Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een hartstikke gave vakantiebestemming met kids! Het ligt helemaal in het puntje van Afrika en staat bekend om zijn vriendelijke bevolking, walvis spotten en safari met wilde dieren. Je kunt in Zuid-Afrika perfect een rondreis maken en de steden Johannesburg, Kaapstad en Pretoria zijn populair, ook voor gezinnen met kids! En een vakantie hoeft helemaal niet duur te zijn. Een hamburger met cola is er bijvoorbeeld al voor omgerekend één euro! Lees meer

Op vakantie met kinderen naar Zuid-Afrika is echt helemaal te gek! Bezoek bijvoorbeeld één van de drie populaire steden; Kaapstad, Pretoria of Johannesburg. De bekendste van deze is Kaapstad. Hier valt 24 uur per dag wel iets te beleven. Bezoek bijvoorbeeld de wonderlijke onderwaterwereld Two Oceans Aquarium, Monkytown waar je op zoek gaat naar de apenvriendjes van Mowgli of  check voor spanning en avontuur de megagave kermis Ratange Junction! En ken je de wereldberoemde ‘Tafelberg’ in Kaapstad? Deze heet zo, omdat de berg op een gigantische tafel lijkt. Er hangt namelijk een sluierwolk omheen, zodat het net lijkt alsof er een tafelkleed op ligt! Op de berg heb je een supergaaf uitzicht over de stad. Met een kabelbaan sta je binnen zien minuutjes boven op de berg!

Op rondreis door Zuid-Afrika met kinderen

Maak in Zuid-Afrika een gave rondreis met de kids, bijvoorbeeld bij Riksjakids. Altijd al oog in oog willen staan met neushoorns, olifanten, buffels, leeuwen en luipaarden? Spot dan de ‘Big Five’ en vele andere dieren tijdens een spannende safari in Zuid-Afrika. Bijvoorbeeld na een bezoek aan Kaapstad of Pretoria! Je ziet super veel van de prachtige flora en fauna tijdens je vakantie, maar ook vermaak je je wel een paar dagen in het Krugerpark. Dat is net zo groot als de helft van Nederland! Daar kun je zelfs een rangercursus doen en een echt ranger-diploma halen! 

Pilanesberg National Park, met Johannesburg als aanvlieghaven, ligt in het noorden van Zuid-Afrika en is ook een supergaaf park om de ‘wildlife’ te spotten met kids. Het park is hartstikke groen, malariavrij en makkelijk te bereiken. Hier kun je in korte tijd super veel dieren zien die zich verzamelen rondom de waterpoelen. Naast de Big Five lopen hier nijlpaarden, zebra’s, giraffen, krokodillen en nog veel meer stoere dieren.
Dus spring in de jeep bij de ranger of maak zelf de rondreis per auto. Reisorganisaties bieden verschillende mogelijkheden. Zo is het mogelijk om zelf een rondreis samen te stellen, maar de verschillende reisorganisaties bieden ook een compleet rondreispakket aan.

Nationale parken Zuid-Afrika

Het Krugerpark en Pilanesberg National Park zijn twee van de bekendste nationale parken in Zuid-Afrika, maar er zijn er nog veel meer!  De Nationale Parken in Zuid-Afrika worden beheerd door South African National Parks. In totaal kun je kiezen uit wel 21 nationale parken die je kunt bezoeken tijdens je vakantie in Zuid-Afrika. Hier wordt de prijs voor de entree zo laag mogelijk gehouden en er zijn vaak verschillende faciliteiten zoals een gids of een restaurantje waar je wat kunt eten. Erg leuk dus voor een vakantie met kinderen en familie! Ook zijn er particuliere parken te vinden in Zuid-Afrika. In een wildpark ga je natuurlijk tijdens je safari op zoek naar de Big Five-leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel. 

