Logeren op De Boshoek in de Veluwe Redactie op pad

Logeren op De Boshoek in de Veluwe

Linda - Kids Vakantiegids
Geschreven door

Linda - Kids Vakantiegids

Kids Vakantiegids Detectives Daan (13), Gijs (11) en Noortje (8) logeren een weekend op Recreatiepark De Boshoek. Omdat vanwege het coronavirus de faciliteiten op het park tijdelijk gesloten zijn, kunnen we niet zwemmen in het binnenbad, bowlen of dansen met Keessie en Willie in de Kidsclub. Jammer, maar De Boshoek ligt midden op de Veluwe dus er is meer dan genoeg te ontdekken en doen in de groene omgeving. Let’s go green!  

Volop vermaak rond de Veluwse villa

De Detectives logeren in een Veluwse Villa met privé sauna. De villa ligt midden op het recreatiepark. Ideaal met kids. Vanuit het keukenraam kijken we op het huisje van mascotte Keessie (bonuspunten bij Noortje), de Western Plaza met pizza en frietjes (smulpunten bij Daan) en bijna op het binnen- en het buitenbad (spetterpunten bij Gijs). Helaas kunnen we daar nu geen gebruik van maken, maar de Detectives hebben het veel te druk met het ontdekken van alle andere dingen rondom de villa. Daan trekt direct zijn zwembroek aan om te chillen in de sauna, Noortje spot overal speeltuinen en Gijs heeft bij de receptie informatie meegekregen over welke dieren er in de bossen rondom De Boshoek leven.

Into the wild-tip: de Veluwe heeft zijn eigen ‘Big Four’: herten, reeën, moeflons en wilde zwijnen!

Chefkok in de Finse Kota

Daan ontdekt ook een houten huisje op een paar meter afstand van onze accommodatie. De villa ligt samen met twee andere villa’s om dat houten huisje. “Mam, wat is dat?” “Ik denk iets van een opberghuisje met spulletjes of een soort van speelhuis waar je kunt knutselen ofzo?” Daan loopt naar de deur en merkt dat die open is. “Je kunt hier stoken!” roept hij enthousiast. “Het is een soort van grote barbecue. Gaan we dat vanavond doen?” Het huisje blijkt een Finse Kota te zijn, een grillhuis, en hoort bij de Veluwse Villa. Dus een paar uur later is Daan onze trotse chefkok van de gehaktballen, gebakken aardappelen en stokbrood kruidenboter. Het smaakt heerlijk!

Wist je dat… Finland het gelukkigste land is ter wereld? Iedere Fin vindt binnen 500 meter een bos.

Dansen met Keessie en Willie

Dansen met Keessie en Willie

Na het eten spelen de Detectives nog een spelletje bij het knapperende vuur en als het dan toch wat fris - en rokerig - begint te worden in de Finse Kota, warmen we binnen in de Veluwse Villa verder op bij de gashaard (met afstandsbediening!) met een gave doorkijk naar buiten. Je kunt dus zowel vanuit de woonkamer als buiten op het terras genieten van de warmte en gezelligheid van de haard. Noortje danst voor de televisie mee met filmpjes van Keessie en Willie, Daan chat en appt met schoolvrienden terwijl hij lui op bed ligt en Gijs speelt spelletjes op zijn telefoon. Harm en ik kijken wat we de volgende dag kunnen doen in het groen. Bossen en wandelroutes genoeg op de Veluwe.

Wist je dat… het natuurgebied van de Veluwe tot een van de grootste natuurgebieden van Noordwest-Europa hoort?

Zandhappen in de Sahara van Europa

De volgende ochtend besluiten we naar Kootwijk te rijden op ongeveer 20 minuten van De Boshoek. Leuk weetje: Kootwijk is het kleinste dorpje van de Veluwe en heeft de grootste zandverstuiving van West-Europa: het Kootwijkerzand. Dit natuurreservaat is 700 hectare groot en is een absolute zandbakwalhalla voor kids. Het gebied wordt niet voor niets ook wel de Sahara van Europa genoemd en de temperatuur kan er oplopen tot 60 graden! Vanaf de 13.5 meter hoge uitkijktoren heb je een gaaf uitzicht. Als je goed kijkt zie je in de verte ook zenderpark Radio Kootwijk. Maar beneden is ook genoeg te zien. Gijs wijst op dierensporen in het zand: “Kijk, hier hebben reeën en zwijnen gelopen.“

Speurtip: bij zonsopgang of zonsondergang is de kans het grootst dat je de dieren ook in het echt spot.

