Efteling Rijken

Maak kennis met de vijf themawerelden in de Efteling

3 Vakanties gevonden
Efteling Rijken
 • Grootste aanbod gezinsvakanties
 • Blogs, artikelen & reviews van de redactie

In de Efteling vind je maar liefst vijf rijken. Het park is onderverdeeld in vijf themawerelden: Marerijk, Reizenrijk, Ruigrijk, Anderrijk en Fantasierijk. Ieder rijk heeft zijn eigen betekenis. Zo is Marerijk vernoemd naar Maren of sprookjes. Kun je in Reizenrijk een wereldreis maken in Carnaval Festival en vind je het Paleis der fantasie, Symbolicia, in Fantasierijk. En natuurlijk staat Ruigrijk symbool voor attracties als Python en Halve Maen.

1

Efteling Marerijk

Het Sprookjesbos is het beroemdste gedeelte van het Efteling park en bestaat het langste van alle Efteling Rijken. Er zijn in totaal 30 sprookjes in het Efteling Sprookjesbos, waaronder Langnek (De zes dienaren), het Kabouterdorp, de Trollenkoning, Holle bolle Gijs en het Volk van Laaf. 

 • Langnek (De zes dienaren): Langnek is een bekend symbool van de Efteling. Met zijn lange nek van wel 4,8 meter valt hij ook wel op in het Sprookjesbos. Hij kijkt over alle boomtoppen uit en hij ziet zo wat er overal gebeurd. 
 • Kabouterdorp: Het Kabouterdorp is een dorp vol vrolijke en muzikale kabouters. De mooiste klanken van het Sprookjesbos vind je in het Kabouterdorp! Ontdek de kleine paddestoelhuisjes. 
 • Trollenkoning: De trollenkoning Kobald is erg lelijk en boosaardig. Kobald vertelt je onzin, dus geloof hem niet! Als jij hem niet bevalt dan pakt hij je, dus pas wel op. 
 • Holle bolle Gijs: Holle bolle Gijs: wie kent hem niet? Deze gezellige dikkerd is verzot op papier. Holle bolle Gijs wil niet dat het park vies wordt, dus eet hij al het papier zelf maar op: 'Papier Hier', 'Papier Hier', roept Gijs. Na het deponeren van je rommel zegt hij heel vriendelijk: 'Dank u wel'. 
 • Volk van Laaf: De Laven zijn een volk op zich. Er is een heel dorp gebouwd voor deze hardwerkende wezens. Overal in het Lavenlaar zijn Laven te zien die bezig zijn met hun dagelijkse bezigheden, waaronder wassen, houthakken en koken. Je kan lopen door de huisjes, over kleine paadjes, over een wankelbrug en over stenen in het water. Door het dorpje loopt een hoger gelegen monorail met een lengte van 450 meter. 
 • Droomvlucht: Zweef in een gondel door een prachtige droomwereld in de Droomvlucht! Je ontmoet elfjes, koningen en meer! Alles glittert en straalt prachtig in het donker. 
 • Villa Volta: Durf jij het vervloekte huis van Hugo van den Loonsche Duynen in te gaan? Pak alle moed die jij hebt en ontdek het duistere verleden van huize Villa Volta.. In dit vervloekte huis is onder boven en boven onder. 
 • Stoomcarrousel: De Stoomcarrousel is een draaimolen. Dit is de allereerste attractie van de Efteling. Draai rondjes op een prachtig paardje of ga met de familie in een gouden koets! 
 • Diorama: Het Diorama is een miniatuurwereld. Je kan je hier in een overdekte hal vergapen aan een zestig meter lange vitrine, waarin zich een complete miniatuurwereld bevindt: bergen, huizen, kastelen en kerken. 
 • Stoomtrein: De stoomtrein is een trein die door het hele park rijdt. Op 2 punten kan je in- en uitstappen. Handig voor als je naar de andere kant van het park wilt, dan hoef je niet zo ver te lopen! De stoomtrein is in samenwerking met de NS.
2

Efteling Anderrijk

Anderrijk ligt in het zuiden van het park. Hier vind je onder andere Max & Moritz, de Piraña, Fabula en de Roeivijver.