Niet alle parken hebben de Big Five en in de parken die ze wel hebben vind je ze niet altijd makkelijk. Maar er zijn genoeg andere superleuke dieren om te spotten, zoals de giraffe, zebra, antilope, nijlpaard en krokodil. In de Nationale Parken kan je zelf rondrijden en op safari, maar een rit met een geboekte gids of ranger is ook mogelijk. ’s Nachts mag je niet zelf door de wildparken rijden, maar er zijn mogelijkheden voor het boeken van een gave nachttocht met gids. Naast het Krugerpark en Pilanesberg National Park zijn deze parken zeker de moeite waard om op je reis naar Zuid-Afrika te bezoeken: 
-Addo Elephant National Park (ten noorden van Port Elizabeth)
-Golden Gate Highlands National Park
-Augrabies Falls National Park
-Namaqua National Park (prachtig in de lente)
-West Coast National Park (ten noorden van Kaapstad)

Overnachten op rondreis in Zuid-Afrika

Veel nationale parken beschikken over een chalet, lodge, kampeer- of caravanplaats waar je tijdens je rondreis kunt overnachten. Er is vaak elektriciteit en warm en koud stromend water. Soms zijn er accommodaties die maaltijden aanbieden of die een restaurant hebben. Of word wakker in een te gekke boomhut! Ga op pad met de ranger in het Krugerpark, waarna je doorreist naar Swaziland waar je bij je leuke bijenkorfhuisje word begroeit door zebra’s, wrattenzwijnen en bokken. 

Spot de walvis in Zuid-Afrika

Altijd al graag een echt walvis willen zien? Dan is dit je kans! Tijdens een vakantie naar Zuid-Afrika kun je ze spotten. Zuidkapers, een walvissoort, zwemmen rond in het water bij de Kaapse kust. In Kaapstad zie je ze vanaf de weg of vanuit de trein. De walvissen zijn goed te zien over de hele False Bay-kust. Een walvis vlak voor de kust spot je in de stad Hermanus. Langs de Zuid-Afrikaanse kust vind je de orka, nog meer soorten walvissen én de dolfijn! In het Zuid-Afrikaanse Plett maak je een georganiseerde boottocht waar je dolfijnen kunt spotten, maar ook walvissen. De komst van deze zeedieren is afhankelijk van het seizoen waarin je op vakantie gaat. De beste tijd om in Hermanus deze giga gave zeedieren te spotten is van mei tot en met oktober.

Beste reistijd naar Zuid-Afrika met kinderen

In Zuid-Afrika zijn er geen echt grote temperatuurverschillen, de zon schijnt vrijwel het hele jaar door. Dus is het is een ideaal land om op vakantie te gaan. De zomer in Zuid-Afrika loopt van november tot februari. Dus als het bij ons zomer is, is het in Zuid-Afrika winter. Maar daar valt niets van te merken! Dieren spotten gaat het allerbeste tijdens droge, heldere dagen in de winter. Doordat er weinig begroeiing is, zie je de dieren makkelijker. Een mediterraan klimaat vind je in Kaapstad en in het zuidelijke gedeelte van de West-Kaap. Hier zijn de zomers heet en de winters warm. Durban en de kust van KwaZulu Natal zijn subtropisch; hier schijnt de zon het hele jaar door.

Zuid Afrika met kids tips

Kaapstad ligt aan de West-Kaap in Zuid-Afrika. Bezoek hier bijvoorbeeld het Two Oceans Aquarium of het Drakenstein Lion Park. Hier worden bedreigde leeuwen opgevangen en verzorgd en kun jij ze bezoeken! Je mag hier zelfs overnachten in een tentje in het park!
Het Monkey Town Primate Santuary is een opvangcentrum voor aapjes, zeker een bezoekje waard! In Play Park leef je je helemaal uit in het zwembad, op de trampolines, springkastelen en waterglijbanen! Op het strand van Kaapstad kom je zelfs echte pinguïns tegen. Deze supergrappige dieren lopen gewoon op het strand!

