REVIEW: FarmCamps De Oostermaat

FarmCamps
REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Door Esley

Lekker, leerzaam en vooral héél erg leuk… Dat is een vakantie bij FarmCamps! Detectives Ella (10), Siem (7), Abel (7) en Reza (5) logeren een weekend bij FarmCamps De Oostermaat, de melkveehouderij boer Rindert en boerin Gerdien in Genemuiden. We gaan op Tour de Boer, skelteren, bakken poffertjes met de boerin, zien een kalfje geboren worden, spelen in de hooischuur en leren van alles over de boerderij en alle dieren die er wonen. Zelfs slapen is hier een feestje in het driedubbele stapelbed van onze Barntent. Mét airco, en dat is in een zomers weekend natuurlijk wel lekker.


1

Vakantie in de boerenlucht

Het is een zomerse vrijdagmiddag als we arriveren bij FarmCamps De Oostermaat in het buitengebied van Genemuiden – Overijssel. Het gras is groen, de lucht is knalblauw, de zon staat hoog aan de hemel en de koeien grazen vrolijk in de wei – alsof we zo een kinderboek zijn binnengereden! Er hangt een heerlijk relaxte sfeer op de boerderij van Rindert en Gerdien en dat geeft ons meteen een echt vakantiegevoel. Maar wat er ook hangt, is een typische boerenlucht. En dat is voor onze kleinste detective nog even wennen. Terwijl Reza 2 handen nodig heeft om z’n neus dicht te knijpen, steken de andere detectives hun handen uit de mouwen. Het kampeerterrein van De Oostermaat is autovrij, dus we brengen onze spullen – geheel in stijl – met een kruiwagen naar onze tent.

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat

2

Lekker veel luxe in de Barntent

We logeren dit weekend in een luxe Barntent. ‘Voor gasten die nog even moeten wennen aan het idee van kamperen. Of voor die-hard kampeerders die willen ervaren wat er nu precies met Glamping wordt bedoeld.’ Zo omschrijft FarmCamps deze super-de-luxe tent zelf. Nu zijn wij inmiddels redelijk ervaren ‘glampeerders’, maar eerlijk is eerlijk: zo lekker luxe als deze tent is, zo vinden we ze zelden. Een badkamer met een bad, een keuken met vaatwasser en Lavazza Espressomachine, heerlijke bedden, usb-laadpunten, een Jumbo Spellenkist vol speelgoed, een lekker grote hangmat om in te chillen en zelfs airco. Dat laatste is wel érg fijn, want het kwik loopt flink op dit weekend.

De detectives zijn vooral onder de indruk van hun slaapvertrek: een soort driedubbel stapelbed. Vanaf het tweede bed kun je nog een trapje omhoog, de 2-persoons Hooi Hooi Slaapzolder op. Zo is er in totaal plek voor 6 personen. Als de bedden naar (bijna) ieders tevredenheid zijn verdeeld en de boodschappen uitgepakt, is het tijd voor een verkennend rondje over de boerderij.

Een gezellige beestenboel

Eerst maar eens kennis maken met de ‘dames des huizes’. Op boerderij De Oostermaat wonen zo’n 160 koeien en kalfjes. En die hebben het zo te zien prima voor elkaar hier. Ze bepalen helemaal zelf wanneer ze de wei in gaan of in de stallen chillen, én wanneer ze gemolken willen worden. Het melken gebeurt hier namelijk niet door de boer of boerin, maar door de hypermoderne melkrobot waar de dames 24 uur per dag gebruik van kunnen maken. Dat is niet alleen hartstikke handig voor de boer, maar ook hartstikke fijn voor ons. Want dat betekent dat we morgenochtend niet vroeg uit de veren hoeven om te helpen in de melkput ; )

3

Spelen met hooi en modder

Reza is inmiddels aan de boerderijlucht gewend en gaat samen met zijn grote nicht op zoek naar de konijntjes. Behalve 160 koeien wonen hier namelijk nog veel meer beestjes: schattige schapen en geitjes, 2 varkens, kippen, konijnen, boerderijhonden Max, Suzy en Roxy en 2 lieve poezen. Alle dieren kun je gemakkelijk op eigen gelegenheid bezoeken, aaien of knuffelen en soms zelfs voeren. En als je dan toch in de stal bent, vindt Rindert het helemaal niet erg als je die meteen even aanveegt.