 • De PirañaDeze wildwaterbaan garandeert fun voor iedereen. Je stapt met je hele familie in een van de ronde bootjes en daar ga je: op naar het avontuur van de Inca's. Door stroomversnellingen en langs watervallen. Overal tol jij rondjes in deze spetterende wildwaterbaan. 
 • Fata Morgana: Vaar met een bootje door de straten van de mysterieuze verboden stad! Het sprookje van de 1001 nachten komt tot leven. 
 • Fabula: Een jonge, knorrige beer kan niet goed overweg met andere dieren. Klaas Vaak besluit hem een paar wijze levenslessen bij te brengen. Tijdens een avontuurlijke droom bezoeken de beer en een dappere eekhoorn verschillende leefwerelden van andere dieren. Deze 4D-attractie is met water, geur en wind.
 • Max & Moritz: In de dubbele achtbaan Max & Moritz beleef je met de hele familie een spannende, doldwaze rit vol streken. Ontsnap samen met Max en Moritz uit de koekoeksklokkenwerkplaats in een van hun zeepkisten.
3

Efteling Ruigrijk

Ruigrijk ligt in het Noorden van het park. Dit Rijk is vooral leuk voor de iets oudere kids met spannende attracties als de Python, het Schommelschip, D'oude Tuffer en de gamehal.

 • Vliegende Hollander: De Vliegende Hollander is een vervloekt spookschip.. Je reis begint in een prachtig kasteel, maar al gauw heb je door dat het niet helemaal in de haak is. Whoesjjj daar ga je! Met een achtbaantje splash je door het water. Natte kleren gegarandeerd! 
 • Python: Deze supersnelle stalen achtbaan is voor alle stoertjes onder ons! Er zijn namelijk wel twee loopings en twee kurkentrekkers! Met een snelheid van 85km p/u suis jij naar beneden. 
 • D'oude Tuffer: Kruip achter het stoer van deze superleuke oldtimer (een T-ford!) en verbaas je ouders over je rijkunsten! Nu mag jij voorin, terwijl je ouders lekker achterin zitten. Gaaf! Maar kijk wel uit.. de auto kan soms zijn eigen weg gaan! 
 • Halve Maen: De Halve Maen is het schommelschip van de Efteling. Heen en weer schommel je, alsmaar heen en weer - tot op een ijzingwekkende hoogte van 25 meter! Gillen gegarandeerd.
 • Baron 1898: In deze spannende achtbaan val je maar liefst 37,5 naar beneden in een vrije val. Alleen voor stoere kids met lef! 
Efteling Rijken
4

Efteling Reizenrijk

Reizenrijk ligt in het noorden van het park. In dit Rijk kun je onder andere genieten van het Carnaval Festival, de Pagode, de Gondoletta en de Vogel Rok.

 • Vogel Rok: De Vogel Rok is een van de spectaculairste en meest favoriete attractie van vele bezoekers in het Reizenrijk. Het is een overdekte achtbaan in het donker die niet over de kop gaat. In het pikkedonker zoef jij als een vogel zo snel door de nacht. Spannend! 
 • Carnaval Festival: In de Carnaval Festival attractie is te zien hoe er in de verschillende landen carnaval wordt gevierd. Het is een vrolijke reis door de wereld van gezelligheid en vermaak! Ontmoet verschillende culturen en dans mee op het bekende Carnaval Festival deuntje. 
 • Pagode: een vliegende Oosterse tempel. Deze bijzondere attractie tilt 100 bezoekers met een hefarm tot 45 meter hoogte boven de Efteling! Er zijn over de hele wereld slechts drie van dit type attracties te vinden. 
 • Gondoletta: De Gondoletta is een attractie waarbij je even 20 minuten in een rondvaart bootje kan bijkomen van alle gezellige drukte van de Efteling. 
5

Fantasierijk

Dit vijfde Rijk strekt zich uit van de ingang van het park tot de attractie Symbolica. Je vindt hier vooral veel eetgelegenheden en shops, maar verder ook Aquanura, het Hartenhof plein en de Schatkist. 

 • Symbolica: Beleef de overdekte familie-attractie Symbolica, een betoverend paleis waar de fantasie tot leven komt. Ga samen op audiëntie bij de koning. Tovernar Pardoes zorgt ervoor dat élk bezoek verrassend en betoverend is. 
 • Aquanura: Vier kikkers creëren een heus waterballet en brengen betoverende Efteling-sprookjes tot leven. Ervaar deze spectaculaire show met meer dan 200 fonteinen en 900 lichtjes op Efteling-muziek. Een mooie afsluiter van een dagje Efteling of voordat je terugloopt naar je accommodatie.
Efteling Rijken
6

Overnachten bij de Efteling

De wereld van de Efteling is zo reusachtig groot dat je er meerdere dagen in kunt ronddwalen. Blijf daarom slapen in het Efteling Hotel of in Vakantiepark Efteling Bosrijk. Vakantiepark Efteling Bosrijk is verscholen in een prachtig bos met sfeervolle huysen en appartementen. In het Efteling Hotel kun je heerlijk wakker worden in één van de 20 sprookjesachtige themakamers. Bekijk ook de Efteling arrangementen waarmee je onbeperkt toegang hebt tot het Efteling park!

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddelde score van ( Reviews & ervaringen)

Door jou bekeken

Efteling Rijken

Thema