Senegal

Swingend Senegal

Senegal
  • Grootste aanbod gezinsvakanties
  • Blogs, artikelen & reviews van de redactie

Zijn jullie een avontuurlijk gezin? Dan is een vakantie naar Senegal met kinderen misschien wel iets voor jullie. Senegal is het land van de pelikanen, roze meren en diverse natuur. Woestijn loopt langzaam over in mangrovebossen, kilometers lange zandstranden en zelfs een stukje regenwoud. De vriendelijke en gastvrije bevolking heet je met een grote glimlach welkom. Geniet hier van prachtige architectuur, een kleurrijke cultuur en natuur zon, zee en strand want de witte zandstranden met wuivende palmbomen mogen niet aan je reis ontbreken. Een unieke vakantiebestemming met een flinke dosis Afrikaanse charme! 

1

Senegal met kinderen

Senegal ligt in West-Afrika aan de Atlantische Oceaan en grenst aan de landen Mauritanië, Mali en Guinea-Bissau. Het omringt Gambia volledig. Aan de kusten vind je prachtige stranden en mangroves, het binnenland varieert van woestijn tot heuvellandschap met baobab bomen. Helemaal in het zuidwestelijke deel van Senegal komen zelfs regenwouden voor. Deze afwisselende natuur vormen samen met de koloniale gebouwen en de kleurrijke cultuur echte highlights van Senegal. Het binnenland intrekken is beter met wat oudere kinderen. Blijf je langs de kust, dan kun je ook naar Senegal met kleinere kids, in de perioden wanneer het niet te heet is. 

Senegal

Je vliegt er in zes uurtjes naartoe!

Vanaf Schiphol vlieg je in circa zes uur naar de hoofdstad Dakar in Senegal. Van daaruit is het nog ongeveer anderhalf uur rijden naar de hotels van TUI, waaronder het splinternieuwe RIU Baobab.

2

Stranden in Senegal

De meeste vakantiegangers komen naar Senegal voor de prachtige stranden. De blauwe Atlantische Oceaan, zachte kilometerslange zandstranden, wuivende palmbomen en een rieten parasol boven je ligbedjes. Klinkt niet verkeerd toch! De mooiste en populairste stranden liggen ten zuiden van Dakar rondom de plaatsen Somone, Saly, Nianing en Mbodiene, oftewel de Le Petit Côte. Dit is de Rivièra van Senegal. Hier vind je dan ook de meeste kindvriendelijke resorts en hotels. 

Senegal

Super veel stranden in Senegal

Senegal grenst aan de Atlantische Oceaan en heeft een kustlijn van 700 kilometer.

3

Een bezoekje aan hoofdstad Dakar

Dakar ken je vast wel van de Dakar Rally die tot voorheen werd gehouden met het Franse Parijs als startpunt en Dakar als eindpunt. Wist je dat... de hoofdstad ook wel eens het Parijs van West-Afrika genoemd, vanwege de vele koloniale invloeden. Senegal was vroeger een kolonie van Frankrijk. In L'Institut Français, in het hart van de stad kun je verkoeling zoeken in de groene en exotische tuinen en genieten van een kopje koffie. Er worden hier ook regelmatig kunstexpositie gehouden, vaak met gratis toegang. Bezoek ook eens een markt, zoals Marché Kermel, een grote voedselmarkt of Marché des HLM, vol kleurrijke stoffen.

Senegal

Saint-Louis: de tweede grootste stad aan de woestijn

Breng ook eens een bezoek aan Saint-Louis. Deze stad ligt aan de rand van de woestijn, en maakt deel uit van de Sahel en is gelegen midden in een gebied van natuurparken, aan de delta van de Sénégal-rivier.

4

PINK ALERT: Lake Retba

Eén ding dat je zeker niet mag missen tijdens een vakantie naar Senegal met kinderen is een bezoek aan Lake Retba. Dit grote meer is namelijk niet zo maar een meer; het is knalroze. Dit komt vanwege de algen en mineralen in het water. Afhankelijk van het seizoen, het dagdeel en het zonlicht kleurt het meer verschillende tinten roze. Soms lijkt het wel een meer van aardbeienmilkshake! Daarnaast is het water ook heel zout, bijna net zo zout van de Dode Zee, waardoor je gemakkelijk blijft drijven. Je hoort het goed: in Lake Retba mag gezwommen worden! Spoel na afloop wel goed het zout van je af. Ook leuk is het om te zien hoe de lokale mannen zout winnen uit het meer in hun kleurrijke bootjes. Lake Retba ligt op ongeveer 30 kilometer ten noordoosten van Dakar. 

Senegal

5

Île de Gorée: eiland van de slavenhandel

Vlak voor de kust van Senegal, op zo’n vier kilometer van Dakar ligt het autovrije Île de Gorée, een klein eilandje waar vroeger slavenhandel gedreven werd. De belangrijkste trekpleister is Maison des Esclaves, het enige slavenhuis dat nog in tact is gebleven en nu een musea is. Hier kun je alles leren over de wrede slavengeschiedenis. Voor een wat luchtiger dagje uit geniet je van de architectuur, met Franse, maar ook Engelse, Hollandse en Portugese invloeden en historische forten. Gorée staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Sluit de dag af met een hapje en drankje in een van de cafeetjes aan de pier.