Speuren naar Het Verscholen Dorp

Na een paar uur wandelen over de zandvlakte gaan de Detectives door naar Vierhouten. Op het eerste gezicht lijken de Soerelse Bossen een gewoon bos, maar dat is het niet. Als je goed speurt, vind je hier vier (nagemaakte) geheime ondergrondse hutten uit de Tweede Wereldoorlog. Deze plek heet dan ook ‘Het Verscholen Dorp’. Supergaaf, maar tegelijkertijd ook een beetje spannend. Tachtig jaar geleden zaten hier tientallen mensen ondergedoken. Het verhaal gaat dat een jongetje van 6 op een dag verder het bos in is gegaan en is gezien door soldaten. Zo hebben zij de hutten ontdekt en veel mensen gedood. Daan: “Ik vind het raar om hier te spelen, terwijl er zulke erge dingen zijn gebeurd.”

Wist je dat… de Pas-Opweg in het bos zo heet omdat het vroeger een handelsroute was met struikrovers.

Schatten zoeken bij SchatEiland

Schatten zoeken bij SchatEiland

Op de terugweg naar De Boshoek spotten we opeens een piraat in een kraaiennest van een piratenschip langs de A1. “Kijk een piraat! Wat is daar te doen?”, vraagt Noortje. De Detectives besluiten een kijkje te nemen. De piraat hoort bij Recreatiegebied Zeumeren en SchatEiland, het grootste overdekte avonturenparadijs van Nederland (ruim 5500m2). Vanwege corona is het park nu helaas gesloten, maar normaal kun je hier schatgraven met de kapitein, goud zoeken, schieten met ballenkanonnen en nog veel meer. Wat wel open is, zijn de houten speelplekken met waterpompen op het strand. Dat is ook altijd feest voor de Detectives, lekker kliederen met zand en water.

TIP: SchatEiland en de recreatieplas liggen op amper 2 kilometer van De Boshoek. Kom op een (gehuurde) fiets hier naartoe, of check de vele fietspaden die door Nationale Park de Hoge Veluwe lopen.

Nóg meer speelplezier op de camping

Eenmaal terug op De Boshoek besluiten Noortje en Gijs de bijbehorende camping van De Boshoek - aan de overkant van de straat - te verkennen. Het kampeerseizoen is sinds 21 maart toch gewoon geopend. Her en der staan wat caravans en campers en spelen wat kinderen. “Hier heb je nog veel meer speeltuinen… en een kabelbaan!”, roept Noortje. “En daar een voetbalveld, tennisbaan en panna-kooi”, vult Gijs aan. Hij gaat meteen zijn voetbal halen. Ondertussen loop ik met Noortje over het Safariveld. “Deze tenten zijn ook leuk. Dan kan ik op het speelveldje spelen en zie ik jullie toch bij de tent.” We spelen nog een potje voetbal totdat chefkok Daan vanuit de Finse Koka appt dat het eten weer klaar is.

Wist je dat… na Florida de Veluwe de grootste dichtheid van attractieparken ter wereld heeft? Dus voor de kids is er altijd een leuk park in de buurt, zoals Julianatoren of Burgers’ Zoo.

Nóg meer speelplezier op de camping
Spot reuzeninsecten in het dansende bos

Spot reuzeninsecten in het dansende bos

De volgende dag gaan we naar het Speulderbos, een van de oudste bossen van Nederland. Dit bos wordt ook wel het bos van de dansende bomen genoemd, omdat je hier veel kronkelende boomstammen vindt. Er zijn meerdere verhalen over de reden daarvan. Zo zouden vroeger kromme boomstammen namelijk niet gekapt zijn, omdat ze daar geen rechte planken van konden zagen. Een meer spooky versie is dat er vroeger dansende mensen in bomen zijn veranderd door het spel van een muzikant. Wat denk jij dat er waar is? Ook gaaf zijn de gebeeldhouwde reuzeninsecten in de bomen. Spot de duizendpoot, vliegend hert, pissebed, mestkever en andere ‘kleine helden van het bos’.

Hoogste ‘waterval’ van Nederland op de Veluwe

Tot slot rijden we nog door naar Loenen voordat we weer naar De Boshoek gaan. Je vindt hier de hoogste ‘waterval’ van Nederland met een verval van 15 meter. Vanaf de parkeerplaats is de hoogste waterval maar 250 meter lopen, ideaal dus om ook met kleine kids (in een buggy) naartoe te wandelen. Aan de overkant van de weg vind je op 1 kilometer loopafstand nog een kleinere ‘waterval’. Vanuit hier kun je nog heerlijk verder wandelen in het bos. Wij besluiten om weer terug te gaan naar De Boshoek voor een laatste check langs álle speeltuinen en een super grillmaaltijd van onze privé chefkok, voordat we ’s avonds laat weer terug naar huis rijden. Een dikke natuur-LIKE voor De Boshoek en de Veluwe.

