Coronaproof GENIETEN op Gran Canaria

Coronaproof GENIETEN op Gran Canaria

Esley - Kids Vakantiegids
Geschreven door

Esley - Kids Vakantiegids

Gran Canaria maakt zich op voor het zomerseizoen. Na maanden van lockdown gaan de hotels weer open, de restaurants worden bevoorraad, de strandbedjes zijn afgestoft en de Canarios staan te popelen om hun geliefde toeristen te ontvangen. Maar hoe is dat nou, om in deze bijzondere tijd vakantie te vieren op het populaire Spaanse eiland? Kids Vakantiegids' Esley nam de proef op de som. Ze vloog vorige week met de eerste vlucht van TUI naar Gran Canaria om zelf te ondervinden hoe je deze zomer coronaproof vakantie viert op Gran Canaria. 

#welcomeback

Het is dinsdagochtend 7 juli, en eindelijk is het is zover. Na maanden aan de grond te hebben gestaan, vliegt de eerste Boeing 737 van TUI weer naar Gran Canaria om Nederlandse toeristen naar hun favoriete vakantie-eiland te brengen. Erg nieuwsgierig naar de komende 4 dagen stap ik in de trein naar Schiphol. Uiteraard met een mondkapje op mijn gezicht, maar ook een voorraadje in de koffer, want in Spanje zijn de gezichtsmaskertjes op meer plekken verplicht dan wij in Nederland gewend zijn. De afgelopen tijd heb ik veel om me heen gehoord dat vooral die maskers een belangrijke reden zijn om nu niet naar Spanje op vakantie te gaan, dus ik ben ontzettend benieuwd hoe de maatregelen ter plekke me zullen bevallen. Op Schiphol en tijdens de vlucht gaat het er in ieder geval niet zo gek veel anders aan toe dan ik gewend ben. Afstand houden en vaak je handen desinfecteren is inmiddels overal in Nederland vaste prik, en dat is hier niet anders. Aangekomen op de luchthaven laat ik mijn Nederlandse én Spaanse gezondheidsverklaring zien, drop ik mijn bagage bij de selfservice, ik scan mijn mobiele boardingpas en ga door de douane. Het boarden gaat er even later lekker gestructureerd aan toe. Er wordt steeds een aantal stoelnummers omgeroepen van mensen die mogen instappen om te zorgen dat er geen rij ontstaat - een systeem dat ze er wat mij betreft in mogen houden. Tot zover alles perfect in orde! 

Wat is er anders in het vliegtuig?

Eenmaal ín het vliegtuig zijn er een paar maatregelen om rekening mee te houden. Allereerst zijn alle passagiers vanaf 6 jaar de hele vlucht verplicht een mondkapje te dragen. Eerlijk gezegd klinkt dat vervelender dan het is. Waar het maskertje op de luchthaven soms wat benauwd voelde, is dat in het vliegtuig, door de koelere lucht, helemaal niet het geval. Mijn 7-jarige achterbuurman vertelt dat hij het helemaal niet erg vindt. Hij is vooral blij dat hij wel gewoon chips mag eten terwijl hij op zijn laptop een film kijkt, want als je wat wilt eten of drinken mag het kapje inderdaad even af. Die snacks kun je trouwens nog steeds aan boord krijgen. Het cabinepersoneel komt tijdens de vlucht één keer langs voor café service met drankjes, broodjes en kleine snacks. Verder is alleen het toilet achter in het vliegtuig open, mag je niet in het gangpad blijven staan en moet je nog één extra formuliertje invullen. 

Wanneer je met het vliegtuig op vakantie gaat heb je een geprinte en ingevulde gezondheidsverklaring van het RIVM nodig (hier te downloaden). Als je naar Spanje reist vul je ook een digitaal formulier van de Spaanse autoriteiten in. Na invullen ontvang je een QR-code op je mobiel, die je op het vliegveld kunt laten zien. Onderweg moet je hetzelfde formulier nogmaals handmatig invullen, om direct bij aankomst op de luchthaven te overhandigen

