Veilig op reis met de auto

Veilig op reis met de auto

De voorbereiding voor een (lange) autoreis met kleine kinderen, levert bij ouders vaak de nodige stress op. Hoe vervoer je je kind veilig en gemakkelijk? En hoe kun je ervoor zorgen dat je kids een lange reis goed volhouden? Maxi-Cosi geeft tien tips voor een onbezorgde en vooral veilige autoreis met kinderen. 

1. Koop een autostoeltje met een keurmerk

Of je nu een autostoeltje koopt voor een pasgeboren baby of voor een groter kind, let er altijd op dat het voldoet aan de nieuwste Europese veiligheidseisen. Over het altgemeen herken je dit aan het ECE-keuringslabel. Dit geeft aan dat het stoeltje aan de minimale veiligheidseisen voldoet. 

2. Let op het goede gewicht en lengte

Koop een autostoeltje nooit op de groei, maar zorg dat het vanaf het begin goed past bij het gewicht en lengte van je kind. Het maximale gewicht staat aangegeven op het keurmerk. Vaak wordt ook de leeftijd aangegeven, maar dat is natuurlijk slechts een indicatie omdat het ene kind wat zwaarder is dan het andere. Zorg er altijd voor dat je kind niet te los in het autostoeltje zit.

3. Neem zowel je kind als je auto mee bij de aankoop

Neem je auto altijd mee wanneer je een autostoeltje gaat kopen en controleer of het goed vastgemaakt kan worden. Laat de verkoper altijd goed uitleggen hoe het stoeltje geïnstalleerd en gebruikt moet worden. Ook is het van belang dat het autostoeltje een goede pasvorm heeft voor je kind, om dit te bepalen is het handig om je kind mee ten nemen.

4. Let op bij tweedehands autostoeltjes

Het lijkt misschien aantrekkelijk om een gebruikt autozitje te kopen, maar dit is niet verstandig. Een autostoeltje kan namelijk aan de binnenkant beschadigd en daardoor onveilig zijn, zelfs wanneer er aan de buitenkant van het zitje niets te zien is.

5. Kinderen tot 1,35 meter in autostoeltje

Voor ieder kind is er een passend autostoeltje, ook voor grotere kinderen is het veiliger om tijdens het rijden in een autostoel met rugleuning te zitten. Wist je dat het Nederland voor kinderen tot 1,35 meter verplicht is om in een autostoeltje met rugleuning te zitten? In sommige landen, bijvoorbeeld in Duitsland, is dat zelfs 1,50 meter. Het is daarom aan te raden om voor vertrek even te kijken naar de wetgeving van het land van bestemming.  

6. Let op zijwaartse bescherming

In 2011 kwam ongeveer 25 procent van alle aanrijdingen vanaf de zijkant, een autozitje met extra zijdelingse bescherming is daarom sterk aan te raden. Voor grotere kinderen (vanaf 3,5 tot 12 jaar, gewichtsgroep 15 tot 36 kg) adviseert Maxi-Cosi een autostoel met AirProtect®. Met deze innovatieve veiligheidstechnologie loopt het kind maarliefst 20 procent minder kans op hoofdletsel.

7. Installeer het autostoeltje op de goede manier

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 70% van de ouders met jonge kinderen het autostoeltje verkeerd in de auto installeert. Wist je bijvoorbeeld dat autostoeltjes voor baby’s achterstevoren (dus tegen de rijrichting in) geplaatst hoort te worden? Controleer altijd of de gordels goed zijn bevestigd en nergens zijn verdraaid en of het slot op de juiste manier is vastgeklikt. Als je kind in een goedgekeurd autozitje zit, maakt het voor de wet niet uit of het achter of voor in d auto zit. Denk er alleen aan, wanneer je het autostoeltje voorin zet, de airbag uit te schakelen.

8. Gun je baby hetzelfde comfort als jezelf

Vaak wordt gezegd dat een baby niet langer dan twee uur in een autostoeltje mag zitten, maar het is niet nadelig voor de gezondheid van je baby als het een enkele keer (bijvoorbeeld tijdens de vakantie) langer in het stoeltje zit. Natuurlijk is het voor je kind, net als voor jezelf, wel prettig om regelmatig een pauze in te lassen. Haal je kind dan even uit het stoeltje zodat hij lekker kan bewegen.

9. Onderhoud

Hygiëne is erg belangrijke bij de keuze van een autostoeltje. Het kan altijd gebeuren dat je kind knoeit met eten of drinken. Het is daarom wel zo handig als de bekleding gemakkelijk afneembaar is, strak zit en weinig plooien heeft.

10. Wees voorbereid

Winterse weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je ongepland voor langere tijd stil komt te staan met de auto. Zorg daarom altijd voor een (fleece)dekentje en voldoende eten en drinken binnen handbereik.

Deel sterren uit!

Ik geef Veilig op reis met de auto:

Score: 3 sterren uit 3 beoordelingen

Lees meer ▾
Meer inspiratie
Houd onderweg rekening met...

Houd onderweg rekening met...

Niet in alle landen is de babyvoeding die u hier in de winkel vindt, zoals melkpoeder, potjesvoeding en pap, verkrijgbaar.

Op vakantie met de kids? Vergeet de vaccinaties niet!

Op vakantie met de kids? Vergeet de vaccinaties niet!

Het voorbereiden van een reis vergt een hoop planning en geregel. Het gebeurt maar al te vaak dat de benodigde reisvaccinaties hierdoor over het hoofd worden gezien. En dat is niet best. Wist je dat je ook bij reizen binnen Europa al risico loopt op vervelende en soms gevaarlijke reisziekten? Veel van deze ziektes zijn prima te bestrijden door preventieve reisvaccins. En het mooie is dat de vaccinaties van Thuisvaccinatie.nl bijna altijd worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Vakantie plannen met de kinderen.....

Vakantie plannen met de kinderen.....

De vakantie begint vaak al bij de planning. Kinderen vinden het leuk om betrokken te worden bij de voorbereiding.

Wanneer zijn de schoolvakanties?

Wanneer zijn de schoolvakanties?

Wanneer u met kinderen reist dan bent u vaak gebonden aan de schoolvakanties van uw kinderen.

Uit eten gaan met kinderen

Uit eten gaan met kinderen

Uit eten gaan doe je voor je ontspanning, iets anders eten als thuis en het wordt voor je gemaakt. Met (kleine) kinderen is dat in de meeste gevallen net even anders.

Duurzaam reizen met kinderen

Duurzaam reizen met kinderen

Als je kiest voor duurzaam toerisme, dan bied je je kinderen de kans om bewust te worden van het milieu en de mensen om ons heen. Voor onze toekomst is het belangrijk dat we zuinig omgaan met onze planeet en daarom is het aan te raden te kiezen voor een duurzame reis met kinderen. Een aantal kindvriendelijke reisorganisaties bieden tegenwoordig leuke en leerzame duurzame reizen voor gezinnen met kinderen aan en als je weet waar je op moet letten om de duurzaamheid te bevorden, dan help je ook mee aan een betere wereld.