweden - bij de vuurplaats onze meegenomen worstjes te grillen. Met volle buik stappen we weer aan boord en varen we in de chillmodus terug naar het beginpunt. Na een goede vijf uur varen gaan we weer aan land. 

TIP: het is ook mogelijk om het Tiny House voor twee dagen inclusief overnachting te boeken bij Outdoorcenter Värmland. Je krijgt er dan een extra tent bij voor op het dakterras. Vergeet niet de shampoo, zodat je je in het meer kunt wassen. Hoe avontuurlijk wil je het hebben!

8

Zwemmen in de mooie meren van Zweden

Wist je dat... heel Zweden meer dan 96.000 meren heeft! In de regio Värmland vind je er ook al meer dan 10.000! We kunnen ze helaas niet allemaal checken, maar in de avonden en middag dat we vrije tijd hebben, zoeken we op de zonnige dagen graag verkoeling in een van de omliggende meren. En dat zijn er genoeg!

Ondiepe meer van Rådasjön met zandstrand

Op 10 minuten rijden van Camping Old Skool kun je ter hoogte van Camping Rådastrands - eveneens gerund door Nederlanders - een heerlijke frisse duik nemen in het prachtige meer van Rådasjön. Plof met je handdoek neer op het zandstrand aan de bosrand en ren vanaf de helling in een keer het water in. Het water is nu in de zomer prima op temperatuur, je rent er zo in. Kleine kids kunnen tientallen meters, zo niet meer dan honderd, het water inlopen. Noortje is ongeveer 1.40 meter en het water blijft heel lang onder haar billen. Ook heel fijn is dat de bodem zacht is, er liggen geen steentjes, dus je kunt er zonder waterschoenen in. Op de camping kun je dan een ijsje kopen of even op een terrasje zitten, terwijl de kids in de speeltuin spelen. De Detectives hebben zelf de supplank meegenomen, maar die kun je ook huren bij deze camping. 

WAUWFACTOR 10: Zwemmen in een bosmeer 

Ook hebben we gezwommen in het meer van Stor-En, midden in de bossen. Dit meer wordt wel meteen diep, dus pas op met kleine kinderen. Waterschoenen zijn hier ook gewenst en spring niet zomaar van de rotsblokken, want onder water liggen ook rotsen en stenen. Verder is het hier super rustig en stil en het water kraakhelder. Daar moet je gewoon in!

9

Tack Zweden. Wat ben je mooi!

Van begin mei tot eind augustus zijn de dagen langer in Zweden dan in Nederland. Je hebt er langer - en dus ook eerder - daglicht. We zitten 's avonds dan ook graag bij de vuurplaats op de camping om een vuurtje te stoken en marshmallows te eten. Rond 22.30 uur is het nog altijd niet pikkedonker. De avonden eindigen we dan ook graag bij de vuurplaats op de camping. En in de ochtend is het nu eind juli/begin augustus rond 4 uur al weer licht. Dat is erg prettig als je 's nachts naar het toilet moet op de camping ;) TIP: als je in een tent slaapt, is een slaapmasker wel aan te raden. 

Meet de eland, de Koning van het Zweedse bos

Maar voordat we 's avonds een vuurtje stoken, trekken we er iedere avond rond 20.30 uur opuit met de auto richting Sörby op zoek naar de koning van het bos, de eland. Het is super spannend of dat we de eland zien. Na twee avonden alleen maar herten en een haas te hebben gespot, is het op avond 3 raak! Een vrouwtje steekt vlak voor de auto de weg over en even verderop zien we drie jonge elanden in de open weilanden. Op dag 4 spotten we er ook twee en op de laatste avond zien we een mannetjes eland langs de kant van de weg staan, vlakbij de camping. Met de auto kunnen we er heel dichtbij komen, het dier blijft gewoon staan. Gijs vindt het prachtig! 

Dikke avontuurLIKE voor Outdoorcenter Värmland

Wat een top afsluiter van een super sportieve en avontuurlijke week in Zweden. De volgende ochtend beginnen we om 6 uur aan onze terugreis richting Brabant. Onderweg appen we nog wat met de gidsen, ze willen graag weten of we veilig thuis aankomen. Zo lief! Een dikke avontuurLIKE voor het Nederlandse team achter Outdoor Center Värmland en Camping Old Skool. Tack (bedankt) Zweden, wat ben je mooi!

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddelde score van ( Reviews & ervaringen)

Reacties

Geen reacties gevonden

Onze nieuwste vakantie ervaringen 35

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

REVIEW: Terhills Resort, tropisch paradijs in Vlaams Limburg

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

REVIEW: Preston Palace met een dreumes

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

Zeelandvibes bij Camping De Vogel

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

Meivakantie onder de Franse zon

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

Paasweekend op De Boshoek, wat een feest!

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

REVIEW: Het Land van Bartje - het tofste land van Nederland

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

The Preston P(a)lace to be met tieners!

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

Op minivakantie bij Preston Palace

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

REVIEW: Center Parcs Erperheide

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

100% Kidsgeluk in de Achterhoek

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

Camping 't Veld: klein maar heel fijn!

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

Op vakantie bij ACOYA Curacao Resort Villas & Spa

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

YI-HAA! Super Sunny Fundays in Slagharen

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

REVIEW: Een weekendje nazomeren op Resort Limburg

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

Sprookjes bestaan op Resort Kaatsheuvel

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

VakantieVibes aan het Veluwemeer

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

Vette FamilyFUN aan het Gardameer

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

Naar het strand in Stalis, met NIEUW AQUAPARK!

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

GECHECKT! 2 Toffe campings in Bella Italia

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

Op kindervakantie in Oostenrijk

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

Coronaproof GENIETEN op Gran Canaria

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

Coronaproof vakantie in Beautiful Bulgarije

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

GETEST: de nieuwe all-in formule van Preston Palace

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

Met kids op avontuur in de Achterhoek in de zomer

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

REVIEW: Spelen, spetteren en op sprookjesavontuur

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

Februari-fun Op Curaçao

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

Logeren op De Boshoek in de Veluwe

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

GETEST: Een nachtje logeren bij Preston Palace

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

REVIEW: Landal Village l'Eau d'Heure

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

'De zwarte parel' van de Canaries

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

Getest en 100% goedgekeurd: Catalonië

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

Dolgelukkig in Zuid-Denemarken

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!
Blog

Safariresort Beekse Bergen is open!

Thema's 3

Actieve vakantie

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!

Detectives on Tour

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!

Zweden met kinderen

Door jou bekeken

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!

Blog