Blij dat we er zijn

Na een goeie 4 uur zie ik door mijn raampje de grillige rotskusten van Gran Canaria uit de zee opdoemen. We zijn er! Wat is het heerlijk om na zo'n lange periode van 'thuisisolatie' de frisse zeelucht weer in te ademen en de Spaanse zon op mijn hoofd te voelen branden. Hoewel, de zon heeft zich een beetje verstopt achter de typisch Canarische 'mist', die het eiland zo af en toe met een witte heiigheid bedekt. Maar het belangrijkste: de temperatuur is perfect! Het duurt niet lang voor mijn koffer over de band rolt - een voordeel van vliegen in deze rustige tijd ;-) Ik haal de huurauto op en zet koers naar mijn onderkomen voor de komende 4 dagen: RIU Palaca Palmeras in Playa del Inglés, dat pas 2 dagen geleden weer geopend is! Het is duidelijk te merken dat de staff in dit prachtige hotel dolblij is eindelijk weer gasten te mogen verwelkomen. En dat geldt eigenlijk overal op het eiland. De Canarios zijn dankbaar en blij dat 'we' er weer zijn, en kunnen niet wachten tot weer véél méér vakantiegangers het aandurven om op het vliegtuig te stappen om te genieten van een heerlijke zonvakantie! 

Het vakantiegevoel van 2020

Het doel van deze inspectietrip is om te ontdekken, te ervaren en vooral ook met jullie te delen hoe het is om nu op vakantie te gaan naar een van de populairste bestemmingen van Spanje. Tot nu toe ben ik positief verrast. De vlucht - waarover ik vooraf vooral sceptisch was - verloopt hartstikke soepel en is met een paar kleine aanpassingen echt prima te doen. Nu is de vraag: hoe gaat het er op de bestemming zelf aan toe? Om daar antwoord op te krijgen bezoeken we deze dagen verschillende resorts om te proeven van de vakantiesfeer anno 2020. Al snel blijkt dat de de aanpassingen en regels overal net iets anders worden vormgegeven, maar in grote lijnen is er veel hetzelfde. Desinfecteren is het codewoord. Bijna overal waar je binnen gaat maak je je handen schoon. Daar hoef je zelf trouwens niets voor mee te nemen, want overal staan handige dispensers. Ook wordt geregeld je temperatuur gemeten wanneer je ergens binnenkomt, bij een hotel of restaurant bijvoorbeeld. Vaak gebeurt dat zonder dat je het merkt met een camera. En tenslotte zijn er de mondkapjes. In alle openbare binnenruimtes wordt verwacht dat je een mondkapje draagt. Dat geldt ook voor het openbaar vervoer en in de auto, behalve wanneer je deze alleen deelt met mensen van je eigen huishouden natuurlijk. In een restaurant zet je 'm op wanneer je je verplaatst - bijvoorbeeld om naar de wc te gaan of om wanneer je iets van het buffet haalt - en mag-ie weer af wanneer je aan tafel zit. Zo kun je toch lekker en gezellig genieten van de heerlijke Spaanse tapas, tortilla's, patatas en natuurlijk de lekkerste ijsjes!

Tip: stop een stel mondkapjes in je tas zodat je er altijd één bij je hebt en je nergens voor verrassingen komt te staan. Officieel moet je na 4 uur een nieuwe gebruiken, of eerder wanneer-ie vuil is geworden. 

Het vakantiegevoel van 2020

Rondje eiland

Een absolute aanrader voor je vakantie op Gran Canaria: huur een auto! De bussen en taxi's rijden gewoon, maar veel leuker - en in deze tijd misschien ook wel wat aangenamer - is het om zelf een auto te huren en lekker op verkenning te gaan! Met een oppervlakte van zoń 1.560 km2 kun je met gemak in één dag een rondje om het eiland maken en dat is precies wat ik op de tweede dag van de inspectiereis met mijn reisbuddy ga doen. We rijden vanaf Playa del Inglés langs de oostkust omhoog naar Las Palmas, waar we genieten van een héérlijke Spaanse tapaslunch op een idyllisch kerkpleintje. Na een wandeling door het gezellige oude stadscentrum vervolgen we onze route over de bergachtige, ruige westkust. Wist je dat Gran Canaria een kustlijn heeft van zoń 235 kilometer, met meer dan 60 kilometer strand? Je hoeft dus nooit ver te rijden naar de zee! Tip: langs de kust ten westen van Las Palmas vind je veel 'natuurlijke baden' in zee. Omdat de zee hier behoorlijk wild kan zijn, hebben ze aan de kust met een natuurlijke afscheiding een soort 'zwembad in zee' gecreëerd. Niet alleen prachtig om te zien, maar ook superhandig want zo kun je altijd een verfrissende duik nemen, zelfs wanneer de golven wild tegen de rotskust slaan. Een perfecte plek voor een verkoelende stop op onze roadtrip. 