Siem en Abel zijn ondertussen op speelexpeditie gegaan. Ze crossen over het terrein met de skelters – die overigens in overvloed beschikbaar zijn – klauteren in de Tractor Banden Klimtoren, graven een parcours in de water- en zandspeelplaats en slingeren door de Hooizolder tot ze van top tot teen onder hooi en modder zitten. Dat is voor kids misschien nog wel het allerleukste aan een vakantie op de boerderij: lekker vies worden mag hier áltijd. Er is zelfs een Modderkeuken om eindeloos te kliederen.

Bij FarmCamps De Oostermaat staan 10 tenten. De camping is dus relatief klein en daardoor lekker overzichtelijk. Als de kids het pad tussen de tenten door volgen, maken ze een rondje over de boerderij, langs de stallen en Hooischuur, en komen ze vanzelf weer bij de tent terecht. Ideaal!

4

'Er wordt een kalfje geboren!'

Het werk en leven op de boerderij gaat áltijd door, en dat blijkt wel als we net aan onze pannenkoeken willen beginnen. Boerin Gerdien komt ons halen, want er staat een koe op het punt te bevallen. De detectives snellen naar de stal. Net op tijd, want het duurt niet lang voor het kalfje ter wereld komt. “Het is een meisje!”, roept Gerdien trots. De detectives kijken hun ogen uit. “Zóó schattig”, vindt Ella. Ze kan er geen genoeg van krijgen. Op een boerderij is dit misschien dagelijkste kost, maar voor ons voelt het toch wel heel bijzonder om bij een geboorte van zo’n mooi dier aanwezig te zijn. Als een kers op de taart van deze boerenbeleving en de perfecte afsluiting van deze eerste mooie dag. Hoewel, nog even lekker in bad voor we het bed in gaan is ook geen slecht idee natuurlijk.

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat

5

Stempels verzamelen in het Boeren Paspoort

Dag 2 begint gemoedelijk in Genemuiden. Omdat we toch niet hoeven te melken, besluiten we ons maar lekker te laten verwennen met een vers ontbijtje aan de tent. Gerdien brengt ons heerlijke broodjes, sap, fruit, melk van eigen koe en eitjes van eigen kippen. Verser kun je het niet krijgen!

Na het ontbijt hijsen de detectives zich in hun rode overal, want er is ‘werk’ aan de winkel. Bij aankomst op de boerderij kregen Ella, Siem, Abel en Reza alle vier een eigen Boeren Paspoort, waarin ze stempels kunnen verzamelen met allerlei toffe opdrachten. De ‘Toer de Boer’ is er daar één van, daarom gaan we vanochtend met Gerdien op pad om alle fijne kneepjes van het boerenleven te leren. Hoe werkt zo’n melkrobot nou eigenlijk? Hoeveel melk geeft een koe? Wanneer legt een kip een ei? Waarvan is hooi gemaakt? Op een boerderij leer je het allemaal. Zo is een vakantie niet alleen superleuk en lekker, maar ook nog eens hartstikke leerzaam!

In de middag is het tijd voor een portie ponypret. De buurmeisjes van Rindert en Gerdien komen geregeld met hun pony’s op de boerderij. Voor 2 euro kunnen de kids om beurten een ronde maken over het erf. De detectives vinden het helemaal geweldig!

Meer FarmCamps voor pony lovers

Wist je dat er ook FarmCamps boerderijen zijn die helemaal in het teken van pony’s staan? De Smulhoeve of Fleur Stables bijvoorbeeld. Hier kun je bijvoorbeeld onbeperkt knuffelen met je eigen verzorgpony, een wandeltocht maken door de natuur of zelfs rijles volgen.  

6

Poffertjes bakken met de boerin

Bijna alles wat je op de boerderij kunt doen is gratis, maar voor sommige activiteiten – zoals het ponyrijden – wordt een kleine vergoeding gevraagd. Vandaag staat er nog een activiteit op het programma waar onze kleine detective wel oren naar heeft: poffertjes bakken. Terwijl Ella, Siem en Abel chillen op de trampoline, gaat Reza met de andere kleine boer(inne)tjes met de boerin mee om poffertjes te maken. En wie ze bakt, mag ze ook opeten!

Over eten gesproken: behalve een ontbijt aan de tent (€ 6,50 voor kids en € 10 voor volwassenen), kun je ook een Boeren BBQ bestellen. Voor € 8 per kind en € 18 per volwassene krijg je een heerlijk vleespakket van de ambachtelijke slager, lekkere salades, brood en sausjes én een barbecue. Lekkerrrr!