Senegal

In het spoor van Michiel de Ruyter

De WIC bouwde twee forten op het kleine eiland: Fort Nassau en Fort Oranje. In 1663 verloren de Nederlanders het eiland aan Engeland. Het jaar daarop heroverde Michiel de Ruyter het. Dertien jaar later, in 1677, kwam het eiland in Franse handen.

6

Op zoek naar wilde dieren

Alhoewel Senegal niet bekend staat om safari’s kun je er wel degelijk dieren zien. Het land beschikt over enkele reservaten waar je met behulp van een gids op zoek kunt gaan naar verschillende diersoorten. Fathala is bijvoorbeeld een game reserve waar je leeuwen, giraffen, antilopen, zebra’s en neushoorns kunt zien. Samen met een gids rij je langs gigantische Mahonie bomen, door de savanne per jeep. Het Bandia reservaat ligt vlakbij Dakar, hier kun je ook allerlei diersoorten bewonderen. 

Ook kun je naar een van de nationale parken, om dieren echt in het wild te zien, bijvoorbeeld Parc National du Niokolo-Koba voor de laatste wilde olifanten of Djoudj, helemaal in het noorden voor apen, krokodillen en gazellen. National Park Djoudj staat ook bekend om een van de drie belangrijkste vogelreservaten ter wereld. Dat komt omdat zich in dit groene park de eerste permanente waterbronnen na de Sahara bevinden. Miljoenen vogels overwinteren hier. Een droom voor iedere vogelfan! Wil je niet helemaal naar het noorden reizen kun je ook naar Lagune de la Somone. Hier zie je ook heel veel verschillende vogelsoorten, waaronder veel Pelikanen, bij elkaar.

Senegal

Safaritips in Senegal

In het Bandia Reservaat spot je onder andere de witte neushoorn, zebra, giraffe, buffel, reuzen eland, Kaapse eland, Oryx, roan antilope, waterbok, wrattenzwijn, patas-aap, krokodillen, reuzenschildpad en meer dan 120 vogelsoorten. Er is ook een speeltuin bij. Pas wel op voor de aapjes, ze lopen overal vrij los.

7

Eten en drinken in Senegal

Aan de kust van Senegal kun je niet om de verse vis heen. Kreeften, garnalen, oesters en andere zee- en schelpdieren vind je hier in overvloed. Op de menukaart, maar ook uitgestalt op de marktjes. Veel resorts hebben veel verse vis op de kaart staan of beschikken zelfs over een seafood restaurant. Vanwege de Franse invloeden kom je ook veel Franse gerechten tegen. Zo kun je in Senegal gewoon ontbijten met een croissantje, stokbrood en lekkere kaasjes!

Senegal

Typisch Senegal: bissap

Probeer ook eens het nationale drankje: bissap. Dit donkerpaarse goedje wordt gemaakt van hibiscus bloemen, water en suiker. Mocht je geen fan zijn, dan zijn er gelukkig ook gewoon overal frisdranken en andere drankjes verkrijgbaar.

8

Beste reistijd Senegal met kinderen

In Senegal heerst er een tropisch klimaat. Ten noorden van de hoofdstad Dakar is het droog en heet, door de invloed van de Sahara en ten zuiden van Dakar is het minder heet en natter. Het hoogseizoen van Senegal is in de wintermaanden, maar dit maakt qua drukte niet veel uit, aangezien het land vrij is van massatoerisme. De beste reistijd is dan ook tijdens het hoogseizoen, van december tot en met februari. De temperaturen zijn dan het aangenaamst en het is het droogst. Ga je alleen naar de kust, dan kun je ook van november tot en met april reizen, want aan zee is het bijna het hele jaar door droger en kun je verkoeling zoeken in zee. In onze zomer is de moesson in Senegal en kan het boven de 40 graden worden. 

Senegal

Slapen in de woestijn

Check de Lompoul Desert tijdens een woestijnexcursie. Tip: je kunt hier ook een nachtje in een traditionele Mauritaanse tent van Lompoul Ecolodge slapen in de woestijn! De kleine woestijn kent een unieke ligging, want pal achter de zandduinen vind je de oceaan. Tip: met de golden hour is het hier magisch mooi!

9

Verken Parc National du Niokolo Koba

Ga op avontuur in Parc National du Niokolo Koba in het zuidoosten van Senegal. Dit nationale park is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed en het is het grootste aaneengesloten wildpark van West-Afrika. In dit park kun je dan ook perfect op zoek naar wilde dieren. Geluksvogels kunnen hier luipaarden, leeuwen, jakhalzen, olifanten, giraffes, krokodillen, hyena's en nijlpaarden spotten. Antilopes en wrattenzwijnen vind je vrij gemakkelijk op de open vlaktes. 

Senegal

Spot wilde dieren met een... cruise

Een cruise over de Gambiarivier is dé manier om dit park te verkennen. Wie spot de zonnebadende nijlpaarden het eerst? De beste reistijd voor een bezoek aan dit nationaal park is tijdens de droge periode van december tot april.

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddelde score van ( Reviews & ervaringen)

Door jou bekeken

Senegal

Thema