 

 

 

 

Het water op met Afrikat

De volgende ochtend zijn we vroeg uit de veren, want we gaan vandaag op ‘ochtendcruise’. In de haven van Puerto Rico stappen we aan boord van Afrikat Gran Canaria voor een fantastische ochtend op het water met Kapitein Potter en zijn enthousiaste bemanning. Op het dek hoeven we gelukkig geen mondkapje op, maar uiteraard is afstand houden met andere gasten wel gewenst. Voor drankjes of ijsjes hoef je niet naar binnen, die haal je gemakkelijk én op veilige afstand aan het ‘McDrive-loket’. 

We varen langs de prachtige kustlijn, maken om beurten een spectaculair rondje met de speedboot, spotten tientallen vissen tijdens een relaxte zwem- en snorkelstop en genieten van een lekkere lunch aan boord. Cool: vanaf de boot kun je (tegen betaling) in de baai van El Perchel gave watersporten doen, zoals jetskiën, een rondje op een donut of parasailen. Ik besluit voor Parasailen (€ 25 pp) te kiezen en even later zweef ik op grote hoogte boven de Atlantische Oceaan terwijl ik met kriebels in mijn buik uitkijk over de prachtige rotskust van Gran Canaria. Echt fantastisch, absoluut een aanrader!    

De 4 uur durende ochtendcruise van Afrikat Gran Canaria kost € 63 voor volwassenen en € 43 voor kids van 2 t/m 11 inclusief drankjes, maaltijd, speedboottocht, zwem- en snorkelstop, korting op watersporten, en haal- en brengservice vanaf je hotel. En het mooiste is: de excursie is geschikt voor alle leeftijden. Je kunt zelfs al vanaf 1 jaar mee op de donut, vanaf 2 jaar achter op de jetski en vanaf 3 jaar mee parasailen! 

AccommodatieTIP: RIU Gran Canaria

We bezoeken deze trip 5 hotels, waarvan RIU Gran Canaria in Maspalomas mijn absolute favoriet is. Prachtige moderne familiekamers, een waanzinnig gaaf kinderzwembad met een reusachtige draak, een (adult only) infitiny pool met adembenemend uitzicht over zee, de RiuLand kid’s club met te gekke activiteiten, creatieve workshops in RiuArt en nog véél meer. En dat allemaal 24 uur per dag all inclusive. Als ik (hopelijk heel binnenkort) nog eens met mijn gezin op Gran Canaria vakantie ga vieren, dan weet ik al wel waar ik logeren wil ;-) Voor alle accommodaties van RIU geldt dat het animatieprogramma gewoon is geopend, maar wel pas vanaf 6 jaar. De kinderdisco gaat voorlopig niet door, simpelweg omdat het hierbij lastig is voldoende afstand te houden. 

De ‘Sahara’ van Gran Canaria

Op onze laatste avond wandelen we in een klein half uurtje vanuit Playa del Inglés naar de duinen van Maspalomas. Want eigenlijk kun je Gran Canaria niet verlaten zonder deze wonderlijke woestijn te hebben gezien. Zo ver als we kunnen kijken zien we de eindeloze goudgele duinen - alsof we in de Sahara zijn beland. Het beschermde natuurgebied van woestijn en oase is zoń 400 hectare groot, en ligt op het zuidelijkste puntje van het eiland. 

Je kunt hier bijzondere vogels spotten, sandboarden, een kamelensafari doen, of - zoals wij - een fantastische ontspannen avondwandeling maken. Vergeet niet om voldoende water mee te nemen, en als je overdag gaat is het verstandig om dichte schoenen aan te trekken. Het ‘woestijnzand’ kan behoorlijk heet worden onder je voeten. 

Aqua- en pretparken op Gran Canaria

Aqua- en pretparken op Gran Canaria

Terwijl ik op het eiland ben zijn de aquaparken en pretparken helaas nog niet geopend, en ook nog lang niet alle bars, restaurants en winkeltjes. Simpelweg omdat er nog té weinig toeristen zijn. Aan de andere kant denk ik dat toeristen eerder zullen komen wanneer de parken geopend zijn -  het bekende kip en ei-verhaal zullen we maar zeggen. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer deze gesloten deuren weer open zullen gaan, maar ik verwacht dat dat niet heel lang meer zal duren. Zeker niet wanneer mensen eenmaal doorhebben dat het echt nog steeds gewoon heerlijk vertoeven is op het eiland. Want dat kan ik na deze inspectiereis wel concluderen. Zeg nou eens zelf: wat maakt een (all inclusive) vakantie naar Gran Canaria voor jou tot een succes? Wil je lekker chillen aan het zwembad, terwijl de kids spetteren in een gaaf kinderbad? Dat kan nog steeds! Wil je zwemmen in de zee en zandkastelen bouwen op het strand? Het kan! Lekker uit eten gaan of gezellig iets drinken op het terras? Geen probleem! Toffe excursies en dagjes uit? Keuze genoeg! En nog een (niet onbelangrijk) voordeel van nu op vakantie gaan: het is lekker rustig op het eiland én als je last minute boekt profiteer je van aantrekkelijke aanbiedingen met flinke korting. Dus vraag je je nog af of het een goed idee is om deze zomer naar Gran Canaria op vakantie te gaan? Ik zou het gewoon doen ;-)

