Reizen met baby of kind

Reizen met baby of kind

Dat de gezondheid van je baby of kind belangrijk is, hoeven wij je niet te vertellen. Toch zijn veel mensen zich niet bewust van het risico op infectieziekten dat zij lopen tijdens een reis naar het buitenland. En hoewel zelf ziek worden natuurlijk erg vervelend is, is dat zeker het laatste dat je wilt voor je kind. Omdat kinderen tijdens vakanties snel afwijken van hun dagelijkse eet- en slaappatroon, kunnen zij vermoeid raken. Die vermoeidheid is een aanslag op het weerstandvermogen waardoor zij nog meer kans lopen op infectieziekten. Je goed laten informeren over infectieziekten, voorzorgsmaatregelen nemen en laten vaccineren is dus zeker een must!

Infectieziekten per gebied

De kans op infectieziekten verschilt per gebied. Natuurlijk hangt het risico dat jij en je kinderen lopen erg af van het land waar jullie verblijfen. Zo is de kans op ziek worden natuurlijk een stuk groter tijdens een rondreis door Afrika dan tijdens een verblijf in een hotel in Turkije. Toch moet je je voor vrijwel alle niet-westerse landen laten vaccineren tegen Hepatitis A en Difterie, Tetanus en Polio (DTP). Ga je met het gezin een verre reis maken? Dan kunnen daar bijvoorbeeld inentingen tegen Buiktyfus, Hepatitis B, Gele Koorts en Meningitis bijkomen.

Vermijd contact met dieren

Ook inentingen tegen Rabiës (hondsdolheid) zijn aan te raden. Deze infectieziekte komt wereldwijd in meer dan 150 landen voor en kan zonder snelle behandeling een dodelijke afloop hebben. In een aantal, voornamelijk subtropische landen, is hondsdolheid een veel voorkomende ziekte onder zwerfhonden en – katten én huisdieren. Houd je kinderen dan ook altijd uit de buurt van dieren. Hoe lief ze er ook uit zien!

Voorzorgsmaatregelen

Helaas zijn er ook infectieziekten waarvoor nog geen vaccinaties bestaan. Een goed voorbeeld hiervan is Malaria. Hoewel inenten tegen Malaria niet mogelijk is, kunnen er wel allerlei maatregelen genomen worden om Malariabesmetting te voorkomen.

Zorg dat kinderen altijd lichte en lange kledingstukken dragen waardoor zij minder snel geprikt kunnen worden. Daarnaast kunnen ze malariatabletten slikken en een muggenwerend middel gebruiken dat DEET bevat. Let hierbij wel op dat een concentratie DEET boven de 30 procent wordt afgeraden bij kinderen jonger dan 2 jaar. Lees ook het artikel Wijs op reis: (infectie)ziekten voorkomen.

Minimum leeftijd

Hoewel inentingen noodzakelijk zijn, geldt er voor sommige reisvaccinaties een minimumleeftijd. Daar komt bij dat het reizen met erg jonge kinderen in sommige landen wordt afgeraden. Dat geldt bijvoorbeeld voor gebieden waar malaria heerst. Ook kan het zo zijn dat je kind bij zijn of haar geboorte al een aantal vaccinaties toegediend heeft gekregen via het rijksvaccinatieprogramma. 

Persoonlijk advies

Om zo weinig mogelijk risico te lopen, raden wij je aan om je persoonlijk te laten adviseren. Dat kan bijvoorbeeld via de GGD, maar ook via de website Thuisvaccinaties.nl waarmee wij als reisorganisatie samenwerken. Op Thuisvaccinaties.nl kun je online een afspraak maken met een erkend arts. Groot voordeel hiervan is dat de arts bij jullie thuis komt. Hij of zij kan je dan niet alleen uitgebreid informeren en al jouw vragen beantwoorden, maar vaccineert jou en je kinderen ook meteen. 

Vergoed door verzekeraar

Als je je inentingen regelt via Thuisvaccinaties.nl kun je een afspraak maken wanneer het jou uitkomt. Dat geldt ook voor de avonden en de weekenden. De vaccinaties worden bovendien door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Op de website Thuisvaccinaties.nl vind je alle informatie die je nodig hebt. Neem meteen contact op met Thuisvaccinatie.nl!

Deel sterren uit!

Ik geef Reizen met baby of kind :

Score: 5 sterren uit 2 beoordelingen

Lees meer ▾
Top 3 Reizen met baby of kind
Hotel Bodrum Holiday Resort

Hotel Bodrum Holiday Resort ★ ★ ★ ★ ★

  • Waterpret in één van de vele zwembaden met glijbanen
  • Direct aan zee en in een rustige baai gelegen
  • Kinderbuffet en babysitservice
1
Hotel Aqua Blu Resort

Hotel Aqua Blu Resort ★ ★ ★ ★

  • Slapen midden in een Aquapark in sprookjesstijl
  • Speeltuin & miniclub voor kids van 4- 12 jaar
  • Strand op 700 meter
2
Hotel Jungle Aqua Park

Hotel Jungle Aqua Park ★ ★ ★ ★

  • Eigen Aquapark met 35 gave glijbanen
  • Gratis shuttleservice naar privéstrand Dana Beach
  • Animatieprogramma & grote klauterspeeltuin
3

Bekijk locatie op google maps

Meer inspiratie
De reis zelf

De reis zelf

Probeer altijd vooruit te denken om ongelukken te voorkomen. Veel landen hebben een andere standaard voor wat betreft gezondheids- en veiligheidsnormen.

De vlucht

De vlucht

Probeer het vaste dagschema van je kind aan te houden tijdens de reis. Op normale tijden eten, dutjes tussendoor en andere activiteiten. Begin met de routine na aankomst op de bestemming, niet tijdens de vlucht. Wees voorbereid op reisziekte.

Planning

Planning

Regel alle eventueel aanbevolen inentingen/malariatabletten voor de reis ruim van te voren. Zorg ervoor dat de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma up-to-date zijn voor vertrek.

Overlayer