Aan de West-Kaap vind je ook de plaats Oudtshoorn met veel struisvogelfarms. Hier kun je als toerist een ritje maken op deze grappige beesten. Wist je dat struisvogelracen in Zuid-Afrika een echte topsport is? Deze rare vogels kunnen een snelheid van wel 70 kilometer per uur halen. En van één struisvogelei kun je voor 30 mensen een omeletje bakken!
Vind jij olifanten ook zulke gave dieren? In Hartbeespoort Dam in de provincie Noordwest en in Plettenbergbaai aan de Tuinroute zijn olifantenreservaten! Hier worden geredde olifanten opgevangen en kinderen mogen helpen voeren!

Ben jij in voor een cultureel avontuur tijdens je vakantie in Zuid-Afrika? Of wil je even bijkomen van je reis? Dan zit je aan de Oost-Kaap helemaal goed. Bezoek bijvoorbeeld de gezellige familiebadplaats Port Elizabeth. Deze stad staat bekend om haar aardige inwoners, maar ook om de prachtige gebouwen en mooie parken! Shoppen kan hier ook super goed! Leef je uit in ‘East Londen’, hier vind je een supergrote winkelstraat. Echte shopliefhebbers halen hier hun hart op!
Het Gold Reef City Theme Park in Johannesburg heeft meer dan 30 attracties, rondleidingen door de oude goudmijnen, restaurants en gave shows.

Praktische informatie

* Beste reistijd: Het hele jaar. De seizoenen zijn omgekeerd met die van Nederland, maar het hele jaar is de temperatuur goed. 
* Reisduur: Ongeveer 11 á 12 uur 
* Tijdsverschil met Nederland: Van maart tot en met oktober geen tijdsverschil. In de winter is het één uur later dan bij ons. 
* Munteenheid: Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Momenteel is één Rand ongeveer € 0,10. 
* Taal: Afrikaans, tweede taal Engels
* Vaccinaties: Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A worden aangeraden. 
* Visum: Als toerist in Zuid-Afrika krijg je automatisch een visum voor 90 dagen. 
* Belangrijke nummers in Zuid-Afrika: Alarmnummer in Zuid-Afrika voor politie is 10111. Het alarmnummer voor brandweer verschilt per stad. Voor Kaapstad is het nummer 107.

Deel sterren uit!

Ik geef Zuid-Afrika:

Score: 4 sterren uit 7 beoordelingen

Lees minder ▴

Zoek je ideale vakantie in Zuid-Afrika

Top 3 Zuid-Afrika

Familiereis Zuid-Afrika: Op zoek naar de Big Five
Afrika, Zuid-Afrika

Familiereis Zuid-Afrika: Op zoek naar de Big Five

  • Op safari in Krugerpark
  • Walvissen & pinguins spotten
  • Check vogels, nijlpaarden en krokodillen in St. Lucia
1
Rondreis door Zuid-Afrika met kinderen
Afrika, Zuid-Afrika

Rondreis door Zuid-Afrika met kinderen

  • Rijd door het Pilanesberg Game Reserve en spot de Big 5
  • Actieve excursies en sportieve activiteiten
  • Afsluiting in Kaapstad met optionele tours
2
Zuid-Afrika: Family time in Zuid-Afrika
Afrika, Zuid-Afrika

Zuid-Afrika: Family time in Zuid-Afrika

  • Safari in het Kruger Park
  • Tafelberg in Kaapstad
  • Zwemmen
3

Vergelijk aanbieders

TUI
TUI

Individuele rondreizen & groepsreizen voor de hele familie

Sawadee Familieavontuur
Sawadee Familieavontuur

Op zoek naar de Big Five | Zuid-Afrika & Swaziland

Bestemmingen in Afrika

Afrika (overig)

Afrika (overig)

Kaapverdiė

Kaapverdiė

Kenia

Kenia

Madagascar

Madagascar

Marokko

Marokko

Namibie

Namibie

Tanzania

Tanzania