Laatste artikelen
Sprookjes bestaan op Resort Kaatsheuvel

Sprookjes bestaan op Resort Kaatsheuvel

Een weekendje nazomeren bij het sprookjesachtige EuroParcs Resort Kaatsheuvel in de Brabantse natuur. Dat klinkt magisch! Samen met mijn Kids Vakantiegids detectives Abel van 5 en Reza van 3 ben ik uitgenodigd om een paar dagen te komen logeren op het gloednieuwe park van Beau & Bloem. En die uitnodiging nemen we natuurlijk graag aan. Op naar Kaatsheuvel! 

Top 10 Landal GreenParks met WAUW-factor

Top 10 Landal GreenParks met WAUW-factor

Met de top 10 Landal GreenParks met WAUW-factor beleef je met het hele gezin een toffe najaarsvakantie of herfstvakantie. Elk van deze top tien Landal vakantieparken heeft veel te bieden voor jong en oud. Hof van Saksen is bijvoorbeeld giga geschikt voor waterratjes. Hier vind je namelijk een waanzinnig waterwalhalla. Liefhebbers van de Veluwe zitten midden in de natuur op hun plek bij Landal Coldenhove en voor volop indoor speelplezier zit je goed op het vernieuwde zwem- en speelparadijs van Landal Het Vennenbos. Met deze leukste Landal adresjes willen jullie nóóit meer naar huis!

Top 6 Last Minute NAZOMER Deals

Top 6 Last Minute NAZOMER Deals

Nog zin in een paar daagjes weg met het lekkere weer komende week? Ga nog even genieten voordat de koude winterdagen er weer aan komen. In deze blog vind je de lekkerste last minute vakanties met de beste deals. Kies voor een avontuurlijke trip of juist meer een relaxende vakantie aan het strand. Met temperaturen oplopend tot 30 graden kan je nog heerlijk een (mid)weekje vakantie meepakken! 

Genieten: herfst op Dormio Resort Maastricht!

Genieten: herfst op Dormio Resort Maastricht!

Willen jullie er even lekker tussenuit in de herfstvakantie? Het Zuid-Limburgse Maastricht is het hele jaar door een geweldige vakantiebestemming. Voor een leuke stedentrip in combinatie met een prachtige natuur, hoef je dus niet de grens over! Vanaf Dormio Resort Maastricht sta je binnen 10 minuten met de fiets op het gezellige Vrijthof. De bruisende binnenstad met haar rijke historie, sfeervolle winkelstraten, mooie parken, historische gebouwen en bijzondere winkeltjes staan garant voor een heerlijke vakantie. Tel hier de bourgondische gastvrijheid, gezellige terrassen en leuke restaurants bij op en je hebt alle ingrediënten voor een onbezorgd verblijf. 

VakantieVibes aan het Veluwemeer

VakantieVibes aan het Veluwemeer

De Kids Vakantiegids Detectives zijn een weekendje weg naar Resort Zuiderzee in Flevoland geweest. Daan, Gijs en Noortje hebben zich geen seconde verveeld op het vakantiepark. Noortje heeft maar liefst vier keer (!) gedanst en geknutseld met mascottes Beau en Bloem van de Fun Club met als absolute hoogtepunt een foto met het vrolijke duo. Daan is non-stop van de superlange waterglijbaan afgeweest en geeft het verwarmde peuterbad een 10 voor de perfecte watertemperatuur. En Gijs heeft op het Veluwemeer gesupt en gevist vanuit een bootje. Let's play bij Resort Zuiderzee!

September = Herfstfun XL

September = Herfstfun XL

De hele maand september kom je bij Kids Vakantiegids álles te weten over de 16 magisch mooie water- en speelparadijzen van EuroParcs. Verspreid door heel Nederland vind je de super kindvriendelijke luxe vakantieparken van EuroParcs op A-locaties in waterrijke omgevingen midden in de natuur met volop rust en ruimte. Vaar met een bootje door het natuurgebied van de Biesbosch of wandel over de Utrechtse Heuvelrug. Dans en spring met mascottes Beau en Bloem in de Kids Club en splash in de zwembaden! September betekent een super smile op je gezicht met Herfstfun XL - powered by EuroParcs.