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat

7

Skelteren en voetballen met nieuwe (vakantie)vriendjes

Als je bij FarmCamps vakantie viert, ben je eigenlijk de hele dag buiten. Zeker met dit prachtige weer! En dat zorgt ervoor dat de kids ook snel vriendjes maken. Na het eten wordt er een skelterwedstrijd gehouden met alle kindjes op de camping en spelen de jongens een potje voetbal met hun nieuwe vriendjes. ’s Avonds sluiten we de dag met z’n allen af rond het kampvuur, waar we samen met Rindert en Gerdien marshmallows roosteren. Als daarmee de laatste stempels zijn verzameld in het Boeren Paspoort reikt Gerdien de welverdiende Boerenknecht Diploma’s uit aan onze trotste detectives. Die gaan maandag zeker mee naar school om aan alle vriendjes te laten zien!

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat

8

Welke FarmCamps beleving kies jij?

Na 3 heerlijke dagen zit ons boerenavontuur er weer op. Wat hebben we veel gedaan, gespeeld, gezien en geleerd. Met een schat aan ervaring én een diploma op zak pakken we onze spullen weer in en nemen we afscheid van de gastvrije familie en alle lieve diertjes van De Oostermaat. Onze detectives vonden het unaniem “super-superleuk!”.

Ook zin gekregen in een vakantie op de boerderij? Check snel alle adresjes van FarmCamps. Stuk voor stuk bij echte boeren en boerinnen die het te gek vinden om jou de fijne kneepjes van het boerenvak te leren. En of je nu houdt van koeien, schapen, pony’s of misschien wel alpaca’s, met 21 boerderijen in 9 provincies in Nederland is er altijd wel een FarmCamps adresje perfect voor jou!

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddelde score van ( Reviews & ervaringen)

Reacties

Geen reacties gevonden

Onze nieuwste vakantie ervaringen 42

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

REVIEW: luxe kamperen bij TerSpegelt met Estivo Travel

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

REVIEW: Wunderland Kalkar opent nieuwe speeltuin

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

REVIEW: Camping 't Veld, weekendfun XL

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

REVIEW: Camping Campofelice Village

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Nieuws

NIEUW: FarmCamps De Bonte Fries

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Nieuws

Logeer nu ook in luxe op FarmCamps boerderij Hoeve Luyterheyde

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

REVIEW: Terhills Resort, tropisch paradijs in Vlaams Limburg

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

REVIEW: Preston Palace met een dreumes

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

Zeelandvibes bij Camping De Vogel

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

Meivakantie onder de Franse zon

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

Paasweekend op De Boshoek, wat een feest!

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

Je vakantie wordt een beestenboel bij FarmCamps

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

REVIEW: Het Land van Bartje - het tofste land van Nederland

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

The Preston P(a)lace to be met tieners!

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

Op minivakantie bij Preston Palace

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

REVIEW: Center Parcs Erperheide

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

GECHECKT: Als een Viking op avontuur in Zweden!

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

100% Kidsgeluk in de Achterhoek

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

Camping 't Veld: klein maar heel fijn!

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

Op vakantie bij ACOYA Curacao Resort Villas & Spa

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

YI-HAA! Super Sunny Fundays in Slagharen

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

REVIEW: Een weekendje nazomeren op Resort Limburg

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

Sprookjes bestaan op Resort Kaatsheuvel

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

VakantieVibes aan het Veluwemeer

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

Vette FamilyFUN aan het Gardameer

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

Naar het strand in Stalis, met NIEUW AQUAPARK!

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

GECHECKT! 2 Toffe campings in Bella Italia

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

Op kindervakantie in Oostenrijk

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

Coronaproof GENIETEN op Gran Canaria

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

Coronaproof vakantie in Beautiful Bulgarije

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

GETEST: de nieuwe all-in formule van Preston Palace

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

Met kids op avontuur in de Achterhoek in de zomer

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

REVIEW: Spelen, spetteren en op sprookjesavontuur

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

Februari-fun Op Curaçao

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

Logeren op De Boshoek in de Veluwe

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

GETEST: Een nachtje logeren bij Preston Palace

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

REVIEW: Landal Village l'Eau d'Heure

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

'De zwarte parel' van de Canaries

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

Getest en 100% goedgekeurd: Catalonië

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

REVIEW: Dolgelukkig in Zuid-Denemarken

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat
Blog

Safariresort Beekse Bergen is open!

Thema's 2

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat

FarmCamps

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat

Detectives on Tour

Door jou bekeken

REVIEW: FarmCamps De Oostermaat

Blog