Duurzaam reizen met kinderen

Duurzaam reizen met kinderen

Als je kiest voor duurzaam toerisme, dan bied je je kinderen de kans om bewust te worden van het milieu en de mensen om ons heen. Voor onze toekomst is het belangrijk dat we zuinig omgaan met onze planeet en daarom is het aan te raden te kiezen voor een duurzame reis met kinderen. Een aantal kindvriendelijke reisorganisaties bieden tegenwoordig leuke en leerzame duurzame reizen voor gezinnen met kinderen aan en als je weet waar je op moet letten om de duurzaamheid te bevorden, dan help je ook mee aan een betere wereld. 

Duurzame reizen voor gezinnen met kinderen

Waar denk jij aan als je de woorden 'duurzaam toerisme' hoort? Ergens met de kinderen op vakantie gaan in een tentje op de hei? Helemaal back to basic koken op een kampvuur? Dat hoeft helemaal niet! Duurzaam toerisme is veel meer dan dat. Duurzaam toerisme is zeker toerisme dat in harmonie is met de natuur en het milieu, maar ook toerisme dat in harmonie is met lokale bevolking op de bestemming. Voor de kinderen is het erg belangrijk dat we zuinig omgaan met de planeet. Zij zijn namelijk de toekomst en we willen dat zij ook van de cultuur, natuur en historie kunnen genieten. Maar bovenal is een duurzame vakantie ook ontzettend leuk, interessant en leerzaam! De kids worden bewuster van hun omgeving en maken kennis met heel andere culturen! 

Duurzaam een boom planten met Corendon

Ter compensatie voor je reis kan je bij Corendon een boom planten! In drie jaar tijd hoopt de organisatie één miljoen bomen te planten in de omgeving van Antalya. De bomen kosten 2,50 per stuk en worden samen met stichting TEMA geplant. De bomen zijn niet alleen goed ter compensatie van de CO2 uitstoot, maar gaat ook nog eens de bodemerosie in Turkije tegen! Door een boom te planten via Corendon ben je dan ook dubbelgoed bezig! Als je een boom plant krijgt je per e-mail een certificaat toegestuurd. Die kunnen de kinderen trots boven hun bed hangen! Kijk hier voor meer informatie over de groene droom van Corendon.

Vakantietip: genieten aan de Mediterraanse Kust!

Duurzaam bezig zijn kan ook wanneer je heerlijk op het strand aan het genieten bent in Turkije! De kinderen spelen met het zand en de golven en jij leest een boek! Met Corendon compenseer je de CO2-uitstoot door een boom te laten planten en daarna kan je genieten in Siam Elegance! Een hotel met een zwembad, waterglijbanen, kinderclub en genoeg babyfaciliteiten!

Duurzaam toerisme ondersteunen met Familieavontuur

Bij Familieavontuur steun je niet alleen de lokale projecten, je mag ze ook bezoeken! Voor de kinderen is het erg leerzaam om met eigen ogen te zien hoe ze een goed doel steunen.Bij Familieavontuur maak je verre reizen, maar ga je toch bewust met het milieu om. Bijvoorbeeld door voor je vlucht te kiezen voor een zogenaamde GreenSeat. Op je boekingsformulier kan je aangeven of je dit wilt doen. Bovendien kan je op je boekingsformulier aangeven of je een van de projecten van Sawadee met vijf euro wilt steunen. Leer hier meer over duurzaam reizen met Familieavontuur.

Bezoek de projecten van familieavontuur tijdens je vakantie

Tijdens de Kenia en Tanzania Familierondreis van Familieavontuur kan je kamperen aan de voet van de Kilimanjaro. Onder begeleiding van lokale gidsen maak je prachtige wandelingen langs velden met bananenplanten en koffieplantages! Zo zien de kinderen hoe een banaan aan een boom groeit! In het dorp mag je lunchen met een traditionele maaltijd en maak je kennis met de gastvrije lokale bevolking. Een unieke kans voor de kinderen om kennis te maken met een totaal andere cultuur! Zullen ze het durven om de vreemde maaltijden te proeven? De opbrengsten van deze excursie komen terecht bij de lokale koffieboeren.