Wist je dat… de Veluwe de enige plek is in Nederland waar je nog meer dan 5 kilometer van een verharde weg kunt zijn?

Hoogste ‘waterval’ van Nederland op de Veluwe
Laatste artikelen
Sprookjes bestaan op Resort Kaatsheuvel

Sprookjes bestaan op Resort Kaatsheuvel

Een weekendje nazomeren bij het sprookjesachtige EuroParcs Resort Kaatsheuvel in de Brabantse natuur. Dat klinkt magisch! Samen met mijn Kids Vakantiegids detectives Abel van 5 en Reza van 3 ben ik uitgenodigd om een paar dagen te komen logeren op het gloednieuwe park van Beau & Bloem. En die uitnodiging nemen we natuurlijk graag aan. Op naar Kaatsheuvel! 

Top 10 Landal GreenParks met WAUW-factor

Top 10 Landal GreenParks met WAUW-factor

Met de top 10 Landal GreenParks met WAUW-factor beleef je met het hele gezin een toffe najaarsvakantie of herfstvakantie. Elk van deze top tien Landal vakantieparken heeft veel te bieden voor jong en oud. Hof van Saksen is bijvoorbeeld giga geschikt voor waterratjes. Hier vind je namelijk een waanzinnig waterwalhalla. Liefhebbers van de Veluwe zitten midden in de natuur op hun plek bij Landal Coldenhove en voor volop indoor speelplezier zit je goed op het vernieuwde zwem- en speelparadijs van Landal Het Vennenbos. Met deze leukste Landal adresjes willen jullie nóóit meer naar huis!

Top 6 Last Minute NAZOMER Deals

Top 6 Last Minute NAZOMER Deals

Nog zin in een paar daagjes weg met het lekkere weer komende week? Ga nog even genieten voordat de koude winterdagen er weer aan komen. In deze blog vind je de lekkerste last minute vakanties met de beste deals. Kies voor een avontuurlijke trip of juist meer een relaxende vakantie aan het strand. Met temperaturen oplopend tot 30 graden kan je nog heerlijk een (mid)weekje vakantie meepakken! 

Genieten: herfst op Dormio Resort Maastricht!

Genieten: herfst op Dormio Resort Maastricht!

Willen jullie er even lekker tussenuit in de herfstvakantie? Het Zuid-Limburgse Maastricht is het hele jaar door een geweldige vakantiebestemming. Voor een leuke stedentrip in combinatie met een prachtige natuur, hoef je dus niet de grens over! Vanaf Dormio Resort Maastricht sta je binnen 10 minuten met de fiets op het gezellige Vrijthof. De bruisende binnenstad met haar rijke historie, sfeervolle winkelstraten, mooie parken, historische gebouwen en bijzondere winkeltjes staan garant voor een heerlijke vakantie. Tel hier de bourgondische gastvrijheid, gezellige terrassen en leuke restaurants bij op en je hebt alle ingrediënten voor een onbezorgd verblijf. 

VakantieVibes aan het Veluwemeer

VakantieVibes aan het Veluwemeer

De Kids Vakantiegids Detectives zijn een weekendje weg naar Resort Zuiderzee in Flevoland geweest. Daan, Gijs en Noortje hebben zich geen seconde verveeld op het vakantiepark. Noortje heeft maar liefst vier keer (!) gedanst en geknutseld met mascottes Beau en Bloem van de Fun Club met als absolute hoogtepunt een foto met het vrolijke duo. Daan is non-stop van de superlange waterglijbaan afgeweest en geeft het verwarmde peuterbad een 10 voor de perfecte watertemperatuur. En Gijs heeft op het Veluwemeer gesupt en gevist vanuit een bootje. Let's play bij Resort Zuiderzee!

September = Herfstfun XL

September = Herfstfun XL

De hele maand september kom je bij Kids Vakantiegids álles te weten over de 16 magisch mooie water- en speelparadijzen van EuroParcs. Verspreid door heel Nederland vind je de super kindvriendelijke luxe vakantieparken van EuroParcs op A-locaties in waterrijke omgevingen midden in de natuur met volop rust en ruimte. Vaar met een bootje door het natuurgebied van de Biesbosch of wandel over de Utrechtse Heuvelrug. Dans en spring met mascottes Beau en Bloem in de Kids Club en splash in de zwembaden! September betekent een super smile op je gezicht met Herfstfun XL - powered by EuroParcs.