Duurzaam naar bekende badplaatsen met Neckermann

Een groot deel van de aangeboden accommodaties van Neckermann zijn al duurzaam. Ze zijn waterbesparend of steunen de lokale economie door locals werkgelegenheid te bieden! Neckermann biedt een hoop accommodaties aan die een Travelife award hebben. Via het Travelife Sustainability Systeem(TTS) worden bedrijven op een eerlijke wijze beoordeeld. Hierbij kan je denken aan waterbesparing, werkgelegenheid van de lokale bevolking en gebruik maken van lokale producten. Omdat Neckermann nog lang mooie vakanties wil aanbieden hecht het bedrijf hier veel waarde aan! 

Ecologisch hotel Otium Eco Club in Turkije

Hotel Otium Eco Club Side is ecologisch bewust gebouwd! De werknemers letten extra op dat ze zo min mogelijk energie verspillen! Handdoeken en lakens worden bijvoorbeeld niet elke dag gewassen. Dit gebeurt alleen wanneer de vakantiegangers er specifiek om vragen. Vakantiegangers kunnen gratis gebruik maken van fietsen, wat milieuvriendelijker is dan wanneer ze bijvoorbeeld een taxi bellen. En in het restaurant krijg je eten dat is gemaakt van producten van de lokale boeren! Het hotel is erg kindvriendelijk hotel met Neckermann KidsClub en babysitservice!

Duurzaam op vakantie met kids - tips

Blijf in de natuur op de paden

Ga in een natuurgebied niet van de paden af. Anders loop je namelijk het risico dat je zeldzame planten vertrapt of dieren verstoord. Natuurlijk wil je die bijzondere planten en dieren wel graag zien. Dat kan! Boek een lokale gids. Hij kan je over de zeldzame natuur vertellen, maar zorgt er wel voor dat die natuur ook behouden blijft. Bovendien is het veel leuker voor de kids om iets te horen over dat ene zeldzame plantje dan om hem alleen maar te zien! Dat groene plantje wordt natuurlijk veel bijzonderder voor de kids als ze weten dat het een heilzame werking heeft of lekkere kruiden bevat!

Let op tijdens het kopen van souvenirs

Sommige souvenirs zijn verboden om in te voeren, zoals schelpen, koraal en dierenhuiden. En niet zonder reden. Koraal is namelijk erg zeldzaam en moet niet verstoort worden en dierenhuiden kunnen door illegale stropers geroofd zijn. Mogelijk zelfs van bedreigde diersoorten. Producten die van dierlijk of plantaardig materiaal gemaakt worden, zijn erg slecht voor het ecosysteem of ze zorgen voor de uitsterving van een diersoort. Koop daarom dat ene gave schildpaddenschild niet voor je kind, maar ga met hem langs een dierreservaat om een soortgenoot van die schildpad in het echt te zien.  

Steun de lokale economie

Geef geen cadeautjes aan de lokale kinderen. Zo leer je ze dat bedelen loont. Steun daarentegen de economie van het land door gebruik te maken van lokale voorzieningen. Daar heeft iedereen iets aan. Ga bijvoorbeeld eens langs in een lokaal restaurant of ga naar de lokale markt! Dat is leuk voor je eigen kinderen, want zo leren ze de lokale bevolking en hun gebruiken goed kennen! Met jouw aankopen steun je de economie en indirect de bedelende kinderen. De lokale bevolking ziet namelijk vaak maar weinig terug van de massatoerisme. Hierdoor verdienen ze weinig geld en raken kinderen aan het bedelen. In Kenia gaat bijvoorbeeld maar één procent van de inkomsten van toerisme naar de lokale bevolking toe.

Raak geen koraal of vissen aan

Raak tijdens het duiken geen koraal of vissen aan. Eén aanraking kan het koraal al vernielen. Sommige koralen en vissen zijn bovendien giftig. Leg dit goed aan de kinderen uit voor het duiken, want het is niet alleen belastend voor de natuur, maar ook gevaarlijk voor jezelf en je kinderen.

Voer geen dieren als je op safari gaat

Voor de kinderen is het natuurlijk erg leuk als de leeuw het stukje vlees dat ze naar hem gooiden opeet, maar het is niet goed voor de leeuw. Leg je kids goed uit dat een leeuw een wild dier is en daarom zelf voor zijn eten zorgt. Het is niet goed voor de leeuw dat hij gevoerd word, want zo raakt hij afhankelijk van het voeren en verleert hij het jagen.

Zoek stranden op die bij Blue Flag horen

Deze stranden nemen milieumaatregelen, zoals de kwaliteit van het water waarborgen . Daardoor zijn ze veilig en schoon. Je hoeft je geen zorgen te maken dat een van de kids in een stuk glas stapt.

Reis milieubewust

Tachtig procent van de milieubelasting van toerisme wordt veroorzaakt door de reis zelf. Een vliegreis en een autoreis zijn erg milieubelastend. Je kan beter met de bus en de trein gaan. Dit kan ook erg leuk zijn voor jou en de kinderen! Met deze vervoersmiddelen zie je veel meer van de cultuur van een land! Kan je niet anders dan met het vliegtuig op vakantie gaan, compenseer je reis dan bij bijvoorbeeld GreenSeats. Door te investeren in duurzame energie of bosaanplant worden de broeikassen effecten van jouw reis deels teniet gedaan.

Gebruik geen jetski of speedboot, maar iets minder milieubelastends

Een jetski en een speedboot zijn erg milieubelastend. Een hele dag op de jetski heeft dezelfde uitstoot als een autorit van 161.000 kilometer! Heel veel olie verdwijnt bovendien zo de zee in. Daar zijn de vissen, de vogels en het koraal niet zo blij mee! Als je graag het water op wilt met de kids dan is het leuk om een waterfiets of zeilboot te huren. Hier kunnen de kinderen zelf meehelpen om de boot te besturen. Dat is een erg leuke ervaring voor de kinderen en het is niet milieubelastend! 

Deel sterren uit!

Ik geef Duurzaam reizen met kinderen:

Score: 4 sterren uit 4 beoordelingen

Lees meer ▾
Meer inspiratie
Houd onderweg rekening met...

Houd onderweg rekening met...

Niet in alle landen is de babyvoeding die u hier in de winkel vindt, zoals melkpoeder, potjesvoeding en pap, verkrijgbaar.

Op vakantie met de kids? Vergeet de vaccinaties niet!

Op vakantie met de kids? Vergeet de vaccinaties niet!

Het voorbereiden van een reis vergt een hoop planning en geregel. Het gebeurt maar al te vaak dat de benodigde reisvaccinaties hierdoor over het hoofd worden gezien. En dat is niet best. Wist je dat je ook bij reizen binnen Europa al risico loopt op vervelende en soms gevaarlijke reisziekten? Veel van deze ziektes zijn prima te bestrijden door preventieve reisvaccins. En het mooie is dat de vaccinaties van Thuisvaccinatie.nl bijna altijd worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Vakantie plannen met de kinderen.....

Vakantie plannen met de kinderen.....

De vakantie begint vaak al bij de planning. Kinderen vinden het leuk om betrokken te worden bij de voorbereiding.

Wanneer zijn de schoolvakanties?

Wanneer zijn de schoolvakanties?

Wanneer u met kinderen reist dan bent u vaak gebonden aan de schoolvakanties van uw kinderen.

Uit eten gaan met kinderen

Uit eten gaan met kinderen

Uit eten gaan doe je voor je ontspanning, iets anders eten als thuis en het wordt voor je gemaakt. Met (kleine) kinderen is dat in de meeste gevallen net even anders.

Veilig op reis met de auto

Veilig op reis met de auto

Zie jij op tegen een autoreis met kids? Dat is nergens voor nodig. Maxi Cosi geeft tien tips voor een veilige en onbezorgde autoreis met kleine kinderen. 

Overlayer